Manager Muzeul Brukenthal: Avem patrimoniu de peste un miliard de euro. Este necesară pază militarizată
Dimensiune font:
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, că valoarea patrimoniului găzduit de instituţie depăşeşte un miliard de euro şi că vor fi făcute "toate demersurile necesare" pentru instituirea pazei militarizate, cu jandarmi.
Managerul Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, Sabin Luca, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că doreşte ca instituţia să intre pe lista muzeelor la care paza este asigurată de către Jandarmerie.
"Vom face toate demersurile necesare ca să intrăm în rândul lumii, să avem pază asigurată de Jandarmerie. Una este o instituţie militarizată şi alta este o instituţie privată, chiar dacă autorizată să asigure paza. E cu totul altceva. Jandarmeria este o structură naţională, care dispune de echipe de intervenţie rapidă şi dotarea necesară", a spus Sabin Luca.
Potrivit acestuia, în baza unei Hotărâri de Guvern există mai multe muzee din ţară la care paza este asigurată de către structurile Jandarmeriei.
"Se fac acum demersuri şi se poată discuţii între ministere (pentru obţinerea pazei militarizate şi la Muzeul Brukenthal - n.r). Nu este necesară o nouă hotărâre de Guvern, ci doar să se aprobe o adăugare pe lista deja existentă", a afirmat el.
Potrivit acestuia, clădirile la care ar fi necesară instituirea pazei militarizate sunt cele de "importanţă zero", adică Palatul Brukenthal, Casa Albastră şi Muzeul de Istorie, toate aflate în centrul Sibiului.
Întrebat despre valoarea patrimoniului care se află în aceste clădiri, Sabin Luca a afirmat că "depăşeşte un miliard de euro".
"Pentru «Omul cu tichia albastră» (tabloul lui Jan van Eyck, aflat în patrimoniul muzeului şi considerat a fi cel mai valoros - n.r.) s-a încheiat o poliţă de 50 de milioane de euro, acum tabloul fiind trimis la o expoziţie la Verona", a detaliat Sabin Luca.
Luca a fost întrebat dacă se teme pentru siguranţa pieselor de patrimoniu pe care le găzduieşte instituţia, el răspunzând că, deşi "despre sistemele de securitate nu se vorbeşte public", muzeul are "sisteme vechi şi sisteme super noi" prin care se garantează securitatea patrimoniului.
"Când te bagi într-o luptă de K.O. nu te temi de efectul loviturii. Nu mi-este teamă pentru că noi asigurăm siguranţa pieselor care există şi cu sisteme din afara vizibilului. Este o procedură complicată", a afirmat Luca.
Cele mai valoroase lucrări pe care le deţine Muzeul Brukenthal - un număr de 23 de tablori - se află în Palatul Brukenthal.
Potrivit site-ului propriu, în anul 1968 opt tablouri din pinacoteca muzeului au fost furate, patru dintre acestea nefiind recuperate până în prezent.
Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu este primul muzeu deschis oficial în România şi al treilea din Europa, având în structura sa mai multe unităţi muzeale.
În prezent, paza unităţilor muzeale din cadrul Brukenthal este asigurată de o firmă privată cu care instituţia are încheiat un contract, iar lunar muzeul plăteşte 54.000 de lei pentru pază.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
anca
Apr 17, 2013
tot n-am inteles,de ce nu sunt bune firmele de paza?..bgs respecta legile in vigoare,au agenti foarte bine platiti si motivati,au dispecerat ,echipe rapide de interventie,au avut body-guarzi angajati in irak...n-am inteles,de ce jandarmerie?...aaaa,e vorba de contracte si facturi...aaa
Adauga comentariul tau