Papa Francisc este optimist în legătură cu unitatea dintre catolici şi copţi
Dimensiune font:
Papa Francisc s-a declarat vineri convins că se vor putea face noi paşi importanţi către unitatea deplină dintre catolici şi copţi, în cursul unei vizite la Vatican a patriarhului copt ortodox al Alexandriei, Tawadros al II-lea, care l-a invitat să vină în vizită în Egipt, relatează AFP.
''Sunt convins că, fiind călăuziţi de Duhul Sfânt, rugăciunea noastră perseverentă, dialogul nostru şi dorinţa noastră de a făuri zi de zi comuniunea în iubire ne vor permite să facem noi paşi importanţi spre unitatea deplină'', a declarat el către Tawadros al II-lea, recunoscând totodată că s-ar putea ca drumul să fie lung.
Este vorba de prima vizită a unui patriarh al principalei Biserici necatolice din Orientul Mijlociu din 1973, ea reprezentând punctul culminant al unei călătorii în Europa.
''Vizita de astăzi întăreşte legăturile de prietenie şi fraternitate care ne unesc deja'', a afirmat papa Francisc, care a reamintit ''întâlnirea istorică'' ce a avut loc în urmă cu 40 de ani între papa Paul al VI-lea şi patriarhul Shenouda al III-lea, ''după secole de îndepărtare''.
La rândul său, Tawadros al II-lea l-a invitat pe suveranul pontif să întreprindă o vizită în Egipt. ''Sper că vom putea avea în curând onoarea unei vizite a Sanctităţii Sale în ţara mea mult iubită, Egipt'', a declarat el în limba engleză.
Este vorba de prima deplasare în străinătate a patriarhului Tawadros de la alegerea sa, în noiembrie 2012, în timp ce minoritatea coptă din Egipt - între 6 % şi 10 % din populaţie - se confruntă cu o escaladare a islamismului şi unii dintre ei au ales să emigreze.
Tawadros l-a criticat puternic luna trecută pe preşedintele Egiptului, islamistul Mohamed Morsi, acuzându-l de ''neglijenţă'' în timpul confruntărilor din faţa Catedralei Sf. Marcu, fiind cea mai gravă criză interconfesională de la sosirea sa la putere în iunie.
În opinia lui Tawadros, tensiunile dintre comunităţile religioase au atins ''un nivel de haos''. Morsi l-a sunat apoi pe Tawadros pentru a condamna violenţele, însă fără să-l convingă.
De la căderea regimului lui Hosni Mubarak, în februarie 2011, circa cincizeci de creştini şi mai mulţi musulmani şi-au pierdut viaţa în confruntările dintre comunităţile religioase.
Papa Francisc a făcut o aluzie la aceste evenimente: ''Există un ecumenism al suferinţei /.../. Împărtăşirea suferinţelor cotidiene poate deveni un instrument eficient de unitate. Aceasta este valabil şi în cadrul mai larg al raporturilor dintre creştini şi necreştini'', a afirmat papa.
Biserica Coptă a luat deja poziţii foarte critice împotriva puterii lui Morsi, îndeosebi cu ocazia adoptării noii Constituţii egiptene, acuzată că le acordă mari avantaje islamiştilor. AGERPRES
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau