Protest la Bran, pentru salvarea Satului Etnografic. 18 monumente de arhitectură tradiţională sunt în pericol sa dispară
Dimensiune font:
18 monumente de arhitectură tradiţională, cu caracter unic, înscrise în lista monumentelor istorice sunt în pericol sa dispară. De vină ar fi situația neclară a terenului pe care sunt amplasate, dar și modul în care instanţele brașovene au soluționat procesele, susțin protestatarii.
Angajaţi ai muzeului și localnici au protestat la Bran speriaţi că, pe 17 februarie, un executor le va cere evacuarea terenului pe care se află Satul Etnografic.
Terenul pe care este amplasat Satul Etnografic Bran a fost câştigat în instanţă de trei moştenitorii ai proprietarului din perioada interbelică, după 15 ani de procese. Doi din cei trei moştenitori au vândut fostului primar al Branului, Dumitru Reit, o parte, iar acesta l-a revândut fiicei şi ginerelui său. În niciuna dintre tranzacţii nu s-a ţinut cont de dreptul de preempţiune al statului român. Două procese sunt pe rol în această cauză.
Am încercat să-i contactăm pe fiica și ginerele fostului primar al Branului, dar nu am reușit să obținem un punct de vedere din partea lor.
Statului român a primit o ofertă să cumpere o treime din terenul proprietate comună cu celelalte două persoane care au fost acţionate în instanţă. Demontarea şi relocarea monumentelor, până când se clarifică situaţia, ar putea duce la distrugerea lor. Unele dintre căsuțele țărănești au peste 250 ani.
Meșteșugarii care participă la festivalurile din Satul Etnografic Bran au făcut şi o petiţie on-line care a fost semnată deja de peste 7100 de persoane.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau