Lovitură de teatru în cazul fabricii de zahăr de la Luduș: Francezii i-au anunțat pe fermierii români, în ultima clipă, că totul a căzut. Fabrica a fost vândută unui „investitor” cu aromă de servicii, care vinde zahăr din Ucraina sub brand românesc
Dimensiune font:
Francezii de la Tereos i-au anunțat pe fermierii români care trebuiau să cumpere fabrica de la Luduș că afacerea a căzut, chiar în ziua în care trebuia semnat contractul, informează Agrointel.
Fermierii români se luptă de un an să cumpere fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș pentru a produce în continuare zahăr românesc iar cultivatorii de sfeclă să aibă unde să își valorifice producția. Negocierile privind preluarea fabricii au început în luna mai 2022 iar de atunci producătorii români au depus eforturi uriașe, care au presupus împrumuturi la bănci, formarea unei cooperative și chiar implicarea Guvernului român care a emis un memorandum guvernamental pentru sprijinirea fermierilor. Totul părea aranjat, oamenii erau gata să semneze contractul, când a venit un telefon care i-a anunțat că a fost vândută altcuiva.
„Noi trebuia să fim la București să semnăm contractul și am primit un telefon de la directorul fabricii care mi-a spus că aceasta a fost vândută altcuiva. Nu mi-au dat detalii cui, cum și nici măcar de ce. Am întrebat care sunt nemulțumirile, dacă putem relua negocierile de unde au rămas și au dat vina pe avocați, nu am primit prea multe explicații. Suntem și noi șocați pentru că am făcut descoperiri în bancă, împrumuturi, cultivatorii de sfeclă se bazau pe noi. Nu au fost dispute, doar câteva lucrurile care țineau de acte, spre exemplu ne trebuia o hârtie cerută de avocați la dosar că fabrica este funcțională. Mai erau câteva detalii minore care țin de confidențialitatea negocierilor, dar nu au fost probleme majore. Nu știu ce vom face acum, vestea a venit ca un trăznet, ne luptăm de un an aproape. Nu știu ce vom face…”, a spus Teodor Aflat, cel care a inițiat salvarea fabricii, pe care francezii voiau să o demoleze.
Ulterior, francezii au anunțat că fabrica de la Luduș a fost vândută Mihaelei Neagu, prezentată ca „investitor independent” și proprietar al fabricii de zahăr de la Bod, scrie Agrointel.
Analiza celor de la Agrointel arată că Neagu nu este deloc așa independentă cum este prezentată. ea a fost deținătoarea afacerii t Achiziții, o companie care are ca domeniu principal de activitate comerțul cu echipamente medicale (măști, teste Covid, combinzoane, termomentre cu infraroșu). Aceasta a preluat anul trecut și fabrica de zahăr de la Bod, județul Brașov, unde producția ar urma să fie reluată din acest an, în prezent sub brandul Bod fiind comercializat numai zahăr din Ucraina. Aceeași soartă ar putea să o aștepte și pe fabrica de Luduș, lăsându-i cu ochii-n soare pe producătorii români din zonă care așteptau să furnizeze.
,b>Conform bzb.ro, Best Achiziţii, cu cod CAEN de activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management, este deţinută de Mihai Vlad Alexandru Cristescu (27 ani) – fiul Mihaelei Neagu. Platforma de achiziții publice SICAP arată că între noiembrie 2016 – ianuarie 2022 arată că Best Achiziții a făcut 857 de contracte cu statul.
Firma are toate atributele unei companii apropiate de serviciile de informații. Astfel, Best Achiziții a făcut contracte cu Unifarm. Unifarm a fost condusă de Adrian Ionel, despre care Libertatea scrie că este absolvent al Academiei SRI.
Numele Mihaelei Neagu apare în legătură cu contracte spectaculoase, între care „consultanța” pentru firma de autobuze turcești, Otokar, de la care Gabriela Firea a cumpărat 400 de vehicule.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau