Orfanii bolnavi sunt cei care pierd cel mai mult din cauza legii ruseşti împotriva adopţiei
Dimensiune font:
Unii copii şi-au întâlnit deja viitorii părinţi, fraţi şi surori, dar, din cauza legii promulgate vineri de către Vladimir Putin, americanii care intenţionează să adopte zeci de orfani ruşi, cei mai mulţi bolnavi sau cu handicap, nu vor reuşi să o facă.
"Americanii sunt cei care adoptă copiii bolnavi. Acest lucru înseamnă că toţi copiii bolnavi sunt pierduţi", rezumă Andrei Metelski, angajat al agenţiei pentru adopţii Wide Horizons Children.
În timp ce la Moscova deputaţii ruşi redactau şi votau legea care interzice americanilor să ia în adopţie copii ruşi, într-un acces de ostilitate fără precedent faţă de fostul adversar din perioada Războiului Rece, zeci de proceduri îşi urmau cursul în întreaga ţară.
"Nu se poate opri totul astfel", suspină Galina Sigaieva, care coordonează la Sankt Petersburg filiala rusă a agenţiei americane pentru adopţii New Hope Christian Services.
Pentru doi copii, dosarele sunt în curs de procesare la tribunal şi încă nu s-au finalizat. Prin urmare, după ce legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie, vor fi declarat nule.
Alţii doi, doi fraţi de cinci şi şase ani, între care unul cu handicap, şi-au întâlnit deja părinţii americani candidaţi să-i ia în adopţie.
"Aceşti oameni au venit împreună cu cei doi fii ai lor, au făcut cunoştinţă şi s-au jucat" cu cei doi băieţi, povesteşte Galina Sigaieva.
"În prezent, îi aşteaptă un internat pentru retardaţi mintal. Este dureros să te gândeşti la aşa ceva", suspină ea.
În opinia delegatului Kremlinului pentru drepturile copilului, Pavel Astahov, 52 de proceduri de adopţie au fost deschise de către cetăţeni americani.
"Niciunul dintre aceşti copii nu trebuie să sufere. Familiile vor fi pregătite şi îi vor primi. Guvernatorii din regiuni vor fi responsabili în mod personal", a precizat Astahov pe contul său de Twitter.
Potrivit Kremlinului, aproape 15.000 de copii ruşi au fost adoptaţi de către străini în perioada 2008-2011, între care peste 5.000 de către americani. Străinii au luat în adopţie 728 de copii cu handicap, iar ruşii 137.
Galina Sigaieva nu îşi aminteşte să fi văzut americani care să ia în adopţie copii în stare bună de sănătate, precizând că orfanii abandonaţi proveneau adeseori din familii în care părinţii sunt dependenţi de droguri sau bolnavi.
"Oamenii care adoptă nu au făcut nimic rău, orfanii nici atât", a deplâns Mihail Fedotov, preşedintele Consiliului pentru Drepturile Omului, intervievat de AFP.
El i-a recomandat preşedintelui să nu promulge legea şi a subliniat că atât copiii ruşi, cât şi părinţii americani "nu au fost vinovaţi de anumite încălcări ale drepturilor şi libertăţilor unor cetăţeni ruşi".
Legea a fost adoptată ca răspuns la "lista Magniţki", votată în Statele Unite, care sancţionează oficiali ruşi implicaţi în decesul în închisoare a juristului Serghei Magniţki sau în alte încălcări ale dreptuilor omului.
UNICEF, fundaţia Naţiunilor Unite pentru copii, a îndemnat Moscova să facă "un subiect prioritar din nefericirea actuală a numeroşi copii ruşi care trăiesc în orfelinate".
O angajată al agenţiei americane Childrens Home Society and Family Services a povestit sub acoperirea anonimatului că, în prezent, agenţia sa are deschise trei dosare, între care un dosar al unui copil de cinci ani cu Sindromul Down şi un alt dosar al unui copil de patru ani infectat cu HIV.
"Ei nu vor putea să plece. Aceşti copii sunt suficient de mari pentru a înţelege că părinţii vor veni să-i ia. Ei îi aşteaptă şi familiile au venit deja să-i vadă", povesteşte ea.
"Pentru noi, este dureros. Este un şoc", subliniază angajata.
Legea împotriva adopţiilor poartă numele Dima Iakovlev, un copil rus care a fost luat în adopţie în Statele Unite în 2009 şi care a murit după ce tatăl adoptiv american la uitat în maşină pe o căldură insuportabilă.
Ea a provocat reacţii puternice în Rusia şi mai mulţi miniştri şi-au arătat nemulţumirea faţă de text.
Sursa: mediafax.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau