Peste două treimi dintre tinerii români intenţionează să voteze la alegerile europene din 2014
Dimensiune font:
Nu mai puţin de 67% dintre tinerii români au răspuns că probabil vor vota la alegerile europene din 2014, în timp ce 30% au răspuns că probabil nu îşi vor exercita opţiunea în acest scrutin, în cadrul unui sondaj la nivelul UE dat publicităţii vineri la Bruxelles. Eurobarometrul indică şi faptul că tinerii din România sunt mai mult implicaţi în politică decât media la nivelul UE şi mai dispuşi să ia parte ei înşişi la procesul electoral.
Conform sondajului, care le cere respondenţilor să aprecieze cu note de la 1 la 10 probabilitatea de a vota la alegerile pentru Parlamentul European din 2014, 67% dintre tinerii din România au dat note peste 5, iar 38% dintre aceştia au dat ca sigură prezenţa la urne. La polul opus, 30% dintre subiecţi au răspuns că probabil nu vor vota la scrutinul în cauză, iar 11% au dat ca sigură această opţiune.
La nivel UE, 64% dintre tineri susţin că probabil vor vota la viitoarele alegeri europene, în timp ce 35% afirmă că este improbabil să facă acest lucru, nivelul celor hotărâţi fiind de 28% în prima categorie şi 11% în cea de a doua.
Intenţia de a participa la vot a tinerilor este la un nivel de 75% sau peste în state ca Belgia, Olanda, Suedia, Italia, Irlanda, Luxemburg sau Malta şi de 55% sau sub acest nivel în Cipru, Grecia, Estonia, Cehia şi Slovenia.
În privinţa motivelor de a vota la alegerile din 2014, cei mai mulţi respondenţi care au răspuns că probabil vor vota au ales ca explicaţie convingerea că Europa şi alegerile europene sunt importante (93%). La nivelul UE, varianta aleasă cu preponderenţă de participanţii la Eurobarometru a fost aceea că au convingerea că democraţia este importantă (94%). La fel ca şi în cazul mediei UE, cei mai mulţi dintre tinerii care probabil nu vor merge la vot susţin că vor opta pentru această decizie întrucât votul lor nu va schimba nimic (70% în România şi 64% în UE).
Numai puţin de 63% dintre tinerii români au răspuns că au votat la alegerile din ultimii 3 ani de la nivel local sau naţional, cu 7 puncte procentuale mai mult decât media UE, în timp ce 20% susţin că n--au votat la niciun fel de alegeri.
Acelaşi Eurobarometru indică faptul că 9% dintre tinerii români susţin că vor participa cu siguranţă la alegeri într-un anumit moment din viaţă, faţă 15% care susţin că acest lucru este probabil. De cealaltă parte, 61% dintre tineri spun că nu vor participa cu siguranţă la procesul electoral. La nivelul UE procentul celor decişi să intre în politică este de 5%, iar al celor decişi să o evite de 49%.
De asemenea, sondajul indică şi faptul că tinerii români sunt mult mai puţin afiliaţi la activitatea diverselor organizaţii decât cei din UE în general, procentul acestora fiind de 60, faţă de 44 în blocul comunitar. Cei mai mulţi tineri afiliaţi unei organizaţii merg la un club sportiv, 16% (faţă de 35% în UE), 12% sunt afiliaţi unei organizaţii pentru tineri, iar 8% unui ONG-cultural sau pentru susţinerea drepturilor omului. De asemenea, 8% dintre tinerii români sunt afiliaţi unei organizaţii sau partid politic, faţă de 5% media la nivelul UE.
Sondajul a fost realizat în aprilie 2013 pe un eşantion de aproape 13.000 de persoane din cele 27 de state UE plus 500 din Croaţia.AGERPRES
Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau