Ileana Ciutan (CNPP): Eventuala recalculare a pensiilor militare va fi gestionată de casele sectoriale ale sistemului Apărării
Dimensiune font:
Eventuala recalculare a pensiilor militare va fi gestionată de către casele de pensii sectoriale, organizate în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Ileana Ciutan.
'În aceste zile s-a discutat despre recalcularea pensiilor militare, dar o astfel de activitate nu intră în sfera de atribuţii a Casei Naţionale de Pensii Publice. Este adevărat că, din punct de vedere metodologic, pensiile militare sunt în responsabilitatea CNPP pentru că sunt integrate în sistemul public, în sensul că sunt plătite din Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat, dar există un management separat al documentelor aferente acestor pensii', a spus Ileana Ciutan.
Aceasta a precizat că 'recalcularea pensiilor militare se face de către casele sectoriale, respectiv de către Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale, Casa Sectorială a Ministerului Afacerilor Interne şi cea a Serviciului Român de Informaţii'.
'Acestea au propriul lor management al documentelor interne şi recalculează pensiile din sistemul propriu, nu Casa Naţională de Pensii Publice', a subliniat Ileana Ciutan.
Joi, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că pensiile militarilor vor fi recalculate, deoarece s-au constatat greşeli la stabilirea cuantumului prin aplicarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Pe de altă parte, Mariana Câmpeanu a afirmat, miercuri seara, la un post privat de televiziune că, la Ministerul Apărării, se lucrează la o propunere legislativă care ar trebui să corecteze actuala situaţie.
'În legătură cu pensiile militarilor trebuie să spun că, la Ministerul Apărării Naţionale şi probabil şi la celelalte structuri, se lucrează la revenirea la o lege care să-i privească direct. O să ne vină şi nouă (la Ministerul Muncii - n.r.) pentru analiză şi pentru a pune în practică acest lucru. Este foarte greu acum celor să spui celor care au acum 9.000 de lei pensie că o să le scazi pensia şi celor cărora printr-o nedreptate li s-a scăzut pensia să le adaugi. Este foarte greu de făcut acest lucru', a afirmat ministrul Muncii.
Potrivit unui raport special al Avocatului Poporului referitor la consecinţele eliminării pensiilor de serviciu, 'în cazul pensiilor militare s-a aplicat, prin asimilarea forţată a acestora cu pensiile de tip contributiv, un algoritm diferit de calcul care, în 80% din cazuri, a condus la pensii recalculate în cuantum superior pensiilor de serviciu, în timp ce celelalte categorii de pensii de serviciu s-au diminuat cu procente între 20-90%'.
'Prin modificările aduse la lege s-au creat nişte nedreptăţi extraordinare şi nu este vorba doar de acei militari care au o pensie mai scăzută acum. Diplomaţilor li s-a tăiat pensia cu 60% sau 70%, aviatorilor chiar cu 90%, şi eu cred că toate aceste categorii de persoane chiar trebuie să beneficieze de un aport la pensie ţinând cont de condiţiile în care lucrează', a afirmat ministrul Muncii.
În 2010 şi 2011, o serie de acte normative au condus la recalcularea mai multor pensii de serviciu, mai puţin cele ale magistraţilor şi consilierilor de la Curtea de Conturi, şi ar fi trebuit, potrivit iniţiatorilor, să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii, iar bugetul de stat să înregistreze o economie de circa 170,2 milioane lei, dar aplicarea diferenţiată a condus atât la diminuări cât şi la majorări ale cuantumului plătit. A crescut deficitul sistemului de pensii publice.
După primul an de desfiinţare a unor drepturi de pensii de serviciu, Consiliul Fiscal consemna că 'exerciţiul de recalculare a pensiilor speciale anticipa, conform calculelor Ministerului Muncii, economii bugetare substanţiale la nivelul cheltuielilor cu pensiile, dar în cele din urmă putem constata că acest demers s-a concretizat în cheltuieli suplimentare cu pensiile aferente celor 159.000 de pensionari din această categorie (aproximativ 1 miliard de lei cheltuială anuală suplimentară), în condiţiile în care pensia medie corespunzătoare creşte în urma recalculării de la 1.755 lei (nivel utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2011) la 2.289 lei în anul 2012 (o creştere medie de 30,4%)'.
În 2013, fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii sunt în sumă de 49,243 miliarde lei, respectiv 7,9% din PIB.
La stabilirea acestei sume s-a avut în vedere că prin Casa Naţională de Pensii Publice va fi plătită câte o pensie medie lunară de 791 lei către 4.694.600 pensionari de asigurări sociale, iar cei 158.000 de pensionari din sistemele Apărării, Internelor şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) vor primi o pensie medie de 2.473 lei, pe lună.
Ministrul Muncii a anunţat că, la începutul săptămânii viitoare, va merge la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, împreună cu Avocatul Poporului, pentru a discutat o serie de aspecte legate de pensiile de serviciu.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau