Românii cu studii medii şi bine îinformaţi primiţi în Franţa
Dimensiune font:
Un bagaj minim de informaţii despre Franţa şi o atitudine deschisă spre nou, învăţare şi comunicare sunt bazele integrării românilor cu studii medii în această ţară, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES antropologul franco-român Simona Iacob Le Roy.
Bazându-se pe o experienţă de peste zece ani în sprijinul emigranţilor români, specialista în antropologie culturală (Universite Lyon 2) şi ştiinţele educaţiei (Universite Paris 5) a observat, de-a lungul timpului, mai mulţi factori care au facilitat integrarea românilor care nu posedă o diplomă de studii superioare în Franţa.
Dacă anumiţi factori nu surprind pe nimeni, fiind foarte evidenţi, cum ar fi cunoaşterea limbii sau un minimum de informaţii legislative, există însă şi factori mai puţin cunoscuţi, cum ar fi: cunoştinţele în domeniul comunicării, capacitatea de a-şi interoga "normalităţile", de a învăţa şi respecta regulile de joc ale ţării gazdă, găsirea unei asociaţii care îi poate ghida pe emigranţi în mod gratuit atunci când au o dificultate.
Un alt aspect extrem de important relevat de antropolog este că majoritatea românilor cu studii medii care s-au integrat în Franţa nu au rămas închişi în cercul comunităţilor româneşti şi că au avut cel puţin un prieten francez.
În baza experienţei sale personale, cât şi a celor pe care i-a acompaniat pe drumul integrării, Simona Iacob Le Roy consideră că este total neproductiv să-ţi ascunzi originile sau să vorbeşti urât, denigrator despre România.
'Nu trebuie uitat nicio clipă că, în ochii celui cu care discutaţi, sunteţi şi veţi rămâne un român şi nu puteţi huli România fără să huliţi astfel o parte a voastră. Un român care nu-şi respectă ţara, nu-şi respectă originile, spune implicit despre el că are rădăcinile putrede. Poate un om cu rădăcini putrede să ceară respect?' - a declarat interlocutoarea.
Antropologul Simona Iacob Le Roy avertizează că drumul spre reuşită într-o ţară străină nu este uşor pentru nimeni şi că integrarea într-o altă societate trece printr-o fază de "schizofrenie controlată, printr-un soi de bătălie interioară, deşirantă şi dureroasă" la capătul căreia este vital ca omul să-şi găsească un minim de echilibru interior şi, în măsura în care se poate, să facă pace cu el însuşi, cu trecutul, cu ceilalţi. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau