În plină epidemie de coronavirus, preoții ortodocși umblă cu sfințirea caselor: explicația oficialilor BOR
Dimensiune font:
De câteva ori pe an, în perioada posturilor, preoții ortodocși umblă din ușă în ușă cu sființirea caselor. În plină pandemie, dacă te-ai aștepta însă să ia o pauză de la această practică, te înșeli amarnic.
Mai mulți români au confirmat pentru Recorder o situație cât se poate de ciudată referitoare la practicile BOR în timpul epidemiei de coronavirus. În timp ce oamenii sunt rugați să stea în case și să evite contactul cu orice suprafețe care nu au fost dezinfectate, inclusiv cu alte persoane, unii cetățeni s-au trezit cu popa la ușă.
În contextul în care s-a micșorat semnificativ prezența la slujbă, dar bisericile nu sunt sub nicio formă închise, preoții se pare că nu sunt descurajați de Covid-19. Ca referință, dacă le deschid ușa preoților, creștinii ortodocși trebuie să plătească sfințirea casei. Oficialii BOR nu au descurajat practica, iar în opina lor, deciziile pe marginea acestui subiect trebuie luate la nivel local.
sfintirea
Pentru că ne aflăm în perioada Postului Paștelui, cel mai important din calendarul ortodox, preoții obișnuiesc să meargă din casă în casă pentru a stropi pereții locuințelor cu aghiasmă. Practica este intitulată ”sfințirea de Postul Paștelui” și prevede ca oamenii să sărute crucea sau icoana purtată de preot, după ce acesta stropește casa cu aghiasmă. Este important de reținut că oficialii Bisericii Ortodoxe Române nu au negat situația. În opinia lor, atâta timp cât autoritățile nu au interzis libertatea de mișcare, credincioșii au dreptul la servicii religioase, inclusiv la domiciliu.
„Aceste situații se reglementează cu autoritatea bisericească locală în deplină consonanță cu autoritățile medicale locale”, a explicat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei. Această atitudine de ”ține de ei” a fost adoptată și de preotul Dragoș Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. „Voi încerca să iau legătura la Vrancea, să vedem care e situația. De obicei preoții decid ei, la nivel de parohie, când e cazul să meargă. Știu că zilele trecute s-a discutat la nivel de arhiepiscopie ca în această perioadă să nu se mai meargă din casă în casă, dar nu știu dacă s-a transmis deja și în parohii, nu știu dacă a ajuns și la cei din Vrancea”, a menționat Olteanu.
Cea mai îngrijorător de amuzantă replică pe marginea acestui subiect a venit de la Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. „Decizia rămâne la latitudinea parohiilor, întrucât nu este stare de carantină. Nu înțeleg de unde preocuparea față de preoții care merg din casă în casă, pentru că deocamdată nu s-a declarat zonă roșie, ca în Italia. Tot umblat de la unul la altul e și când schimbi autobuzul sau metroul. Viața bisericii nu trebuie tulburată mai mult decât viața societății, să știți. Oricum, noi umblăm destul de steril. Nu avem noi ce viruși să purtăm pentru că cei suspecți se află în carantină, deci de unde să-i luăm [pe viruși] și să-i ducem în casele oamenilor?”, a declarat Eugen Tănăsescu pentru Recorder, insistând pe faptului că preoții ”umblă steril”, orice ar însemna asta.
În ceea ce privește sărutarea crucii, oficialul BOR are o explicație și pentru asta. „Și dacă umblă cu crucea care e problema? Sărutatul e opțional, preotul nu te pune să săruți cu forța nici crucea, nici icoana. Și în biserică se sărută icoanele, iar în această duminică se vor face slujbe în biserici, pentru că autoritățile ne-au dat voie dacă nu depășim 99 de persoane. Unde se depășește, facem în aer liber. Am văzut că în unele țări s-au interzis slujbele bisericești, dar nu înseamnă că trebuie să facem la fel. Virusul este global, dar măsurile se iau din loc în loc”, a concluzionat Tănăsescu, vizibil enervat de insistențele jurnalistului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau