Braşov: Licitaţie de concesiune pentru construcţia terminalului aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav
Dimensiune font:
Consiliul Judeţean Braşov a luat decizia de a scoate la licitaţie de concesiune construcţia terminalului şi a celorlalte construcţii conexe ale aeroportului internaţional Braşov-Ghimbav, a declarat luni pentru AGERPRES vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Pascu.
'În acest moment avem bani doar pentru construcţia pistei pentru care în luna noiembrie anul trecut s-a semnat contractul cu firma Vectra din Braşov care a câştigat licitaţia. În ceea ce priveşte restul construcţiilor, adică terminalul şi celelalte clădiri conexe dorim să dăm drumul în luna februarie la o licitaţie de concesiune pentru partea de proiectare, finanţare, construcţie şi operare, pentru restul construcţiilor viitorului aeroport în aşa fel încât să intrăm în parteneriat cu o entitate privată. La concesiune, avantajul autorităţii locale este că, poate, având în vedere lucrările pe care CJ le-a făcut şi le face la aeroport din bani publici, stă la masă cu alte pretenţii faţă de partenerul privat. În ceea ce priveşte fondurile pentru construcţia terminalului şi a celorlalte clădiri conexe ar fi vorba despre maximum 56 de milioane de euro', a precizat vicepreşedintele CJ.
Construcţia pistei care are o lungime de 2.820 de metri şi o lăţime de 45 de metri, costurile fiind de 12,7 milioane de euro plus TVA, bani din bugetul CJ, va începe în luna aprilie, cu finalizare în termen de 12 luni, a mai spus sursa citată.
Vicepreşedintele CJ a adăugat că reprezentanţii Romatsa au venit cu sugestia ca autoritatea publică, respectiv CJ, să ia în calcul realizarea turnului de control din fonduri publice având în vedere echipamentele care urmează să fie instalate în turnul de control.
'Asta înseamnă alte costuri, iar noi facem acum demersuri la bugetul naţional pentru a vedea câţi bani vor fi alocaţi proiectului 'Aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav'. Vă pot spune că preşedintele CJ, Aristotel Căncescu, a avut o discuţie cu ministrul (Transporturilor - n.r.) Relu Fenechiu care a spus că susţine acest proiect', a mai arătat Pascu.
El a menţionat că a avut o discuţie şi cu ministrul Lucia Varga care ar trebui să identifice suma de 4,5 milioane de euro alocată anul trecut de Ministerul Mediului pentru lucrările de îndiguire şi deviere a râului Besălcin, sumă care nu s-a cheltuit din cauza unor contestaţii ale licitaţie, rezolvate în prezent.
'Aceste lucrări ar trebui să se facă simultan cu construcţia pistei, a mai spus vicepreşedintele CJ. Aeroportul ar trebui să fie gata la sfârşitul anului 2014 începutul anului 2015, dar asta depinde foarte mult de partenerul pe care îl vom găsi în urma licitaţiei din februarie', a subliniat Mihai Pascu.
Potrivit studiului de fezabilitate, în primul an de funcţionare aeroportul va avea un trafic de circa 300.000 de persoane şi numai în al optulea an de funcţionare să ajungă la un milion de pasageri.
Aeroportul va avea un terminal şi pentru transportul de mărfuri ceea ce va favoriza foarte mult activitatea firmelor străine care au afaceri în judeţul Braşov, afaceri care ar putea fi extinse, susţin reprezentanţii firmelor.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau