Obama îşi va repeta jurământul pentru cel de-al doilea mandat luni, în faţa mulţimii
Dimensiune font:
Barack Obama îşi va repeta luni, în faţa a sute de mii de persoane, jurământul de a 'proteja şi apăra' Constituţia SUA, la o zi după ce şi-a asumat în mod oficial funcţia de preşedinte în cadrul unei ceremonii private desfăşurate la Casa Albă, relatează Associated Press.
Ziua de festivităţi, parade şi baluri va marca începutul celui de-al doilea mandat de patru ani al lui Obama ca primul preşedinte de culoare al Statelor Unite. Politicianul, care a ajuns de la organizator comunitar şi profesor de drept constituţional la vârful puterii, va depune din nou jurământul luni în faţa mulţimii şi este de aşteptat să urmeze tradiţia de a merge pe jos, măcar o parte din drum, până la Casa Albă, în uralele susţinătorilor.
La ceremonia scurtă de duminică de la Casa Albă, Obama, înconjurat de familie, a depus jurământul în mod oficial, cu mâna stângă pe Biblia familiei soţiei sale, Michell, care a ţinut această carte sfântă.
Ceremonia în cadru restrâns s-a desfăşurat conform legii, care stipulează ca preşedinţii să fie învestiţi la data de 20 ianuarie. Pentru că această dată a căzut anul acesta într-o duminică, ceremonia publică a fost stabilită pentru luni, care coincide cu aniversarea zilei de naştere a luptătorului pentru drepturile civile Martin Luther King.
Evenimentele de luni vor fi probabil mai puţin spectaculoase ca acum patru ani, atunci când cele 1,8 milioane de persoane care s-au adunat în centrul Washingtonului ştiau că participă la un moment istoric. Obama este acum mai în vârstă, mai grizonant şi mai înrădăcinat în politica deasupra căreia încercase să se ridice atunci, comentează AP. Oficialii se aşteaptă luni la o participare între 500.000 şi 700.000 de persoane.
La începerea celui de-al doilea mandat, americanii îl percep pe Obama drept un lider puternic, care nu renunţă la convingerile sale şi care poate să-şi ducă la capăt obiectivele, potrivit unui sondaj al Pew Research Center for the People & the Press. Rata de aprobare a preşedintelui este, conform acestui sondaj, de 52%, printre cele mai mari de la începutul primului său mandat. Popularitatea, ajunsă acum la 59%, a crescut de la 50% în timpul campaniei de anul trecut împotriva republicanului Mitt Romney.
Atunci când petrecerea se va sfârşi, preşedintele se va întoarce la treabă, confruntat cu o naţiune care este, probabil, mai divizată ca oricând, de la Războiul Civil de acum 150 de ani, care a suprimat rebeliunea statelor sudice şi a pus capăt sclaviei, scrie Associated Press.
În contextul istoriei rasiale zbuciumate a Statelor Unite, alegerea lui Barack Obama în 2008 ca primul preşedinte american de culoare este considerat de mulţi un punct de cotitură. În primul său discurs inaugural, el a jurat să calmeze tensiunile dintre cele două mari partide americane, însă acum, după patru ani, naţiunea este şi mai divizată.
Deşi Obama şi-a câştigat în mod convingător încă patru ani la Casa Albă, festivităţile de acum sunt mai moderate, aşa cum se întâmplă de cele mai multe ori în cazul preşedinţilor aflaţi la un al doilea mandat. A condus ţara prin multe provocări în primii săi patru ani: încheierea războiului din Irak, începerea retragerii trupelor americane din Afganistan, salvarea economiei aflate în colaps şi câştigarea sprijinului pentru o reformă de proporţii în domeniul sănătăţii. Rămân însă probleme majore, iar succesul său în rezolvarea acestora îi va defini locul pe care îl va ocupa în istorie, comentează agenţia de presă.
Democraţii lui Obama şi republicanii din opoziţie, care domină Camera Reprezentanţilor, se află într-un război politic în privinţa controlului armelor şi a administrării finanţelor ţării. De asemenea, Obama va trebui să decidă dacă va lansa sau nu un atac împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, un lucru pe care nu pare dispus să îl facă, insistând că mai este timp pentru diplomaţie, în pofida presiunilor israeliene de a decide acţiuni militare cât mai curând.
Preşedintele Barack Obama se va confrunta, în plus, cu războiul civil din Siria, cu tensiunile israeliano-palestiniene, cu răcirea relaţiilor cu Rusia, dar şi cu o serie de dispute maritime în Asia.AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau