Populația nu trebuie să intre în panică. Farmaciile NU SE VOR ÎNCHIDE!
Dimensiune font:
Populația nu trebuie să intre în panică, pentru că farmaciile nu se vor închide în starea de urgență, a explicat EXCLUSIV pentru DC Medical, prof dr farm Simona Negreș, noul președinte al Colegiului Farmaciștilor din București. Farmaciștii, însă, trebuie protejați în lupta cu noul coronavirus, subliniază ea.
Autoritățile se pregătesc să intre de mâine în stare de urgență, dar omit un factor extrem de important din linia întâi în lupta cu pandemia dată de noul coronavirus Covid-19: farmaciștii!
Mai precis, nicio autoritate nu a discutat până acest moment despre ce se va întâmpla cu farmaciile în situația dată, și despre cum vor fi ajutați farmaciștii ca să poată să stea la dispoziția publicului larg. „Nu se va întâmpla nimic, farmaciile NU SE VOR ÎNCHIDE. Farmaciștii vor fi la datorie, în orice situație!" dă asigurări, din start, prof dr farm Simona Negreș, pentru DC Medical. „Dar trebuie să fie protejați, pentru că sunt în prima linie a acestei lupte cu pandemia", continua, într-o răsuflare.
Farmaciștii sunt foarte supărați pentru că sunt uitați de autoritățile care ies zilnic în conferințe de presă, iar această ignorare le creează o stare de stres și disconfort, mai ales în condițiile în care în ultimele săptămâni, zi de zi, au dat piept cu românii disperați să-și facă provizii de medicamente. Unele dintre acestea au dispărut deja de pe piață, dar nu este vorba de medicamentele uzuale, fără rețetă, de care va fi nevoie în mod special în timpul stării de urgență, ci de cele care sunt destinate unor boli cronice.
Provizii de medicamente făcute inutil, riscul de supradoză
„Oamenii vin cu rețete pentru vitamina C, vitamina D, zinc, cumpăra trahisept, paracetamol, ibuprofen, vin cu tot felul de rețete de imunizare. Aleargă disperați să-și facă provizii, dntr-o farmacie în alta, în ciuda asigurărilor noastre, ale fiecărui farmacist în parte, că nu vom închide farmaciile, că nu vor rămâne fără medicamentele de care va fi nevoie și că vom fi acolo pentru ei. Există și probleme de aprovizionare, e adevărat, dar la cu totul alte medicamente. Eutirox, Metformin și Betaloc nu se mai găsesc, pentru că până când s-a luat decizia de a bloca scoaterea lor din țară, a existat un profitabil export paralel. Criza acestora trebuie rezolvată de autorități! Nu e vina noastră, a farmaciștilor, că nu se mai găsesc acum aceste medicamente", a punctat profesorul.
Mai mult, spune farmacistul, această disperare a populației de a avea medicamente acasă, cu cutiile, poate avea consecințe nedorite.
„Sunt asocieri fixe de medicamente care au aceleași substanțe în compoziție. Dacă iau din fiecare, e foarte ușor să depășească doza zilnică recomandată și să apară reacții adverse nedorite. Unele medicamente comune, OTC (eliberate fără prescripție medicală, n.r.) administrate în cantități mari, pot fi foarte periculoase", atrage atenția Simona Negreș.
Farmaciștii trebuie protejați, fac parte din linia întâi!
Profesorul spune că farmaciștii nu mai trebuie ignorați sau omiși din marea schemă pe care o pun la cale autoritățile, pentru că ei fac parte din linia 1, alături de medici și de asistente, dând piept printre primii cu pacienții infectați. Și că și farmaciștii se confruntă cu exact aceleași lipsuri și riscuri ca restul populației.
„În farmacii nu se mai găsesc măști și mănuși. Nici farmaciștii nu au! Lumea e panicată, oamenii sunt bolnavi, vin la farmacie și iau contact unii cu alții, și cu farmacistul. Farmacistul nu mai are geam de plexiglas ca înainte, la care s-a renunțat pentru a crea un mediu mai cald, mai apropiat de pacient. Dar nu are nici mănuși sau măști. Și atunci cum împiedicăm contaminarea lui? Autoritățile trebuie să ia în calcul și această resursă vitală în lupta cu pandemia, să o folosescă și să o protejeze în egală măsură. Dar pe noi nimeni nu ne menționează ca fiind în prima linie. Apoi, și patronatul trebuie să acționeze. Eu, pentru că de mâine voi prelua conducerea Colegiului Farmaciștilor din București, am alcătuit un memoriu către patronate, pe care-l voi transmite, prin care îi rog să ia toate măsurile de protecție necesare, astfel încât farmaciștii să fie protejați, să poată deservi populația intrată în panică și să o facă în deplină siguranță. Le propun, printre altele, autorităţilor competente, să le pună la dispoziție măști și mănuși, să le reducă programul la 6 ore pe zi, cu o pauză de 10 minute la fiecare oră, să le pună la dispoziție lichide pentru hidratare", a explicat, pentru DC Medical, prof dr farm Simona Negreș.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau