Dezvoltarea durabilă, discutată la Iaşi de reprezentanţii a zece ţări

3 dezvoltare durabila 1
3 dezvoltare durabila 2

Dimensiune font:

| 19-10-2022 09:00

Iaşul este gazda primei ediții a Forumului Internațional al Sustenabilității. Timp de două zile specialiştii din ţară şi străinătate discută despre „Dezvoltarea relațiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est și regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile”

La eveniment participă peste 100 de organizații din Europa printre care clustere, agenții de dezvoltare regională sau membrii Consiliului de Cooperare Regională inclusiv decidenți politici cu activitate remarcabilă în domeniul dezvoltării durabile, bioeconomiei și economiei circulare. Este o întâlnire regională la care participă peste 10 ţări. Discutăm mai mult despre zona de Sud Est a Europei. După 2 ani de pandemie sunt peste 150 de participanţi. Avem nevoie de cooperare. E foarte frumos să vorbeşti de dezvoltarea durabilă, dar dacă nu  o pui în proiecte, dacă nu ai un mesaj foarte clar şi către politicieni şi edilii locali şi cei care de fapt concep proiecte, atunci rămâne o teorie frumoasă. De aceea mă bucur că sunt aici şi primari şi ONG-uri, şi asociaţii care fac foarte mult pentru dezvoltarea durabilă. Câteodată e bine să-i aduni la un loc şi să-i faci să gândească împreună”, a spus László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.   

Cât de importantă este sustenabilitatea
Forumul își propune să faciliteze contacte comerciale în domenii economice care susțin dezvoltarea durabilă, prin reunirea categoriilor din modelul quadruple-helix – factori de decizie, reprezentanți din mediul privat, mediul academic și de cercetare și din societatea civilă. „Sustenabilitatea este definitorie pentru viitorul nostru. Sustenabilitatea înseamnă capacitatea de a exista constant. Dacă ne uităm la crizele prin care trece lumea astăzi, dacă ne uităm la criza climatică sau la faptul că până pe 28 iunie omenirea a consumat toate rezervele pe care Pământul le poate crea într-un an, sau la faptul că doar 9% din economie este circulară, ajungem la concluzia că în câţiva ani nu vom mai avea unde sta. Ne consumăm locul în care trăim, planeta pe care trăim. De aceea sustenabilitatea este extrem de importantă. Ea înseamnă educaţie, în primul rând, inovare şi creativitate, pentru a avea un nivel de viaţă ridicat nu să ne întoarcem la viaţa de acum 200 de ani. Sustenabilitate înseamnă şi o bună organizare, printr-o structurare mai bună a instituţiilor şi care înţeleg ca resursele pe care le au să le transforme în proiecte sustenabile. Este o preocupare importantă şi pentru ARD Nord Est. Sper ca în următorii ani, când vom implementa Programul Regional Nord Est toate proiectele să fie sustenabile şi să îndeplinească toate criteriile”, a spus Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord Est.

Să consumăm mai puţin decât producem

Acest forum reprezintă şi o oportunitate bună de a iniția proiecte comune, de a lansa idei noi în rândul participanților și de a crea un mediu colaborativ nu doar între țări dar şi între comunităţile din regiunile UE.  O economie sustenabilă a unui oraş este atunci când consumă mai puţin decât produce. Abia în momentul respectiv poţi spune că ai o comunitate sustenabilă, atunci când resursele pe care le consumi pe parcursul unui an sunt mai mici decât cele pe care le produci sau pe cele pe care le ai la dispoziţie. Cred că suntem pe drumul cel bun. Nu ştiu în ce măsură putem spune în momentul de faţă că tot ceea ce consumăm în interiorul municipiului reuşim să regenerăm sau să introducem în economie, dar sunt convins că am demarat acest proces. Faptul că suntem şi producători de energie electrică ne avantajează din această perspectivă, dar şi felul în care gestionăm deşeurile în momentul de faţă.  Viziunea de sustenabilitate şi economie circulară trebuie modificată din rădăcini pentru că Protecţia Mediului nu trebuie să fie strict legată de faptul că trebuie să refolisim absolut tot ce putem recupera”, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.

Proiecte ale CJ Iaşi

Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul de la Iaşi sunt: Muncă decentă și creștere economică, Industrie, inovare și infrastructură și Parteneriate pentru atingerea obiectivelor. Consiliul Judeţean este una dintre puţinele autorităţi locale din ţară care chiar şi-a asumat patru din cele 17 obiective strategice de dezvoltare durabilă. Ele au devenit parte din politicile noastre viitoare. Chiar strategia de dezvoltare a judeţului utilizează şi pune la bază obiectivele de dezvoltare durabilă. Încercăm să sprijinim procesul de trecere de la economia liniară la economia circulară prin dezvoltarea de parcuri industriale pe unde astfel de afaceri se pot dezvolta. De asemenea, un obiectiv important de dezvoltare durabilă este Sistemul Integrat al Deşeurilor. În noua fază pe care Consiliul Judeţean o dezvoltă este de a integra cât mai mult acest sistem în ecomomia circulară, să dăm o şansă ca resursele sunt din ce în ce mai rare în natură să le putem prelua prin sistemul de management integrat al deşeurilor. În acest sens, Consiliul Judeţean este practic parte din efortul global de dezvoltare durabilă”, a spus Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

În cadrul aceluiaşi eveniment, participanții au oportunitatea de a cunoaște proiecte internaționale de cooperare în derulare cu impact major asupra dezvoltării regionale intersectoriale, precum: DanubePeerChains și GoDanuBio (programul Interreg Danube), MedicNest (programul Cosme), InnoIndustry (programul Interreg Europe).
Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Reacție de la Moscova după ce Biden a permis Ucrainei să folosească rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei: Riscă al Treilea Război Mondial
18/11/2024 09:21

Luni, deputata rusă Maria Butina a declarat că administratia presedintelui Joe Biden riscă al Treilea Război Mondial dacă ii permite Ucrainei să folosească arme fabricate in SUA pentru a lovi Rusia. „ ...

Decizie de ultimă oră - Joe Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu arme furnizate de SUA
18/11/2024 09:05

Administratia presedintelui Joe Biden a ridicat restrictiile care impiedicau Ucraina să utilizeze arme furnizate de SUA pentru a lovi adanc in teritoriul rusesc, au declarat trei surse familiarizate cu aceast ...

Decizie de ultimă oră - Joe Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu arme furnizate de SUA
17/11/2024 21:25

    Administratia presedintelui Joe Biden a ridicat restrictiile care impiedicau Ucraina să utilizeze arme furnizate de SUA pentru a lovi adanc in teritoriul rusesc, au declarat ...

Peste 10 milioane de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. S-au deschis chiar și grădinițe ucrainene
17/11/2024 14:34

 O statistică a Politiei de Frontieră arată că de la inceputul războiului in Romania au intrat 10,5 milioane de ucraineni.  Peste 10 milioane de cetăteni ucraineni au intrat in Romania de la ...

Un jucător din SuperLigă, eroul Moldovei: gol în minutul 90+2 și calificare: ”Venim!
17/11/2024 14:30

 Moldova s-a impus in deplasare, 1-0 cu Andorra, si nu mai poate pierde primul loc in Grupa D2 din Liga Natiunilor. LIGA NATIUNILORVirgiliu Postolachi    Lig ...

Temeri tot mai mari că Argentina se va retrage din acordul climatic de la Paris. Javier Milei: Criza climatică, o
17/11/2024 09:05

Presedintele de extremă dreapta ar putea anunta iesirea tării din acord după intalnirea cu Donald Trump. Există o ingrijorare tot mai mare că presedintele de extremă dreapta din Argentina, Javier Milei, ...

Miliardarul rus Pavel Durov se oferă să plătească pentru fertilizare in vitro femeilor care vor să aibă un copil folosind sperma sa / El pretinde că are peste 100 de copii în 12 țări
17/11/2024 09:03

Fondatorul miliardar al Telegram se oferă să plătească pentru procesul de fertilizare in vitro (FIV) al femeilor eligibile din punct de vedere medical care sunt interesate să aibă un copil folosind sperma ...

Kelemen Hunor anunță că UDMR vrea la guvernare. Cu o singură mare condiție
17/11/2024 09:00

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sambătă, la Deva, că doreşte ca Uniunea să facă parte din viitoarea majoritatea parlamentară, după alegerile generale, insă exclude o colaborare cu AUR. . ...

VIDEO Razie într-un club cunoscut din centrul Capitalei: polițiștii au găsit droguri, iar localul a fost închis pentru mai multe nereguli
16/11/2024 17:23

  Politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Sector 1 au descins noaptea trecută in clubul Nether de pe Calea Victoriei din Bucuresti. După ce s-au constat m ...

Viktor Orban cere UE să revizuiască SANCȚIUNILE și regulile „idioate” impuse Rusiei
16/11/2024 00:32

Premierul Ungariei, Viktor Orban, cel care detine prin rotatie sefia Consiliului European a cerut, vineri, public, Uniunii Europene să-şi revizuiască politicile de sancţiuni şi regulile birocratice „idi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei