Dezvoltarea durabilă, discutată la Iaşi de reprezentanţii a zece ţări
Dimensiune font:
Iaşul este gazda primei ediții a Forumului Internațional al Sustenabilității. Timp de două zile specialiştii din ţară şi străinătate discută despre „Dezvoltarea relațiilor economice multilaterale în Europa de Sud-Est și regiunea Dunării în contextul dezvoltării durabile”
La eveniment participă peste 100 de organizații din Europa printre care clustere, agenții de dezvoltare regională sau membrii Consiliului de Cooperare Regională inclusiv decidenți politici cu activitate remarcabilă în domeniul dezvoltării durabile, bioeconomiei și economiei circulare. „Este o întâlnire regională la care participă peste 10 ţări. Discutăm mai mult despre zona de Sud Est a Europei. După 2 ani de pandemie sunt peste 150 de participanţi. Avem nevoie de cooperare. E foarte frumos să vorbeşti de dezvoltarea durabilă, dar dacă nu o pui în proiecte, dacă nu ai un mesaj foarte clar şi către politicieni şi edilii locali şi cei care de fapt concep proiecte, atunci rămâne o teorie frumoasă. De aceea mă bucur că sunt aici şi primari şi ONG-uri, şi asociaţii care fac foarte mult pentru dezvoltarea durabilă. Câteodată e bine să-i aduni la un loc şi să-i faci să gândească împreună”, a spus László Borbély, consilier de stat și coordonatorul Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României.
Cât de importantă este sustenabilitatea
Forumul își propune să faciliteze contacte comerciale în domenii economice care susțin dezvoltarea durabilă, prin reunirea categoriilor din modelul quadruple-helix – factori de decizie, reprezentanți din mediul privat, mediul academic și de cercetare și din societatea civilă. „Sustenabilitatea este definitorie pentru viitorul nostru. Sustenabilitatea înseamnă capacitatea de a exista constant. Dacă ne uităm la crizele prin care trece lumea astăzi, dacă ne uităm la criza climatică sau la faptul că până pe 28 iunie omenirea a consumat toate rezervele pe care Pământul le poate crea într-un an, sau la faptul că doar 9% din economie este circulară, ajungem la concluzia că în câţiva ani nu vom mai avea unde sta. Ne consumăm locul în care trăim, planeta pe care trăim. De aceea sustenabilitatea este extrem de importantă. Ea înseamnă educaţie, în primul rând, inovare şi creativitate, pentru a avea un nivel de viaţă ridicat nu să ne întoarcem la viaţa de acum 200 de ani. Sustenabilitate înseamnă şi o bună organizare, printr-o structurare mai bună a instituţiilor şi care înţeleg ca resursele pe care le au să le transforme în proiecte sustenabile. Este o preocupare importantă şi pentru ARD Nord Est. Sper ca în următorii ani, când vom implementa Programul Regional Nord Est toate proiectele să fie sustenabile şi să îndeplinească toate criteriile”, a spus Vasile Asandei, directorul general al ADR Nord Est.
Să consumăm mai puţin decât producem
Acest forum reprezintă şi o oportunitate bună de a iniția proiecte comune, de a lansa idei noi în rândul participanților și de a crea un mediu colaborativ nu doar între țări dar şi între comunităţile din regiunile UE. „O economie sustenabilă a unui oraş este atunci când consumă mai puţin decât produce. Abia în momentul respectiv poţi spune că ai o comunitate sustenabilă, atunci când resursele pe care le consumi pe parcursul unui an sunt mai mici decât cele pe care le produci sau pe cele pe care le ai la dispoziţie. Cred că suntem pe drumul cel bun. Nu ştiu în ce măsură putem spune în momentul de faţă că tot ceea ce consumăm în interiorul municipiului reuşim să regenerăm sau să introducem în economie, dar sunt convins că am demarat acest proces. Faptul că suntem şi producători de energie electrică ne avantajează din această perspectivă, dar şi felul în care gestionăm deşeurile în momentul de faţă. Viziunea de sustenabilitate şi economie circulară trebuie modificată din rădăcini pentru că Protecţia Mediului nu trebuie să fie strict legată de faptul că trebuie să refolisim absolut tot ce putem recupera”, a spus primarul Iaşului, Mihai Chirica.
Proiecte ale CJ Iaşi
Principalele obiective de dezvoltare durabilă pe care le promovează evenimentul de la Iaşi sunt: Muncă decentă și creștere economică, Industrie, inovare și infrastructură și Parteneriate pentru atingerea obiectivelor. „Consiliul Judeţean este una dintre puţinele autorităţi locale din ţară care chiar şi-a asumat patru din cele 17 obiective strategice de dezvoltare durabilă. Ele au devenit parte din politicile noastre viitoare. Chiar strategia de dezvoltare a judeţului utilizează şi pune la bază obiectivele de dezvoltare durabilă. Încercăm să sprijinim procesul de trecere de la economia liniară la economia circulară prin dezvoltarea de parcuri industriale pe unde astfel de afaceri se pot dezvolta. De asemenea, un obiectiv important de dezvoltare durabilă este Sistemul Integrat al Deşeurilor. În noua fază pe care Consiliul Judeţean o dezvoltă este de a integra cât mai mult acest sistem în ecomomia circulară, să dăm o şansă ca resursele sunt din ce în ce mai rare în natură să le putem prelua prin sistemul de management integrat al deşeurilor. În acest sens, Consiliul Judeţean este practic parte din efortul global de dezvoltare durabilă”, a spus Marius Dangă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
În cadrul aceluiaşi eveniment, participanții au oportunitatea de a cunoaște proiecte internaționale de cooperare în derulare cu impact major asupra dezvoltării regionale intersectoriale, precum: DanubePeerChains și GoDanuBio (programul Interreg Danube), MedicNest (programul Cosme), InnoIndustry (programul Interreg Europe).
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau