Cum vor funcţiona viitoarele regiuni
Dimensiune font:
vicepremierul Liviu Dragnea a reiterat ieri că regionalizarea va avea loc până la sfârşitul acestui an * acesta a făcut şi unele precizări cu privire la modul de funcţionare al noilor entităţi administrative
Vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că, până la sfârşitul anului în curs, România trebuie să aibă regiuni administrative înfiinţate şi funcţionale. „Vom lua de la Guvernul central acele competenţe de dezvoltare şi de administrare care nu trebuie să mai rămână la un guvern central şi vor fi transferate la regiuni. Exerciţiul financiar al Uniunii Europene în 2014-2020 trebuie să găsească regiunea administrativă în România, în aşa fel încât regiunea să devină partener direct pentru Comisia Europeană şi nu Guvernul României”, a afirmat ieri Dragnea. În ceea ce priveşte descentralizarea, acesta a precizat că există „determinare” din partea Guvernului pentru ca toată legislaţia în acest domeniu să fie adoptată în acest an, regionalizarea şi descentralizarea urmând să aducă diminuări ale cheltuielilor de personal. „În perioadele următoare, probabil după discuţia despre buget, vom prezenta în Guvern un memorandum care să cuprindă calendarul descentralizării. În acest an, Guvernul are hotărârea şi determinarea să se adopte toată legislaţia privind descentralizarea în aşa fel încât aleşii locali să primească atribuţii, competenţe şi resurse financiare suficiente pentru a rezolva ei problemele cetăţenilor”, a mai spus Dragnea.
Vom avea şi consilii regionale, şi judeţene
În acest sens, vicepremierul a precizat că se doreşte păstrarea judeţelor, ceea ce nu va duce, însă, la o creştere a cheltuielilor. „Actuala structură de la agenţia de dezvoltare regională din fiecare judeţ va deveni aparatul propriu al consiliului regional respectiv. Nu vor fi angajări în plus şi avantajul foarte mare este că, din fericire, la aceste structuri, oamenii sunt foarte bine pregătiţi şi au o experienţă bogată atât în ceea ce priveşte administraţia locală, administraţia publică şi relaţia cu Comisia Europeană. Deci, regionalizarea şi descentralizarea vor determina o diminuare a cheltuielilor de personal”, a declarat Liviu Dragnea. De asemenea, acesta a precizat că va fi modificată legea administraţiei locale, în sensul delimitării clare a responsabilităţilor aleşilor locali. „Rolul primarului şi al preşedintelui consiliului judeţean va fi reconsiderat în sensul atribuţiilor pe care le îndeplineşte şi vor trebui să fie respectaţi aceşti oameni. Nu este firesc ca un ales local să răspundă pentru ceea ce nu face, pentru greşeala unui funcţionar care este plătit pentru acest lucru”, a spus vicepremierul.
Deconcentratele trec la CJ
Totodată, Liviu Dragnea a spus că marea parte a instituţiilor deconcentrate vor trece în subordinea consiliilor judeţene, iar prefecţii se vor concentra pe coordonarea „mult mai fermă” a acţiunilor din timpul perioadelor în care sunt calamităţi şi pe modul în care se aplică programul de guvernare. Potrivit vicepremierului, Guvernul doreşte ca prefecţii să nu mai aibă posibilitatea ca, atunci când atacă un act administrativ, acesta să se suspende de drept. „Numai o instanţă judecătorească trebuie să aibă această competenţă. Nu este posibil ca un funcţionar public să suspende un act al unei autorităţi locale. Pentru asta este nevoie de modificarea Constituţiei”, a spus Liviu Dragnea. De asemenea, acesta a arătat că prefecţii ar putea avea şi competenţe pe partea de control. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau