Ponta: POSDRU este un program care ne-a îmbătrânit pe mine şi pe doamna Câmpeanu cu vreo 10 ani
Dimensiune font:
Ultimul audit pe Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) are loc la sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, care a subliniat că acest program a creat probleme mari autorităţilor anul trecut.
Prim-ministrul a participat la evenimentul organizat de Federaţia Agrostar, privind finalizarea unui proiect european de promovare a femeilor din mediul rural pe piaţa muncii, finanţat prin POSDRU.
'Prezenţa mea la acest eveniment, miercuri dimineaţa, când nu particip la evenimente pentru ca avem şedinţă de Guvern, se datorează faptului că preşedintele Agrostar a folosit câteva cuvinte cheie care m-au convins. Este vorba de un program pentru femeile din zona rurală, cea mai afectată zonă a României şi datorită femeilor din această zonă, care sunt şi ele cele mai afectate. Măcar prin prezenţa mea şi a celor doi miniştrii (Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii - n.r.) am vrut să dăm un semn de recunoaştere. În al doilea rând, este vorba de un program finanţat prin POSDRU. Acesta este un program care, anul trecut, ne-a îmbătrânit pe amândoi, pe mine şi pe doamna Câmpeanu cu vreo 10 ani. Veştile bune au venit foarte încet, iar ultimul audit pe acest program este la sfârşitul lunii ianuarie. Prin insistenţa celor doi miniştrii, care ştiu ce înseamnă aceste programe pentru beneficiari, anul trecut am avansat din bugetul statului banii necesari şi pe care o să-i recuperăm de la Comisia Europeană în cursul acestui an', a declarat, miercuri, Victor Ponta.
De asemenea, premierul a precizat că discuţiile referitoare la lărgirea bazei de impozitare în agricultură reprezintă un moment dificil.
'Mesajul meu este de fiecare dată să explicăm ce vrem să facem şi cum se va reflecta în viaţa de zi cu zi a celor care trăiesc din agricultură. Dacă nu explicăm lăsăm impresia unui Guvern, care, la fel ca toate de până acum, ştiu doar să ceară bani dar nu ştiu ce să facă cu ei. Îl critic de multe ori pe ministrul Agriculturii în Guvern că este mai mult reprezentantul agricultorilor şi al asociaţiilor profesionale, dar cred că face foarte bine că vă reprezintă pe dumneavoastră în Guvern şi pe mine în faţa dumneavoastră. Cred că după 2012, care a fost cel mai greu an pentru agricultură, 2013 o să fie un an mai bun nu numai pentru că ne va ajuta Dumnezeu să avem la apă, ci şi să avem o gândire mai clară, la subvenţii şi la sprijinul acordat. De aceea mi-am încălcat regula de a nu participa la evenimente miercurea dimineaţa', a adăugat Ponta.
Una din beneficiarele acestor cursuri, Anca Odagiu, i-a cerut premierului adoptarea unor norme clare în ceea ce priveşte contabilizarea fondurilor europene şi plata taxelor şi impozitelor.
'Domnule ministru, aveţi în faţă o producţie sută la sută naturală, respectiv femei frumoase şi deştepte şi netunate, care sunt aici pentru că au hotărât să acceseze fonduri europene. Vreau să vă spun că sunt probeleme referitoare la controalele persoanelor fizice autorizate, care au luat fonduri europene. Ei nu ştiu cum să ne controleze, dar au amestecat banii şi după trei ani vin şi ne taxează pe banii de la UE. Pe noi nimeni nu ne-a învăţat că banii trebuie contabilizaţi într-un fel sau altul. Sunt de acord că trebuie să plătim taxe şi impozite, dar nicăieri în ţara asta nu se dă un bon fiscal pe un kilogram de roşii, deşi noi o facem. Nu am nicio problemă că plătesc taxe şi impozite statului român, dar nu am niciun sentiment patriotic să dau mai mult decât trebuie. Eu vă întreb, trebuie să dau mai mult decât trebuie la stat dacă am luat bani din fonduri europene? Aceste fonduri sunt pentru oamenii simplii de la ţară. Daţi nişte norme să ştim şi noi cum să-i contabilizăm, nu după trei ani să vină fiscul să plătim nu ştiu ce bani. Vrem să plătim taxe şi impozite, dar corect şi cât cere legea', a spus Odagiu.
Premierul i-a răspuns beneficiarei de fonduri europene că nici cei care lucrează cu aceşti bani nu ştiu exact ce să controleze.
'Nu doar dumneavoastră nu ştiţi ci şi cei care lucrează cu fonduri europene. Din taxele şi impozitele luate corect am reuşit anul trecut să dăm avansul pentru POSDRU. Eu am o problemă cu cei care nu plătesc deloc. În continuare în România ne împărţim între fraierii care plătesc taxe şi cei deştepţi care nu le plătesc deloc, iar eu am o problemă cu cei deştepţi care nu le plătesc niciodată', a mai adăugat Ponta.
Federaţia Agrostar a organizat miercuri conferinţa de închidere a proiectului 'E-Word. Emanciparea Femeilor pentru Dezvoltare Rurală. Emancipare, Ocuparea forţei de muncă, Antreprenoriat', co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane.
Proiectul, desfăşurat în parteneriat cu Asociacion Grupo de Desarrollo Sostenible de la Campina Sur Cordoba (Spania) şi Asociaţia Femeilor şi Familiilor din Mediu Rural (România) a avut ca obiectiv general promovarea femeilor din mediul rural pe piaţa muncii şi creşterea ratei de ocupare în rândul acestei categorii a populaţiei, prin asigurarea accesului la servicii specializate de formare, informare şi consiliere profesională.
În cei trei ani de aplicare a proiectului (februarie 2010 - ianuarie 2013) peste 2.050 de femei din mediul rural au fost activ implicate în activităţile proiectului, ce au vizat informare şi consiliere, consultanţă în iniţierea de afaceri, programe de formare profesională, curs de iniţiere în competenţe informatice, servicii de conciliere între viaţa familială şi cea profesională.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau