Un document prezentat miercuri seara, la România Tv, arată că proiectul care modifică statutul deputaţilor şi senatorilor conţine o prevedere prin care Parlamentul ar putea fi transformat în instanță judecătorească. Conform documentului, cererile de reţinere, arestare sau percheziţiei a unui parlamentar, făcute de către procurori, vor trebui să conţină temeiul legal şi motivele concrete, dar şi probele pe care se întemeiază.
Potrivit proiectului de modificare a statutului, care este în lucru, Parlamentul îşi arogă dreptul de a cere procurorilor probe din dosare aflate în curs de instrumentare, dacă acestea îi vizează pe un deputat sau senator. „Cererea de reţinere, arestare sau percheziţie a parlamentarului trebuie să conţină temeiul legal şi motivele concrete care justifică măsura solicitată, precum şi probele pe care se întemeiază”, se arată în respectivul document.
În cazul în care este respinsă o cerere de reţinere a unui parlamentar, procurorul care a făcut cererea poate ajunge în fața Consiliului Superior al Magistraturii. „Hotărârea prin care Camera constată că nu există temei pentru reţinere va fi comunicată de îndată şi CSM pentru a se lua măsurile care se impun”, prevede proiectul de modificare al Statutului.
Mai mult, ministrul Justiţiei, cel care remite Parlamentului cererea făcută de către procurori, este chemat în Parlament pentru a lua cuvântul în plen când se dezbate cererea de urmărire penală. O altă modificare este aceea că aprobarea reţinerii, arestării sau percheziţiei se face cu votul secret al majorităţii celor prezenţi şi nu cu majoritatea membrilor respectivei Camere.
Membrul în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, George Becali, a declarat că probele vor ajunge de la procurori în Comisia Juridică pentru a se ști exact dacă trebuie sau nu ridicată imunitatea respectivului parlamentar.
„Noi, Comisia Juridică trebuie să avem niște date pentru a hotarî sau nu dacă ridicăm imunitatea parlamentarilor. Noi vom cere de la parchet probe pentru a aproba ridicarea imunității. Și ce mare lucru este? Și acum exista imunitatea, numai că de acum în acolo vom ști mai clar dacă trebuie ridicată imunitatea. Nu hotărâm noi dacă acel parlamentar trebuie sau nu arestat”, a spus George Becali.
În schimb, parlamentarul reţinut sau arestat va avea plata indemnizaţiei şi a celorlalte drepturi suspendată pe durata reţinerii. Singura excepţie este suma forfetară necesară funcţionării biroului parlamentar. „Drepturile suspendate vor fi achitate dacă printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă se constată nevinovăţia parlamentarului”, se arată în text.
O altă propunere vizează citarea senatorilor şi deputaţilor în procese. Potrivit noilor prevederi, parlamentarii ar urma să fie protejaţi, astfel încât să nu mai poată fi citaţi ca martori: „Deputaţii şi senatorii pot fi chemaţi în faţa Parchetului şi a instanţei de judecată în calitate de martor. În cazul în care li se solicită să depună mărturie asupra unor fapte sau informaţii de care au luat cunoştință în exercitarea mandatului lor, care au caracter clasificat, mărturia se va depune cu aprobarea prealabilă a Biroului permanent al camerei din care fac parte”.
Acelaşi proiect de modificare a statutului cuprinde şi o prevedere prin care, în legislatura actuală, în cazul vacantării unui post de parlamentar, nu se vor mai organiza alegeri parţiale decât dacă în colegiul respectiv a fost atribuit un singur mandat.
În document se arată că: „În caz de încetare a mandatului unui deputat sau senator, în legislatura 2012-2016, pentru ocuparea locului vacant se organizează alegeri parţiale la nivelul colegiului uninominal în care a fost ales respectivul deputat sau senator doar dacă acestea nu ar urma să aibă loc cu mai puţin de şase luni înainte de termenul stabilit pentru alegerile parlamentare şi numai dacă în colegiul respectiv a fost atribuit un singur mandat”.
Astfel, în baza acestei modificări, dacă un parlamentar dintr-un colegiu în care au fost atribuite două sau mai multe mandate îşi vacantează postul, în acel colegiu nu se vor mai organiza alegeri parţiale.
Adauga comentariul tau