Curtea Supremă a Franței, decizie istorică: Companie cu mai multe fabrici în România, judecată pentru complicitate cu teroriștii ISIS
Dimensiune font:
Într-o hotărâre revoluționară pronunțată astăzi, Curtea Supremă a Franței a aprobat rechizitoriile împotriva companiei multinaționale franceze de ciment LafargeHolcim SA („Lafarge”) pentru complicitate la crimele împotriva umanității și finanțarea terorismului comise de Statul Islamic din Irak și Siria („ ISIS ‘) și alte grupuri armate din Siria.
Acest caz reprezintă o premieră, cu o corporație multinațională franceză acuzată de complicitate la crime împotriva umanității pentru încălcări ale drepturilor omului comise în străinătate, transmite blacknews.ro.
Potrivit rechizitoriilor, Lafarge a efectuat plăți de milioane de dolari către ISIS și alte grupuri armate și a comercializat materii prime în timp ce opera o fabrică de ciment la granița de nord a Siriei cu Turcia, în timpul războiului civil sirian. Aceste acte au avut loc, cel puțin până în vara anului 2014, Lafarge fiind pe deplin conștientă de crimele în curs de desfășurare ale ISIS și ale altor grupuri armate în Siria și Irak.
În noiembrie 2019, Curtea de Apel din Paris a confirmat rechizitoriile penale împotriva Lafarge și a unora dintre foștii săi directori și angajați, pentru finanțarea terorismului, dar a respins acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității. Această hotărâre a fost contestată atât de victimele yazidi, cât și de Lafarge și alți inculpați.
Astăzi, Curtea Supremă a Franței a deschis calea unui proces penal, confirmând atât acuzațiile de finanțare a terorismului, cât și eliminând anularea acuzațiilor de crime împotriva umanității.
În ceea ce privește acuzația de finanțare a terorismului, hotărârea pronunțată astăzi subliniază că:
„Lafarge și filiala sa locală au fost chemate să negocieze, deși indirect, cu ISIS sau alte grupări teroriste pentru a menține fluxurile logistice” și că acest sprijin a fost suficient pentru a constitui infracțiunea de finanțare a terorismului, deoarece natura penală a activităților ISIS era bine cunoscută de către inculpați.
În ceea ce privește complicitatea pentru crimele împotriva umanității, Camera penală a Curții Supreme a menționat că judecătorii din proces au demonstrat suficient:
„În primul rând că Lafarge finanțase, prin intermediul filialelor sale, activități ISIS în valoare de câteva milioane de dolari și, în al doilea rând, că avea cunoștințe precise despre acțiunile organizației, care ar putea constitui crime împotriva umanității” și, prin urmare, că acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității ar trebui reimpuse.
Anchetele judecătorilor examinatori și ale procurorului public despre presupusa asistență financiară și materială acordată de Lafarge celor din ISIS și altor grupări teroriste din Siria în timpul războiului civil vor fi reluate acum.
Ca răspuns la hotărâre, Natia Navrouzov, director pentru avocatura juridică la Yazda, a declarat că:
„Această decizie este cu adevărat revoluționară și va transmite un mesaj clar atât companiilor, cât și victimelor: nimeni nu este mai presus de lege și justiția se aplică tuturor tipurilor de actori, persoane fizice sau corporații. În ceea ce privește făptașii individuali, companiile ar trebui să fie supuse urmăririi penale cumulative și să fie acuzați pentru întinderea completă a infracțiunilor comise. Acțiunile Lafarge au facilitat vătămarea inimaginabilă, inclusiv înrobirea sexuală și tortura, cauzate de ISIS sutelor de supraviețuitori yazidi traficați și ținuți captivi în Siria, la doar câțiva kilometri de fabrica de ciment. Lafarge nu poate face acum decât să își asume responsabilitatea și să compenseze victimele. ”
Avocatul victimelor, precum și avocatul Yazda, Amal Clooney, a adăugat:
„Hotărârea de astăzi pronunțată de Curtea Supremă a Franței este un mare pas înainte pentru victimele crimelor comise de ISIS și pentru supraviețuitorii din întreaga lume care luptă pentru justiție. Într-o hotărâre istorică, Curtea Supremă a Franței a confirmat că, dacă corporațiile sunt complici la infracțiuni urâte, trebuie să răspundă la o instanță. Corporațiile ar trebui să ia act: dacă sunt complici la încălcarea drepturilor omului, vor fi trase la răspundere, iar victimele vor avea dreptul la despăgubiri. ”
Rachel Lindon și Luke Vidal, avocaţi francezi pentru victimele Yazidi și organizația Yazda au comentat că:
„Această decizie este un punct de reper care trebuie pus în seama celui mai înalt organ judiciar din Franța și a judecătorilor Camerei sale penale, care, printr-o aplicare strictă a legii, au confirmat că nu va fi acordată niciun fel de asistență grupurilor criminale teroriste și genocide şi nu vor fi tolerate în conformitate cu statul de drept francez. Această decizie este o victorie pentru yazidi, precum și pentru toate celelalte populații persecutate și rănite de ISIS și de grupările teroriste care erau active în Siria. Este, de asemenea, o victorie pentru dreptul penal și justiția internațională în ansamblu ”.
Consilierul și avocatul în fața Curții Supreme franceze pentru victimele care sunt părți civile în acest caz a fost Catherine Bauer Violas. Aceste victime sunt reprezentate de Luke Vidal și Lefa Mondon de la Sygna Partners, Amal Clooney, Nicolas Angelet și Emilie Gonin de la Doughty Street Chambers, Rachel Lindon și Mathilde Aublé de la Lindon & Rohan Chabot și profesorul Pascal Beauvais (Facultatea de Drept Sorbonne, Pantheon – Universitatea Sorbonne).
Yazda este un ONG care susține supraviețuitorii și documentează crimele comise de ISIS de mai bine de șapte ani. Yazda a ajutat la identificarea, localizarea și susținerea victimelor în proceduri penale în mai multe jurisdicții din întreaga lume.
Curtea Supremă Franceză este cunoscută sub numele de ‘Cour de Cassation’.
Potrivit articolului 121-2 din Codul penal francez, persoanele juridice pot fi trase la răspundere pentru infracțiunile comise în contul lor de oricare dintre reprezentanții sau organismele lor.
În această etapă, Curtea Supremă a evaluat dacă, conform articolului 80-1 din Codul de procedură penală francez, existau „dovezi serioase sau coroboratoare” împotriva Lafarge, ceea ce face probabil ca aceștia să fi fost implicați în comiterea infracțiunilor inculpate, inclusiv finanțarea terorismului , complicitate la crime împotriva umanității, punând în pericol în mod deliberat viețile altora (și anume cele ale angajaților sirieni ai lui Lafarge) și infracțiunile vamale.
P UBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau