CINE A COMIS ILEGALITATEA: românii sau francezii? Traseul cărnii de cal, de la abatoarele româneşti la pachetele de lasagna din magazinele britanice

default

Dimensiune font:

| 11-02-2013 17:00

CINE A COMIS ILEGALITATEA: românii sau francezii? Traseul cărnii de cal, de la abatoarele româneşti la pachetele de lasagna din magazinele britanice

 

Scandalul din Marea Britanie, apărut după ce s-a descoperit faptul că unele dintre pachetele de lasagna vândute în magazinele din Regatul Unit de către un grup agroalimentar internaţional nu conţineau, aşa cum se menţiona pe etichetă, carne de vită, ci carne de cal, s-a extins până la Bucureşti.

Pachetele cu lasagna comercializate în Marea Britanie de grupul Findus proveneau de la producătorul francez specializat în fabricarea de preparate congelate Comigel, al cărui furnizor era o altă companie din Franţa, mai exact Maison Spanghero. Aceasta din urmă a mai fost implicată în scandaluri şi în trecut, când a fost nevoită să retragă o mare cantitate de carne de porc în urma unor suspiciuni de infectare cu bacteria E. coli.

 

În presa internaţională au apărut apoi informaţii conform cărora carnea de cal ar fi provenit de la furnizori din România, informaţii confirmate ulterior de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

În urma anchetei demarate de MADR, s-a descoperit că, într-adevăr, din România a fost exportată carne de cal în Franţa şi că aceasta a fost livrată de la două abatoare de pe teritoriul ţării noastre. Reprezentanţii ministerului şi cei ai patronatelor din domeniu susţin că abatoarele româneşti nu au livrat carne de cal etichetată greşit drept carne de vită.

FOTO: Emmanuel Dunand/Mediafax Foto/AFP

Tot în urma anchetei, una dintre cele două unităţi a fost exclusă "aproape în totalitate" de pe lista celor care ar fi putut eticheta incorect carnea de cal ca fiind carne de vită pentru simplul fapt că livrează pe piaţa Uniunii Europene în totalitate carne provenită de la cabaline. Surse oficiale au explicat pentru gândul că cealaltă unitate care a livrat francezilor carne de cal este, de fapt, un exportator foarte puternic al României, dar numele celor două companii nu au fost făcute publice până la ora actuală "pentru a nu le afecta imaginea doar pe baza unor supoziţii".

În paralel, o anchetă care să clarifice gradul de implicare al abatoarelor româneşti în acest scandal a fost iniţiată de către reprezentanţii Comisiei Europene şi de către cei ai serviciilor veterinare din Franţa. Cel mai probabil, rezultatele cercetărilor vor ajunge la autorităţile din România în cursul zilei de luni.

"Dacă luni francezii ne vor transmite documentele, în câteva ore vom afla despre ce este vorba", a declarat pentru gândul Constantin Savu, director în cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), care fost desemnată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, pentru realizarea unui raport legat de problema cărnii de cal folosită la prepararea lasagna. "Am vorbit cu şeful serviciului veterinar din Franţa. A zis că de îndată ce va avea ceva îmi va transmite", ne-a mai explicat Savu.

În cazul în care se vor constata însă nereguli la abatoarele din ţară, acest lucru va duce la "decredibilizarea României pe termen lung", după cum a declarat preşedintele Traian Băsescu în cadrul unei conferinţe de presă susţinute duminică. "E o mare problemă. Vreau să ştiţi că dacă se va constata că au existat nereguli la expeditor, deci în România, România va fi decredibilizată pentru mulţi ani", a menţionat Băsescu.

"Vreau să cred, sper, că nu se va întâmpla acest lucru. Văd că instituţiile statului s-au pus în mişcare în acest caz. Sper să nu fie de la noi o etichetare falsă", a mai spus preşedintele care a ţinut să sublinieze că dacă se va ajunge la concluzia că din ţara noastră a fost livrată carne de cal ca fiind carne de vacă, riscurile de apariţie a unor resticţii la export sunt foarte ridicate.

FOTO: Mihai Vasile/Mediafax Foto

Până la ora actuală, guvernul britanic a respins însă posibilitatea impunerii unui moratoriu asupra cărnii importate din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că acesta a fost cerut de către o deputată a Partidului Conservator.

"Este vorba despre o problemă de etichetare falsă, aceasta nu poate fi o bază solidă pentru interzicerea importurilor", a declarat Owen Paterson, ministrul britanic al Mediului, potrivit Mediafax. "Nu există motive să luăm o astfel de măsură dictată de panică şi care ar încălca normele ce guvernează piaţa europeană", a mai adăugat el.

Potrivit cotidianului britanic The Observer, un rol major în acelaşi scandal ar avea mai multe grupări mafiote poloneze şi italiene. Experţii în industria sacrificării cabalinelor au declarat pentru jurnaliştii britanici că există dovezi care ar susţine afirmaţiile conform cărora membrii lor ar desfăşura scheme frauduloase de milioane de euro prin înlocuirea cărnii de vită cu cea de cal în timpul procesării, dar şi dovezi care arată că medicii veterinari şi alte persoane care lucrează în abatoare sunt intimidate pentru a eticheta greşit carnea, scrie Ziarul Financiar.

Traseul cărnii din România în Marea Britanie

Abatoare din România

Două abatoare din România au livrat în străinătate carne de cal. Oficialii ministerului Agriculturii şi cei ai ANSVSA au anunţat că nu vor face publice numele celor două companii până la finalizarea anchetelor. Cu toate acestea, potrivit unor informaţii furnizare în cursul zilei de duminică de către reprezentanţii MADR printr-un comunicat de presă, se cunoaşte faptul că "una dintre unităţi este aproape exclusă urmare a faptului că a livrat pe piaţa Uniunii Europene numai carne de cal" şi astfel nu ar fi putut să o eticheteze greşit drept carne de vită.

Conform informaţiilor obţinute din surse apropiate anchetei, cealaltă companie care a livrat în străinătate carne de cal ar fi un exportator foarte puternic din ţara noastră.

"Noi am autorizat aceste firme să facă comerţ. Ei trebuie să respecte legislaţia europeană", a declarat  Constantin Savu, director ANSVSA.

"Trebuie să fim prudenţi, să ne dea documentele, după care vom discuta. Nu putem să aruncăm aşa în aer nişte firme sau branduri", a mai adăugat Savu care a menţionat, de asemenea, că "România a mai fost implicată în multe scandaluri care nu s-au dovedit a fi adevărate".

În România există la ora actuală, potrivit datelor obţinute  din partea reprezentanţilor ANSVSA, 35 de abatoare autorizate pentru sacrificarea cabalinelor, dintre care cele mai multe sunt înregistrate în judeţele Prahova, Botoşani, Argeş şi Călăraşi. Cu toate acestea, faptul că cele 35 de unităţi sunt autorizate pentru sacrificarea cailor nu înseamnă neapărat că acest lucru se şi întâmplă, sacrificarea cabalinelor având loc în funcţie de solicitările primite.

Lista completă a abatoarelor autorizate pentru sacrificarea cabalinelor

Sursă tabel: date obţinute de gândul din partea ANSVSA

Exportul de carne din România a ajuns în Franţa prin mai mulţi intermediari. Un trader din Olanda a livrat carnea achiziţionată din România către un trader cipriot care, la rândul său a trimis-o companiei franceze Maison Spanghero, potrivit primelor rezultate ale direcţiei de combatere a fraudelor făcute publice, sâmbătă, de către ministrul delegat francez Benoît Hamon.

Compania franceză Maison Spanghero

Maison Spanghero este o companie specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. Aceasta îşi are sediul în sud-vestul Franţei, la Castelnaudary, şi a fost vândută în anul 2009 cooperativei agricole basce "Lur Berri".

Barthélémy Aguerre, preşedintele general al cooperativei şi totodată proprietar al Maison Spanghero, a declarat sâmbătă că a cumpărat din România carne de vită pe care a revândut-o. El a ameninţat că îl va da în judecată pe producătroul român de la care s-a aprovizionat.

FOTO: Liu Jin/Mediafax Foto/AFP

"Am cumpărat carne de vită <<origine Europa>> şi am revândut-o. Dacă într-adevăr este vorba despre carne de cal, ne vom întoarce către furnizorul român", a declarat el pentru AFP.

Acesta nu este primul scandal în care a fost implicată compania specializată în fabricarea şi comercializarea produselor pe bază de carne. În anul 2011, reprezentanţii săi au fost nevoiţi să retragă 12 tone de carne de porc în urma unor suspiciuni conform cărora aceasta ar fi fost contaminată cu E.coli. Suspiciunile au fost ulterior înlăturate.

Compania franceză Comigel

Comigel este o companie fondată în anul 1972 în Luxemburg care şi-a mutat ulterior sediul în Franţa, la Metz. Ea se ocupă cu fabricarea de preparate congelate şi îşi distribuie produsele în 16 state europene. Compania alimentează, printre altele, mai multe lanţuri de supermarketuri din Regatul Unit.

Pachetele de lasagna din carne livrată de Maison Spanghero, vândute grupului agroalimentar internaţional Findus, erau pregătite la una dintre filiale sale cu sediul în Luxemburg.

FOTO: site oficial Findus Marea Britanie

Erick Lehagre, preşedintele general al Comigel, a anunţat vineri că în urma unei anchete proprii, demarată după ce a primit mai multe sesizări conform cărora exista o problemă legată de carne, s-a ajuns la concluzia că pachetele pentru preparatea lasagna descoperite în Marea Britanie conţineau carne de cal şi că aceasta provenea din România.

Cei de la Comigel se declară victime în acest scandal şi cer compensaţii. "Am fost victime şi se vede acum că problema nu este nici la Findus, nici la Comigel", a afirmat pentru AFP preşedintele companiei, citând numele propriului său furnizor, Maison Spanghero.

Grupul agroalimentar Findus

Grup agroalimentar internaţional Findus, distribuitor al pachetelor de lasagna în care a fost descoperită carnea de cal, este specializat în livrarea de alimente congelate şi comercializează atât preparate proprii, cât şi unele obţinute de la o serie de subcontractanţi.

Lasagna ce conţinea carne de cal, nu carne de vită aşa cum se menţiona pe pachet, era cumpărată de Findus de la Comigel. După descoperirea cărnii de cal, vineri, pachetele au fost retrase şi din Franţa şi din Suedia.

FOTO: site oficial Findus Marea Britanie

Sâmbătă, reprezentanţii Findus au declarat că se consideră "înşelaţi" şi că nu cred că prezenţa în preparate a unei cantităţi mari de carne provenită de la cabaline este "accidentată". Ei i-au acuzat pe cei de la Maison Spanghero că ar fi livrat carnea de cal românească drept carne de vită.

"Am fost înşelaţi. (...) Vom depune plângere luni", a declarat printr-un comunicat de presă Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus Franţa. Cei de la Findus vor să depună o plângere împotriva companiei Comigel şi a furnizorilor acesteia pentru fraudă şi nerespectare dispoziţiilor contractuale.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplică în Franţa şi în Europa cere ca pe ambalaj să se identifice clar cine a procesat acel produs. Este ceea ce numim ştampilă veterinară", a declarat şi Christophe Guillon, directorul de operaţiuni al aceleiaşi filiale.

"Producătorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz şi care foloseşte aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la sută carne de vită, a primit astfel pachete purtând eticheta cu ştampila veterinară franceză şi numele şi înregistrarea Spanghero", a mai explicat acesta, potrivit Mediafax.

Cât de greu se face diferenţa dintre carnea de cal şi cea de vită

Reprezentanţii patronatelor din domeniu sunt de părere că din România nu a fost livrată carne de cal etichetată greşit drept carne de vită şi spun că diferenţele dintre cele două sortimente pot fi observate cu ochiul liber de către cunoscători.

"Diferenţa dintre cele două feluri de carne este vizibilă în momentul în care sunt bucăţi întregi", a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

"Muncitorul din abator, care are cel puţin doi ani experienţă, face diferenţa dintre o carne şi alta", ne-a mai explicat el. "Culoarea este aproximativ la fel, însă grosimea fribrelor diferă", a mai adăugat Frânc.

El susţine, de asemenea, că din punctul său de vedere problema se găseşte la procesatorul care a indrodus în fabricaţie carnea şi care ar fi putut să vadă diferenţa.

"Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită. Cineva care spera că nu o să îl prindă nimeni a forţat nota şi a introdus-o. Totul a fost pur economic", a ţinut să sublinieze preşedintele FCBR.

Punctul său de vedere este susţinută şi de Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronale Române din Industria Alimentară - Romalimenta. Acesta susţine că motivul care a stat la baza schimbării cărnii de vită cu cea de cal a fost acela că francezii ar fi încercat să ieftinească preţul produselor lor.

"Piaţa vrea un preţ foarte mic. Când vrei un preţ foarte mic, te aştepţi să mănânci altceva. El din carnea de vită nu putea să facă preţul acesta, aşa că a transformat carnea de cal în carne de vită ca să îşi păstreze competitivitatea", a declarat  preşedintele Romalimenta.

Acesta este de părere şi că o persoană care lucrează în domeniu nu ar putea să nu facă deosebirea între carnea de cal şi cea de vită, mai ales în condiţiile în care aceasta se găsea în proporţie de 99%. "Sunt convins că ştiau", a concluzionat preşedintele Romalimenta.

Carnea de cal este livrată în afara ţării fără a mai fi controlată la punctele de frontieră. Pentru a o exporta reprezentanţii abatoarelor au nevoie de o marcă veterinară, dată de serviciul veterinar din fiecare unitate de sacrificare, dar şi de o serie de documente comerciale, de transport şi de transabilitate.

În abator, avizul este dat de un medic veterinar al ANSVSA care ocupă funcţia de inspector de stat în acea unitate, după cum ne-a mai explicat preşedintele FCBR.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei