Coplata este o pierdere de timp? Doar 10% din pacienţii care ies din spitale plătesc taxa
Dimensiune font:
Doar aproximativ 10% dintre pacienţi plătesc la externarea din spital. Estimarea a fost făcută de conducerile spitalelor mari, la două săptămâni de la introducerea noii taxe. Managerii spitalelor încă nu s-au pus de acord dacă este o măsură bună sau doar o pierdere de timp.
Urgenţele, pacienţii cu boli cronice, copiii până la 18 ani, gravidele şi lăuzele, pensionarii care au pensii sub 740 lei şi cei cu statut de persoane cu handicap sunt scutiţi de coplată.
Aşa că, într-o lună, un spital de urgenţă ar putea strînge între 1.500 şi 4.500 de euro. O sumă nesemnificativă, în condiţiile în care bugetul lunar al unor spitale ajunge la cîteva milioane de euro.
Banii obţinuţi în urma plăţii taxei de externare pot fi folosiţi pentru produse de papetărie, bandaje sau unele medicamente ieftine. Cît despre reducerea numărului de internări, nici vorbă de aşa ceva, spun unii manageri de spitale. Aceştia sunt însă contrazişi de alţi colegi, care cred că banii din coplată sînt bineveniţi.
Potrivit Contractului-cadru privind acordarea asistentei medicale în perioada 2013-2014, pacienţii trebuie să plătească la externare, indiferent de durata spitalizării, între 5 şi 10 lei.
Sursa: antena3.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau