Ministerul Transporturilor a constatat că activitatea de deszăpezire este deficitară. Instituţia va cumpăra autofreze pentru deszăpezire
Dimensiune font:
Ministerul Transporturilor a constatat că activitatea de deszăpezire este deficitară din cauza lipsei utilajelor de tip greu, în cazul fenomenelor meteo extreme, şi a decis iniţierea unui program de achiziţii de autofreze.
Conducerea instituţiei a derulat, în perioada 23-27 decembrie, un control la un sfert din bazele de deszăpezire (dintr-un total de 300 de baze) de pe drumurile naţionale.
În urma verificărilor, instituţia a constatat deficienţe privind starea tehnică a utilajelor aflate în proprietatea firmelor de deszăpezire, diferenţe între cantităţile de material antiderapant (sare şi nisip) aprovizionate, faţă de cele din programul aprobat pentru iarna 2012-2013, dar şi dferenţe între numărul utilajelor existente şi numărul utilajelor din programul aprobat.
"S-a constatat, de asemenea, că întregul program de deszăpezire este conceput pentru activităţi de întreţinere a drumurilor naţionale pe timp de iarnă, în condiţii meteo normale. În cazul fenomenelor meteo extreme, activitatea de deszăpezire este deficitară din cauza lipsei utilajelor de tip greu (autofreze). Pentru soluţionarea punctuală a acestei situaţii, MT a demarat un program de achiziţie a unor astfel de utilaje specifice", se arată într-un comunicat al instituţiei.
Totodată, Ministerul Transporturilor a solicitat autorităţilor locale, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, curăţarea şi evacuarea zăpezii din interiorul localităţilor, aflată pe marginea drumurilor naţionale, pentru facilitarea activităţilor de deszăpezire ulterioare.
"Ministerul dă asigurări că pe perioada sărbătorilor de iarnă a luat toate măsurile pentru ca circulaţia, în condiţii de iarnă, să se desfăşoare normal, atât pe drumurile naţionale, cât şi pe calea ferată", se mai arată în comunicat.
Noul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la finele audierilor comisiilor parlamentare că doreşte ca autorităţile locale şi CNADNR să achiziţioneze lame, care "costă 2 lei", şi încheierea unor parteneriate cu firmele de construcţii din ţară, pentru ca, în condiţiile în care apar situaţii de urgenţă, acestea să poată fi montate pe camioane, însă fără contracte permanente.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau