Martenițele au luat locul mărțișoarelor tradiționale românești: Ce sunt și de unde provin
Dimensiune font:
Pe lângă mărţişoarele obişnuite româneşti în târgurile şi pieţele din judeţul Giurgiu doritorii pot găsi şi marteniţe, mărţişoare specific bulgăreşti aduse de vecinii bulgari de la Ruse.
Vladimir şi Liliana sunt doi bulgari de la Ruse care în această primăvară au adus cu ei, în pieţele giurgiuvene, şi mărţişoare specifice Bulgariei, conform Agerpres.
'Toate marteniţele noastre sunt lucrate de mână, din fire de lână alb şi roşu, împletite, pieptănate, în ciucuri, în cercuri, pe potcoave, care se agaţă la intrarea în case, avem ciucuri de diferite mărimi care se pot agăţa la maşini, la chei, sau chiar la pieptul şi mâinile doamnelor şi al domnilor', a declarat, pentru AGERPRES, creatoarea de mărţişoare bulgăreşti din Ruse, Liliana.
Imaginaţia nu are limite şi marteniţele din acest an se pot folosi pentru case, birouri, maşini dar şi pentru animale sau plante, practic artiştii bulgari au împletit cu grijă ţăruşi decorativi care pot sprijini plantele din ghivece sau din curte şi care pot oferi protecţie şi o pată de culoare şi veselie şi în grădini sau în ghivecele de pe birouri, dar au împletit firele de lână şi pe potcoave şi pe linguri sau furculiţe din lemn pe care au lipit şi boabe de porumb pentru a atrage spor în case.
Sunt şi marteniţe în cerc care semnifică cercul vieţii, dar şi marteniţe pentru copii în care firul alb şi roşu a fost împletit pe creioane sau pixuri.
O altă atracţie este reprezentată de marteniţele ce ar putea fi oferite bunicilor pentru viaţă lungă, prosperă şi sănătate şi aici artiştii au creat o bunică şi un bunic din fire de lână care stau, în beatitudine, pe o bancă.
Marteniţele aduse de vecinii bulgari în pieţele din Giurgiu au diferite forme şi mărimi, dar toate sunt împletite din fire de lână, alb şi roşii, cele mai căutate sunt marteniţele în formă de ciucuri care pot fi puse şi în piept, la mână, la case, la porţi, la maşini sau la birouri.
'Am muncit toată luna ianuarie pentru a împleti marteniţele şi ne bucurăm să împărtăşim tradiţia noastră vecinilor români de la Dunăre şi să privim cât de încântaţi sunt să afle din obiceiurile purtării mărţişorului în Bulgaria', a declarat pentru Agerpres şi un alt artist în meşteşugul creării marteniţelor, Vladimir.
În Bulgaria, începutul primăverii este anunţat de Baba Marta, omoloaga Babei Dochia de la noi. În trecut, în prima zi de primăvară cea mai bătrână femeie din gospodărie lega la mâinile copiilor marteniţe sau doar fire de lână alb şi roşii împletite pentru ca aceştia să fie sănătoşi şi feriţi de deochi.
În Bulgaria şi bărbaţii poartă mărţişoare ca simbol al sosirii primăverii şi ca să fie sănătoşi.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau