Cum a devenit Nicolae Ceauşescu absolvent de bacalaureat şi licenţiat
Dimensiune font:
Nicolae Ceauşescu a devenit absolvent de bacalaureat şi licenţiat în ştiinţe economice în numai câteva luni. Potrivit revistei Historia, fostul dictator ar fi fost scutit de examenul de bacalaureat şi ar fi primit diploma cadou. La fel s-ar fi întâmplat şi cu licenţa.
Comuniştii au introdus, în 1957, obligativitatea învăţământului de şapte clase. Însă, prin legiferarea obligativităţii învăţământului de şapte clase, liderii partidului s-au găsit în inferioritate faţă de media educaţiei clasei muncitoare.
Ce-i drept, se luaseră din vreme măsuri de formare a cadrelor noi de conducere. Pentru rezerva de nădejde, cu recomandări speciale, s-a admis trecerea din învăţământul primar direct în facultate prin puntea unor "şcoli" de şase luni sau un an.
"La ce le mai trebuie diplomă? Dacă lucrează bine unde i-a trimis partidul, la ce mai trebuie diplomă? Să spună oamenii, la moartea lor, c-a mai pierdut ţara un inginer?", spunea la acea vreme Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Potrivit revistei Historia, şi Nicolae Ceauşescu ar fi fost scutit de completarea studiilor. Totuşi, pe când avea 48 de ani, Ceauşescu devine secretar general al partidului muncitoresc şi primeşte cadou o diplomă de Bacalaureat, emisă de Şcoala Medie nr. 10 "Zoia Kosmodemianskaia", actuala Şcoala Centrală din Bucureşti. Mai mult, la doar o lună de la examenul de bacalaureat, Nicolae Ceauşescu devine şi licenţiat în ştiinţe economice.
De acest lucru s-au îngrijit chiar ministrul Învăţământului de la acea vreme care era chiar rectorul Institutului de Ştiinţe Economice "Lenin", acuala Academie de Studii Economice din Bucureşti.
Sursa: rtv.net
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau