Curtea Supremă a Franței, decizie istorică: Companie cu mai multe fabrici în România, judecată pentru complicitate cu teroriștii ISIS

ciocan  codul-penal

Dimensiune font:

| 15-09-2021 23:37

Într-o hotărâre revoluționară pronunțată astăzi, Curtea Supremă a Franței a aprobat rechizitoriile împotriva companiei multinaționale franceze de ciment LafargeHolcim SA („Lafarge”) pentru complicitate la crimele împotriva umanității și finanțarea terorismului comise de Statul Islamic din Irak și Siria („ ISIS ‘) și alte grupuri armate din Siria.


Acest caz reprezintă o premieră, cu o corporație multinațională franceză acuzată de complicitate la crime împotriva umanității pentru încălcări ale drepturilor omului comise în străinătate, transmite blacknews.ro.Potrivit rechizitoriilor, Lafarge a efectuat plăți de milioane de dolari către ISIS și alte grupuri armate și a comercializat materii prime în timp ce opera o fabrică de ciment la granița de nord a Siriei cu Turcia, în timpul războiului civil sirian. Aceste acte au avut loc, cel puțin până în vara anului 2014, Lafarge fiind pe deplin conștientă de crimele în curs de desfășurare ale ISIS și ale altor grupuri armate în Siria și Irak.

În noiembrie 2019, Curtea de Apel din Paris a confirmat rechizitoriile penale împotriva Lafarge și a unora dintre foștii săi directori și angajați, pentru finanțarea terorismului, dar a respins acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității. Această hotărâre a fost contestată atât de victimele yazidi, cât și de Lafarge și alți inculpați.

Astăzi, Curtea Supremă a Franței a deschis calea unui proces penal, confirmând atât acuzațiile de finanțare a terorismului, cât și eliminând anularea acuzațiilor de crime împotriva umanității.

În ceea ce privește acuzația de finanțare a terorismului, hotărârea pronunțată astăzi subliniază că:

„Lafarge și filiala sa locală au fost chemate să negocieze, deși indirect, cu ISIS sau alte grupări teroriste pentru a menține fluxurile logistice” și că acest sprijin a fost suficient pentru a constitui infracțiunea de finanțare a terorismului, deoarece natura penală a activităților ISIS era bine cunoscută de către inculpați.

În ceea ce privește complicitatea pentru crimele împotriva umanității, Camera penală a Curții Supreme a menționat că judecătorii din proces au demonstrat suficient:
„În primul rând că Lafarge finanțase, prin intermediul filialelor sale, activități ISIS în valoare de câteva milioane de dolari și, în al doilea rând, că avea cunoștințe precise despre acțiunile organizației, care ar putea constitui crime împotriva umanității” și, prin urmare, că acuzațiile de complicitate la crimele împotriva umanității ar trebui reimpuse.

Anchetele judecătorilor examinatori și ale procurorului public despre presupusa asistență financiară și materială acordată de Lafarge celor din ISIS și altor grupări teroriste din Siria în timpul războiului civil vor fi reluate acum.

 

Ca răspuns la hotărâre, Natia Navrouzov, director pentru avocatura juridică la Yazda, a declarat că:

„Această decizie este cu adevărat revoluționară și va transmite un mesaj clar atât companiilor, cât și victimelor: nimeni nu este mai presus de lege și justiția se aplică tuturor tipurilor de actori, persoane fizice sau corporații. În ceea ce privește făptașii individuali, companiile ar trebui să fie supuse urmăririi penale cumulative și să fie acuzați pentru întinderea completă a infracțiunilor comise. Acțiunile Lafarge au facilitat vătămarea inimaginabilă, inclusiv înrobirea sexuală și tortura, cauzate de ISIS sutelor de supraviețuitori yazidi traficați și ținuți captivi în Siria, la doar câțiva kilometri de fabrica de ciment. Lafarge nu poate face acum decât să își asume responsabilitatea și să compenseze victimele. ”

Avocatul victimelor, precum și avocatul Yazda, Amal Clooney, a adăugat:

„Hotărârea de astăzi pronunțată de Curtea Supremă a Franței este un mare pas înainte pentru victimele crimelor comise de ISIS și pentru supraviețuitorii din întreaga lume care luptă pentru justiție. Într-o hotărâre istorică, Curtea Supremă a Franței a confirmat că, dacă corporațiile sunt complici la infracțiuni urâte, trebuie să răspundă la o instanță. Corporațiile ar trebui să ia act: dacă sunt complici la încălcarea drepturilor omului, vor fi trase la răspundere, iar victimele vor avea dreptul la despăgubiri. ”

Rachel Lindon și Luke Vidal, avocaţi francezi pentru victimele Yazidi și organizația Yazda au comentat că:

„Această decizie este un punct de reper care trebuie pus în seama celui mai înalt organ judiciar din Franța și a judecătorilor Camerei sale penale, care, printr-o aplicare strictă a legii, au confirmat că nu va fi acordată niciun fel de asistență grupurilor criminale teroriste și genocide şi nu vor fi tolerate în conformitate cu statul de drept francez. Această decizie este o victorie pentru yazidi, precum și pentru toate celelalte populații persecutate și rănite de ISIS și de grupările teroriste care erau active în Siria. Este, de asemenea, o victorie pentru dreptul penal și justiția internațională în ansamblu ”.

Consilierul și avocatul în fața Curții Supreme franceze pentru victimele care sunt părți civile în acest caz a fost Catherine Bauer Violas. Aceste victime sunt reprezentate de Luke Vidal și Lefa Mondon de la Sygna Partners, Amal Clooney, Nicolas Angelet și Emilie Gonin de la Doughty Street Chambers, Rachel Lindon și Mathilde Aublé de la Lindon & Rohan Chabot și profesorul Pascal Beauvais (Facultatea de Drept Sorbonne, Pantheon – Universitatea Sorbonne).

Yazda este un ONG care susține supraviețuitorii și documentează crimele comise de ISIS de mai bine de șapte ani. Yazda a ajutat la identificarea, localizarea și susținerea victimelor în proceduri penale în mai multe jurisdicții din întreaga lume.

Curtea Supremă Franceză este cunoscută sub numele de ‘Cour de Cassation’.
Potrivit articolului 121-2 din Codul penal francez, persoanele juridice pot fi trase la răspundere pentru infracțiunile comise în contul lor de oricare dintre reprezentanții sau organismele lor.

În această etapă, Curtea Supremă a evaluat dacă, conform articolului 80-1 din Codul de procedură penală francez, existau „dovezi serioase sau coroboratoare” împotriva Lafarge, ceea ce face probabil ca aceștia să fi fost implicați în comiterea infracțiunilor inculpate, inclusiv finanțarea terorismului , complicitate la crime împotriva umanității, punând în pericol în mod deliberat viețile altora (și anume cele ale angajaților sirieni ai lui Lafarge) și infracțiunile vamale. 

 P UBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail lucicalcc@gmail.com

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitoarei SC IRSIDO S.R.L.–societate în faliment, dosar nr. 380/99/2017 aflat pe rolul Tribunalului Iași, în temeiul dispozițiilor Legii nr.85/2014, vinde prin licitație publică cu strigare următoarele bunuri proprietate ale debitoarei:1. Bunuri mobile conform Raport de evaluare-Preț de pornire 65% din valoarea de piață stabilită prin raportul de evaluare, astfel: a. Stocuri/echipamente birotică–în valoare totală de 26.525 lei (exclusivTVA) b. Obiecte de inventar/mijloace fixe: Nr. crt. Denumire activ Valoare de pornire la licitație–65% lei–fără TVA 1. Mașină ambalat role hârtie 2.465 2. Utilaj de fabricat role hârtie 50.694 3. Autoturism Mazda IS-01-YRS 9.883 4. Autovehicul Ford Tranzit Connect IS-12-YRS 7.352 5. Mobilier pal 483 6. Masina ștampile UM 1100-1200 1.306 7. Scaun directorial 1.177 8. Notebook Benq 1.376 9. Notebook Acer Aspire 743 10. Notebook Acer Aspire 743 11. TV 3d Sony Bravia LX900 2.348 12. Mobila Element Corp 3.300 13. Set canapele 2.007 14. Mobila Element Part 1.009 15. Mobila Sidney alb 1.208 Licitațiile vor avea loc în zilele de: 01,08,15,22,29.10.2021 respectiv 05.11.2021 ora 10.00, la biroul lichidatorului judiciar din Mun.Iași, Str. Grigore Ureche, nr.3, Bl. Gh. Şonțu, Demisol, Birou nr.4, Jud.Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 500 lei fără TVA;- dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în cont colector RO35PIRB2400711906003000 deschis pe numele debitoarei la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul lichidatorului judiciar RO33PIRB2400738563001000 deschis la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare,sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în ziua licitaţei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar sau la tel:0744520508, 0744994490; fax:0332814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com.
ULTIMA ORĂ | CNSU a aprobat noua listă a țărilor cu risc epidemiologic: Belgia, Austria, Grecia intră în zona roșie
21/10/2021 20:56

Comitetul National pentru Situatii de Urgentă a adoptat Hotărarea numărul 90 din 21 octombrie 2021, privind lista tărilor de risc epidemiologic. Principalele modificări sunt:     - in z ...

Ateneul Național din Iași, decorat de către Casa Regală
21/10/2021 15:58

Vineri, 15 octombrie 2021, la Palatul Regal din Bucuresti, in Sala Tronului, Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei romane a conferit Ateneului National din Iasi, Medalia „Regele Mihai I, pentru Loial ...

Tânără însărcinată în nouă luni, omorată cu sânge rece de fratele iubitului ei.
21/10/2021 13:33

O tanără insărcinată in 9 luni a fost ucisă, in noaptea de miercuri spre joi, 20 octombrie spre 21 octombrie, in comuna Măxineni, Brăila, fiind găsită injunghiată in zona inimii. Tanără de 27 de an ...

Explozie în China, în urma unei explozii la o conductă de gaze. Trei persoane au murit
21/10/2021 10:07

O explozie provocată de o scurgere de gaze intr-un restaurant a afectat grav joi o stradă aglomerată dintr-un important oraş din China, Shenyang (nord-est), făcand cel puţin trei morţi şi zeci de răni ...

 Traficul rutier de pe drumul european spre Iași se va schimba radical. Autoritățile au demarat o serie de modificări pe șoseaua cuprinsă între localitățile Bălțați și Sârca
21/10/2021 07:52

  Traficul rutier de pe drumul european spre Iasi se va schimba radical. Autoritătile au demarat o serie de modificări pe soseaua cuprinsă intre localitătile Băltati si Sarca, zonă unde in ultimii 2 ...

Avertisment al Poliției privind un nou tip de înșelăciune
20/10/2021 21:23

 Politia Romană avertizează asupra unui nou tip de inselăciune - mesaje trimise prin e-mail si atribuite Politiei Rutiere, prin care soferii sunt anuntati că ar fi fost sanctionati in trafic pentru dep ...

Poliția va efectua CONTROALE pe timp de noapte, după numărul record de cazuri Covid-19
20/10/2021 14:26

Numărul politistilor si jandarmilor din Capitală, care fac controale pentru respectarea măsurilor sanitare, după ora 20.00, va fi suplimentat. Prefectura Capitalei anuntă intensificarea controalelor in Buc ...

Ministrul demis al Sportului, apel la vaccinare. El spune că a fost aproape să-şi piardă tatăl din cauza Covid-19
20/10/2021 12:48

Eduard Novak, ministrul demis al Sportului, a făcut un apel la vaccinare intr-un mesaj pe Facebook. Aflat in Ungaria, el spune că a fost aproape să-şi piardă tatăl din cauza Covid-19. "Sunt in U ...

Facebook vrea să își schimbe numele. Noul brand este unul dintre cele mai bine păzite secrete în cadrul companiei
20/10/2021 09:08

Compania americană Facebook, care guvernează mai multe platforme sociale şi produse hardware, ar putea primi un nume nou. Surse anonime din cadrul Facebook susţin că este o chestiune de zile pană cand co ...

A apărut tulpina românească a virusului. „Pacienții rămân brusc fără aer
20/10/2021 09:00

Preşedintele Iohannis anunţă măsuri restrictive şi nepopulare in aceeaşi zi in care Romania s-a apropiat de 600 de morţi COVID şi de 19.000 de infecţii noi in 24 de ore. Ar putea fi vorba despre o no ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei