Mureş: Absolvenţii liceelor tehnologice cu profil auto vor obţine permisele categoria C la 18 ani
Dimensiune font:
Absolvenţii liceelor tehnologice cu profil auto vor putea obţine permisele de conducere categoria C la vârsta de 18 ani şi vor putea conduce autovehicule de tonaj mic din categoria C1, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, atunci când vor avea dreptul de a urca la volanul celor din categoria C şi CE, a anunţat luni, Florin Oproiescu, directorul Grupului Şcolar 'Aurel Perşu' din Târgu Mureş.
Florin Oproiescu a făcut acest anunţ după ce a primit o adresă din partea Ministerului de Interne, prin care a fost informat că propunerea sa ca absolvenţii să poată primi permisele de conducere la terminarea şcolii va fi inclusă în normele de aplicare ale noului Cod Rutier abia intrat în vigoare.
În răspunsul Ministerului de Interne de arată că absolvenţii instituţiilor de învăţământ preuniversitar de stat cu profil auto pot susţine examenul de obţinere a permisului de conducere pentru categoriile C şi CE la vârsta de 18 ani, însă eliberarea permisului de conducere trebuie condiţionată de obţinerea şi prezentarea certificatului de calificare profesională prevăzut de art. 68 alin 2 din OG 26/2011 privind transporturile rutiere.
'Am studiat propunerea legislativă şi încă din vara anului trecut am făcut demersuri către Senat, Camera Deputaţilor şi Ministerul Învăţământului privitor la un punct din Codul Rutier care ne afecta direct ca şi grup şcolar auto, respectiv liceu tehnologic acum: şi anume faptul că în noul Cod Rutier, în proiect, ulterior s-a şi votat, vârsta de obţinere a permisului categoria C să se mărească de la 18 la 21 de ani (...) Am solicitat ulterior direct Ministerului de Interne, ca grup şcolar auto, această modificare, printr-o informare pe care am înmânat-o domnului ministru Mircea Duşa - pe atunci era ministru de Interne. Drept urmare a acelei intervenţii, am primit un răspuns de la MAI, datat 11 ianuarie 2013', a arătat directorul şcolii.
Oproiescu a spus că solicitarea sa şi a unor colegi de-i săi din domeniu a fost aceea de a se face distincţie între vârsta de obţinere a permisului de conducere şi dreptul de a conduce pe drumurile publice a unui camion mai mare sau mai mic.
'După cum se vede din răspuns, MAI şi-a însuşit această opţiune, astfel încât permisul se poate obţine în cadrul grupurilor şcolare cu profil auto, de stat, la 18 ani, iar dreptul de a conduce este dat de un atestat profesional pe care îl eliberează Autoritatea Rutieră Română. Astfel încât aceasta poate elibera la 18 ani atestatul de C1, deci pentru un camion mai mic (de tonaj mai mic), timp de trei ani, până la 21 de ani, obţin experienţă - de fapt se şi spune 'totodată, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, permisul de conducere va fi valabil numai în prezenţa certificatului de calificare profesională şi numai pe teritoriul României', a afirmat Orpoiescu.
Acesta a precizat că, dacă Ministerul de Interne nu era receptiv la propunerea respectivă, toate grupurile şcolare din România s-ar fi confruntat cu o diminuare majoră a numărului de elevi, care la absolvire obţin permisul de conducere pentru categoriile profesioniste şi au pregătire de mecanic auto.
'De aceea am făcut aceste demersuri, în sensul de a obţine o schimbare a acelui articol şi să se menţină vârsta de obţinere a permisului categoria C la 18 ani. Pentru noi a fost esenţială această modificare, care va fi cuprinsă în textul proiectului HG pentru modificarea şi completarea regulamentului de aplicare a OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, care este în curs de elaborare la MAI, urmând a fi adoptată în termen de 90 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a Legii 203/2012. Deci va trebui să apară zilele acestea, cât de repede, şi cu această modificare, grupurile şcolare auto, liceele tehnologice, de acum aşa se numesc, merg înainte. Mulţi îmi spuneau că au auzit de la diverse televiziuni că se desfiinţează şcolile auto, că nu mai se poate face conducere auto, uitaţi că până la urmă problema s-a rezolvat şi în acest sens, într-o discuţie cu Ministerul Educaţiei, care a avut şi el un rol hotărâtor, pentru că a făcut acelaşi demers şi l-a depus la MAI în urmă cu vreo două săptămâni, am înţeles - cred că va primi acelaşi răspuns ca şi grupul nostru şcolar', a mai arătat Florin Oproiescu.
Oproiescu a precizat că şcoala pe care o conducere are un procent de angajaţi după absolvire de circa 60.
Acesta a mai spus că în curând, la Târgu Mureş va avea loc o şedinţă a grupurilor şcolare din România, în care împreună cu Comisia naţională de curriculum în domeniul transporturi să poată fi cuprinse în programa şcolară mai multe propuneri.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau