Rusia a testat cu succes "ucigaşul scutului antirachetă"
Dimensiune font:
Testarea recentă a noii rachete balistice intercontinentale „Rubej” a fost o reuşită, a anunţat Ministerul rus al Apărării, potrivit căruia, această rachetă, denumită „ucigaşul scutului antirachetă”, care urmează cât de curând să intre în servicul armatei ruse, ar putea să fie desfăşurată în districtele militare ale Federaţiei Ruse începând cu 2016, relatează Kommersant.
Cel de-al patrulea test consecutiv şi care s-a încheiat cu succes a avut loc la 18 martie, indică ziarul rus, citând surse din cadrul Ministerului rus al Apărării. Racheta a fost lansată de pe o platformă mobilă de pe poligonul Kapustin Iar (regiunea Astrahan/sud) şi a lovit o ţintă amplasată pe poligonul Sary-Shagan (Kazahstan).
Prima testare a acestei rachete a fost însă un eşec, aminteşte Kommersant, evocând dezastrul de la 28 septembrie 2011 de pe cosmodromul Pleseţk. Toate celelalte lansări ulterioare, care au avut loc în mai şi octombrie 2012, în octombrie 2013 şi 18 martie 2015 au fost însă încununate de succes.
Ministerul rus al Apărării urmează ca în curând să ia o decizie oficială privind intrarea rachetei „Rubej” (RS-26) în serviciul armatei. Comandantul Forţelor strategice de rachete ale Rusiei (RVSN), Serghei Karakaev, a declarat că desfăşurarea acestei noi rachete va începe în 2016.
Potrivit Kommersant, „Rubej” se va adăuga celorlalte şapte sisteme de rachete care se află astăzi în serviciul RVSN. În acelaşi timp, Statele Unite dispun doar de un singur tip de astfel de rachetă – Minuteman III, remarcă ziarul citat. De altfel, SUA au şi criticat Rusia în legătură cu această rachetă care, dacă se iau în considerare caracteristicile sale – concepută pentru a lovi ţinte la o distanţă de cel puţin 5500 km – încalcă Tratatul INF (Tratatul forţelor nucleare intermediare).
Racheta RS-26, cunoscută ca „Rubej” sau „Avangard”, a fost creată pe baza racheteelor RS-24 „Yars” şi „Topol-M”. A fost botezată „ucigaşul scutului antirachetă” de vicepremierul Dmitri Rogozin, care coordonează sistemul industrial-militar în guvernul de la Moscova. Acest lucru înseamnă că niciun sistem de apărare antirachetă existent sau potenţial nu poate intercepta componentele de luptă ale acestei rachete, după cum scria la vremea respectivă Nezavisimaia Gazeta.
Racheta „Rubej”, potrivit revistei ruse Expert, nu are practic nicio vulnerabilitate în faţa sistemelor antirachetă, întrucât dispune, în faza activă a traiectoriei, de o viteză şi un „sistem de manevrare inteligentă” care o ajută să evite un număr de 35 de rachete simultan.
Racheta rusească RS-26 a suscitat deja preocuparea Congresului SUA, care a declarat că este vorba de o „ameninţare fără precedent la adresa securităţii naţionale a Statelor Unite în ultimii 30 de ani”. Această rachetă este capabilă să transforme „sistemul de apărare antirachetă global al SUA într-un morman de metal scump”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau