Decizia privind menţinerea restricţiilor pentru români s-a luat pe baza unei analize întemeiate
Dimensiune font:
Decizia Comisiei Europene (CE) de a aproba cererea trimisă în decembrie anul trecut de autorităţile spaniole privind prelungirea restricţionării temporare a accesului lucrătorilor români până la 31 decembrie 2013 s-a luat în baza unei analize întemeiate privind situaţia pieţei muncii din Spania, unde şomajul în rândul românilor este mai mare decât în cel al spaniolilor, a declarat marţi comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bruxelles
Andor a subliniat faptul că menţinerea restricţiilor 'nu reprezintă o formă de xenofobie sau de discriminare' împotriva românilor şi că la sfârşitul acestui an restricţiile temporare impuse liberei circulaţii a lucrătorilor români şi bulgari trebuie anulate în toate statele membre. El a mai precizat că CE nu a primit cereri similare celei depuse de Spania în cazul muncitorilor români.
CE a anunţat în 21 decembrie 2012 că aprobă cererea depusă de autorităţile spaniole în acest sens la 13 decembrie, decizia sa bazându-se pe o clauză specifică de salvgardare din Tratatul de aderare a Bulgariei şi României încheiat în 2005, care permite statelor membre care au ridicat restricţiile impuse lucrătorilor din Bulgaria şi România să le restabilească ulterior, în caz de perturbări grave ale pieţei forţei de muncă din statele respective, sub rezerva acordului său.
Conform datelor făcute publice de CE la momentul anunţului privind aprobarea menţinerii restricţiilor pentru muncitorii români, în Spania locuiesc 913.000 de români, ceea ce reprezintă 17% din populaţia de origine străină din Spania. În conformitate cu Sondajul privind forţa de muncă în UE, rata şomajului în rândul românilor din Spania este foarte ridicată, afectând 36,4% din populaţia activă din punct de vedere economic, în comparaţie cu 23,3% în cazul cetăţenilor spanioli, mai notează comunicatul CE. Rata ocupării forţei de muncă în rândul cetăţenilor români în vârstă de muncă (15-64 de ani) este de numai 50,8%.
Spania şi-a deschis piaţa forţei de muncă pentru lucrătorii români şi bulgari în 2009, dar în august 2011 Comisia Europeană a autorizat Spania să restricţioneze temporar libera circulaţie a lucrătorilor români până la 31 decembrie 2012. Restricţionarea accesului lucrătorilor români la piaţa forţei de muncă din Spania până la 31 decembrie 2013 se aplică în toate sectoarele şi regiunile, dar nu-i afectează pe românii care erau deja activi pe piaţa spaniolă a forţei de muncă la 22 iulie 2011.
CE va monitoriza situaţia pieţei forţei de muncă din Spania prin intermediul actualizărilor furnizate de autorităţile spaniole o dată la trei luni şi îşi rezervă dreptul de a abroga, în orice moment, decizia de restricţionare a accesului la piaţa forţei de muncă, în funcţie de evoluţiile constatate, menţionează executivul comunitar.
Lucrătorii din România se bucură în prezent de toate drepturile legate de libera circulaţie în 16 state membre - Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Irlanda, Grecia, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Finlanda şi Suedia. De asemenea, nu se aplică restricţii între România şi Bulgaria.
Dintre celelalte nouă state membre - Belgia, Germania, Spania, Franţa, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie - unele au simplificat condiţiile sau procedurile de acces la piaţa forţei de muncă, în comparaţie cu condiţiile şi procedurile aplicate înaintea aderării.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau