Manolescu (MFP): Modul de aplicare a taxării cu 9% a pâinii depinde de menţierea sau nu a sistemului de taxare inversă
Dimensiune font:
Modul în care se va face aplicarea TVA-ului de 9% la pâine, pe tot lanţul de producţie sau doar la o parte, depinde de menţinerea sau nu a sistemul de taxare inversă după data de 1 iunie, a declarat, miercuri, Dan Manolescu, sectretar de stat la Ministerul de Finanţe.
'Aceste evaluări (din document) ţin cont de TVA-ul din tot lanţul de aplicare a cotei. Dacă există în continuare această măsură de aplicare a taxării inverse, nu ar exista o necesitate de a aplica cota de 9% pentru tot circuitul grâu-pâine pentru că evaziunea în domeniul cerealelor ar fi combătută de această măsură de taxare inversă. Dacă începând cu 1 iunie această măsură nu ar mai fi aplicată, atunci cota de 9%, pentru a restrânge evaziunea, ar trebui aplicată la tot circuitul grâu-pâine, ceea ce ar conduce la un impact mai mare în buget. De aceea, impactul în sine este calculat în funcţie de diverse ipoteze, impactul mai mic se referă doar la circuitul ulterior, faină-pâine', a declarat Dan Manolescu prezent la o conferinţă despre sistemul fiscal în 2013.
Manolescu a declarat că toţi jucătorii din piaţă îşi doresc să se menţină măsura de taxare inversă pentru că s-a dovedit utilă în combaterea evaziunii fiscale.
"Sper să convingem Comisia Europeană să menţină această măsură, cred că vom avea răspunsul până la sfârşitul lunii. Dacă nu rămâne măsura, rămâne să luăm o decizie dacă vom aplica cota de 9% pe întreg lanţul sau doar la pâine. Acea adresă a fost semnată de mine, calculele nu le-am făcut personal. Adresa avea în vedere această situaţie concretă din lege pe baza căreia de la 1 iunie România ar trebui să renunţe la taxarea inversă la grâu, ceea ce ar conduce automat la aplicarea cotei de 24% pentru cereale şi automat impactul din diferenţa de cotă pe tot circuitul grâu-pâine ar fi majorat' a spus Dan Manolescu.
El a explicat că în prezent există o solicitare făcută Comisiei Europene de a reanaliza acceptarea de către Comisie a solicitări României în ceea ce priveşte prelungirea taxării inverse la grâu, solicitare la care sperăm să obţinem un răspuns pe parcursul acestei luni.
De asemenea, Dan Manolescu se arată optimist în ceea ce priveşte acceptarea de către Comisie a acestei măsuri întrucât la nivelul Comisiei Europene există o intenţie de modificare a directivei în diecţia acceptării măsurii de taxare inversă la o categorie largă de produse considerate cu risc, care include şi cerealele ceea ce ar conduce la ideea că acestă măsură a fost identificată de Comisia Europeană ca o măsură eficientă în lupta împotriva evaziuni fiscale în domeniu. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau