Preşedintele, izolat prin noua Constituţie
Dimensiune font:
* Victor Ponta promite ca în viitoarea Constituţie şeful statului să nu aibă mai multă putere decât vor românii
Premierul Victor Ponta îşi doreşte ca modificarea Constituţie să aibă loc în prima jumătate a acestui an şi a opinat că noile reglementări ar trebuie să aducă „garanţii şi mecanisme” care să împiedice ca un preşedinte să aibă mai multă „putere decât au dorit oamenii”. Întrebat dacă va mai fi auzit cuvântul „suspendare” în 2013, Victor Ponta a spus că nu crede acest lucru. „Nu ştiu şi nu cred, dar eu cred că trebuie să punem în Constituţia Romaniei, acum, în prima jumătate a anului, toate acele garanţii şi mecanisme prin care în viitor nici un alt preşedinte - nu mă refer la domnul Băsescu, care îşi încheie mandatul, mă refer la viitori preşedinţi - să nu aibă mai multă putere decât au dorit oamenii şi îşi doresc oamenii să aibă, şi orice conflict să-l evităm înainte de a ajunge la formele sale cele mai dăunătoare. Eu asta vreau, să punem în Constituţie nişte reguli clare, învăţămintele pe care le-am tras din ultimii ani şi, în viitor, să nu mai ai de ce să suspenzi un preşedinte, pentru că nu va mai fi nici un preşedinte care să facă mai mult decât trebuie să facă şi ceea ce aşteaptă oamenii de la el”, a detaliat Ponta, într-un interviu acordat postului România TV.
În opinia sa, ceea ce a afectat cel mai mult populaţia a fost „sentimentul de război” din toţi aceşti ani. „România a închis un ciclu politic şi, acum, cu o nouă realitate politică şi cu nişte forţe reformatoare, să ne punem într-o direcţie cu care să fim de acord, nu doar eu, ca prim-ministru, sau USL care conduce sau are majoritate, ci dacă se poate întreaga societate românească. Ceea ce cred că ne-a afectat cel mai mult în ultimii ani a fost sentimentul de război. Guvernul era în război cu populaţia, Parlamentul era într-un război intern. Eu mi-aş dori şi cred, până la proba contrară, că pentru cele mai importante decizii, fie că vorbim de modificarea Constituţiei, de profilul nostru de societate, economic, social, putem să facem lucrul acesta nu bătându-ne unii cu alţii, ci mai degrabă convingându-ne şi ascultându-ne unii pe ceilalţi”, a mai spus Ponta.
Compromis pentru coabitare
Cât priveşte coabitarea cu şeful statului, premierul a vorbit despre acest lucru ca despre „o obligaţie a celor cu funcţii importante”, arătând că este nevoie „compromis” şi „dialog” între majoritate şi minoritate. „Eu aş vrea să nu mai luăm decizii fie pentru pacienţi, fie pentru medici, punându-i unul împotriva celuilalt, fie pentru profesori, fie pentru părinţi sau pentru copii, fie pentru cei mai bogaţi sau cei mai săraci. La acest lucru mă refeream atunci când spuneam că este un nou model de societate; e o societate în care să ne ascultăm mai mult şi să ne războim mai puţin. Înţelegem că asta aşteaptă societatea în ansamblu de la noi, nu doar cei care ne-au votat, ci mai ales cei foarte mulţi, care nu au votat pe nimeni pe 9 decembrie”, a mai spus Ponta. (Beatrice Talancă)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau