Harghita: Peste 60 de persoane au pierdut dreptul de a deţine sau folosi arme letale sau neletale
Dimensiune font:
Peste 60 de deţinători de arme letale şi neletale din Harghita au pierdut, în 2012, dreptul de deţinere şi utilizare a acestora, motivele fiind dintre cele mai diverse.
Şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, comisar şef Ştefan Teslovan, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, că cele mai multe cazuri, adică peste 40, s-au înregistrat la deţinătorii de arme neletale.
Aceştia au rămas fără dreptul de a deţine şi utiliza armele din cauză că nu au respectat prevederile legale privind modul de păstrare sau nu s-au prezentat la Poliţie pentru reavizare. Aceştia au fost sancţionaţi ori li s-au întocmit dosare penale şi le-a fost anulat dreptul de deţinere şi utilizare. În privinţa armelor, fie au fost confiscate prin dispoziţia Parchetului fie au fost depuse la un armurier autorizat şi au fost vândute de deţinători. Tot pe parcursul anului 2012, specialiştii IPJ Harghita au anulat dreptul de utilizare şi deţinere în cazul a aproximativ 20 de proprietari de arme letale, din diverse motive, cum ar fi săvârşirea de infracţiuni sau folosirea ilegală a armei.
'Unii cred că portul de armă este o joacă şi de aceea facem permanent verificări pentru a vedea dacă se respectă măsurile de siguranţă. (...) Oricum, faţă de alte judeţe ale ţării, putem afirma că harghitenii sunt mai disciplinaţi din acest punct de vedere', a spus comisarul şef Teslovan.
Datele statistice arată că, la nivelul judeţului Harghita, există 2.822 de persoane care deţin un număr total de 3.336 de arme letale sau neletale.
Potrivit sursei citate, în judeţ sunt înregistrate 2.138 de arme letale, cele mai multe, adică 2002, fiind reprezentate de armele de vânătoare şi 1.198 de arme neletale, peste 900 fiind reprezentate de armele cu bile de cauciuc şi cele cu aer comprimat.
Cele mai grave evenimente înregistrate în Harghita în anul 2012, privind utilizarea armelor, a fost împuşcarea mortală a viceprimarului din Joseni, de către un amic, pe fondul unor conflicte mai vechi şi un accident produs la o vânătoare de raţe, în urma căruia un tânăr din Miercurea Ciuc şi-a pierdut viaţa.
Comisarul şef Ştefan Teslovan, care conduce Biroul Arme al IPJ Harghita din anul 2003, a subliniat că o analiză preliminară efectuată arată că, în ultimii zece ani, în judeţ au fost ridicate în vederea confiscării 600 de arme, de diferite calibre şi mărci, precum şi aproape 13.000 de obiecte de muniţie. AGERPRES/
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau