Paradisurile fiscale, loc de scăpare pentru averile infractorilor români. PARLAMENTARII ar putea opri acest lucru
Dimensiune font:
Gură de oxigen pentru suspecţii daţi în urmărire naţională sau internaţională. Aşa pot fi numite paradisurile fiscale în care şi-ar putea muta averile toţi cei care au probleme cu legea şi nu vor ca procurorii să le monitorizeze tranzacţiile şi conturile.
Totul depinde acum de un amendament depus de Guvern la noul Cod de procedură Penală care ar permite acest lucru dacă va trece de Parlament.
Noul Cod de procedură penală stabilea, la articolul 523, că anchetatorii pot solicita unui judecător monitorizarea tranzacţiilor financiare ale celor pe numele cărora s-a emis un mandat de reţinere, arestare preventivă sau o sentinţă de condamnare.
Guvernul a propus însă o nouă formă a acestui articol, din care este eliminată posibilitatea procurorilor de a monitoriza datele financiare. Dacă amendamentul va fi aprobat, acesta nu va face decât să îngreuneze şi mai mult localizarea şi prinderea celor urmăriţi penal, care vor putea să-şi ascundă banii în conturi din străinătate fără teama că vor fi depistaţi.
În replică, Ministerul Justiţiei susţine că prevederea care permite procurorilor să supravegheze tranzacţiile financiare există în cadrul altui articol din propunerea de modificare a noului Cod de Procedură Penală. Potrivit gîndul.info, Articolul 138 se referă însă la "Tehnici speciale de supraveghere şi investigare" şi nu la procedura de dare în urmărire.
Unul dintre cei mai celebri infractori depistaţi prin monitorizarea datelor financiare este Nicolae Popa, condamnat pentru fraudarea FNI. Pentru a-l identifica pe Nicolae Popa, procurorii au monitorizat tranzacţiile financiare, dar şi convobirile dintre rudele sale şi ale lui Sorin Ovidiu Vîntu. Au depistat că din România erau trimise diverse sume de bani în Indonezia şi aşa au reuşit să-l prindă.
Sursa: antena3.ro
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau