SALARIUL preşedintelui va fi MAJORAT. Cât ar urma să câştige Klaus Iohannis. Cum vor fi plătiţi BUGETARII
Dimensiune font:
Guvernul Ponta lucrează la o nouă Lege a salarizării în sistemul public şi îi pregăteşte o surpriză preşedintelui. Klaus Iohannis va avea, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, salariul de 20.000 de lei. Potrivit legii, cel mai mare salariu va fi al preşedintelui, iar lefurile vor fi acordate la stat în funcţie de studiile fiecărui angajat.
Premierul Victor Ponta declara recent că salarizarea în sectorul bugetar este o problemă nerezolvată, ba chiar un "dezastru" şi dădea ca exemplu salariile preşedintelui şi prim-ministrului, spunând că acestea sunt mai mici decât salariul unei secretare de la o companie privată.
Totodată, la începutul anului, după o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, Ponta a relatat că i-a spus acestuia că, după majorarea recentă cu 85% a veniturilor salariale pentru funcţionarii care gestionează fonduri europene, atât şeful statului, cât şi prim-ministrul sau miniştrii au cele mai mici salarii.
Ministerul Muncii, care lucrează la viitoarea Lege a salarizării, vrea să repare aceste lucruri.
Salariul preşedintelui va fi majorat şi va creşte de la 7.000 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 20.000 de lei.
Pe de altă parte, lefurile vor fi acordate la stat în funcţie de studiile fiecărui angajat, urmând să existe 5 clase de salarizare: studii superioare, studii superioare de scurtă durată, studii medii cu BAC, studii medii şi necalificaţi.
Ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat recent, că viitoarea Lege a salarizării în sistemul public va conţine doar cinci clase de salarizare, spre deosebire de cele 111 care există în legea în vigoare.
"Vor fi cinci clase de salarizare în funcţie studiile fiecărei persoane. Criteriul studiilor va fi unul foarte important pentru a repara anomaliile din aparatul de stat care îi nedreptăţeşte pe cei care s-au ţinut de carte. Absolvenţi de studii superioare intră în sistem ca debutanţi cu un salariu egal cu cel al unui absolvent de şcoală primară", a arătat Rovana Plumb.
Ministra Muncii a subliniat că este necesară restrângerea claselor de salarizare deoarece actuala structură prin care se plătesc lefurile bugetarilor este foarte stufoasă, fiind numeroase şi cazurile în care mai multe clase de salarizare se întrepătrund la calcularea salariului aceeaşi persoane.
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a decis înfiinţarea unui grup de lucru care să revizuiască Legea salarizării unitare, astfel încât noile prevederi să fie aplicate începând cu anul viitor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau