ÎPS Ioan Robu: Cathedral Plaza trebuie demolată
Dimensiune font:
Cathedral Plaza trebuie demolată în interes public şi pentru protecţia Catedralei Sf. Iosif, potrivit deciziei din 23 ianuarie a Curţii de Apel Ploieşti, care a confirmat sentinţa civilă ca irevocabilă, prin respingerea recursului exercitat împotriva acesteia, a afirmat, vineri, ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.
'Construcţia fără autorizaţie valabilă îndreptăţeşte la demolare şi corespunde unui interes public - protecţia mediului, planurilor urbanistice, ori edificarea imobilului de birouri în imediata vecinătate a celor două monumente istorice de valoare naţională şi universală afectează protecţia acestor lăcaşuri de cult', a spus înaltul prelat romano-catolic, într-o conferinţă de presă, citând din hotărârea instanţei.
El a infirmat declaraţiile reprezentanţilor Building Development potrivit cărora demolarea ar pune în pericol Catedrala Sf. Iosif şi a reiterat sprijinul Nunţiului Apostolic în România, Francisco Javier Lozano, al Academiei Române, prin preşedintele Ionel Haiduc, ca şi al Bisericii Ortodoxe Române în demersurile pentru demolarea turnului amintit.
Avocaţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Mugur Popescu şi Ofelia Bârsan, au afirmat că orice demersuri ale Millennium Building Development, care ar putea fi făcute inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), vor fi lipsite de succes, chiar CEDO respingând o precedentă solicitare a proprietarilor clădirii.
''Demolarea, care ar costa 5.000.000 de euro, ar putea fi făcută într-o perioadă de 12 - 18 luni, estimează proiectantul de structură al clădirii ing. Dragoş Marcu'', a subliniat avocatul Mugur Popescu.
ÎPS Ioan Robu a mai spus că Arhiepiscopia nu va suporta aceste cheltuieli, care trebuie să fie făcute de Millennium Building Development.
'Noi nu pornim astăzi de la ideea că nu ar acţiona, ci, dimpotrivă, avem încredere în domnul Sorin Oprescu', a subliniat arhiepiscopul mitropolit.
Potrivit avocatului Ofelia Bârsan, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, ar fi obligat să emită decizia de desfiinţare a Cathedral Plaza şi să readucă terenul la destinaţia anterioară, conform hotărârii instanţei.
'Primarul Oprescu, fiind cunoscut ca un om de cuvânt, nu cred că va tergiversa demolarea, cu atât mai mult cu cât a mai cerut, anul trecut, Millennium Building, printr-o înştiinţare, să înceapă de bună voie demolarea', a spus Mugur Popescu.
Litigiul cu Millennium Building Development a început în aprilie 2006, fiind strămutat de patru ori la cererea acestei firme, şi a fost soluţionat în favoarea ARCB de Tribunalul Dâmboviţa, iar apoi în favoarea firmei Millennium Building de Curtea de Apel Ploieşti.
Prin decizia irevocabilă din 3 noiembrie 2010 a Curţii de Apel Suceava, lucrările la Cathedral Plaza au fost declarate ilegale.
Ulterior, investitorii de la Millenium Building Development au declarat însă că turnul de birouri nu va fi demolat pentru că lucrările au fost definitivate, au deja primii chiriaşi şi clădirea a intrat în circuitul civil.
În ianuarie 2012, Compania Millennium Building a dat în judecată România la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul deciziei Curţii de Apel Suceava care a avut ca efect anularea autorizaţiei de construcţie a Cathedral Plaza.
Judecătoria Sectorului 1 s-a pronunţat în 14 septembrie 2012 în dosarul nr. 42201- 299- 2010, respingând 'ca neîntemeiată' acţiunea formulată de reprezentanţii lăcaşului de cult din vecinătatea Cathedral Plaza împotriva Millennium Building Development. În plus, instanţa a obligat reclamanta să plătească pârâtei suma de 10.000 de lei reprezentând cheltuieli de judecată.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau