Scrisoare deschisă a Cristinei Kirchner către David Cameron:Marea Britanie trebuie să returneze Insulele Falkland Argentinei

default

Dimensiune font:

| 03-01-2013 14:55

Premierul David Cameron trebuie să returneze Insulele Falkland Argentinei, la 180 de ani după ce ţara din America de Sud a fost "deposedată cu forţa" de aceste teritorii, a susţinut preşedintele ţării, Cristina Kirchner, într-o scrisoare publicată ca anunţ (pdf) în ediţia de joi a cotidianului britanic The Guardian, relatează The Daily Telegraph.

Într-o scrisoare emoţională deschisă adresată premierului Camerun, Kirchner a făcut apel la el să onoreze o rezoluţie a ONU datând din 1965 şi să înceapă negocierile cu privire la returnarea Insulelor.

Momentul publicării scrisorii a fost ales pentru a coincide cu marcarea datei de 3 ianuarie 1833, când Marea Britanie a preluat controlul asupra Insulelor de la argentinieni.

Scrisoarea de 212 cuvinte, trimisă în copie lui Ban Ki-moon, secretarul general al ONU, se referă în mod repetat la Insulele Falkland ca la Insulele Malvine, numele spaniol pentru insule al guvernului argentinian.

În scrisoare se spune: "Cu 180 de ani în urmă, la aceeaşi dată, 3 ianuarie, în cadrul unor exerciţii flagrante ale colonialismului de secol al XIX-lea, Argentina a fost deposedată cu forţa de Insulele Malvine, care sunt situate la 14.000 km (8.700 mile) distanţă de Londra.

''Argentinienii de pe Insule au fost expulzaţi de Marina Regală iar Regatul Unit a început ulterior un proces de implantare de populaţie similar cu cel aplicat şi altor teritorii aflate sub dominaţia colonială.

''De atunci, Marea Britanie, puterea colonială, a refuzat să returneze teritoriile Republicii Argentina, împiedicând-o astfel să-şi restabilească integritatea sa teritorială.

''Problema Malvinelor este de asemenea o cauză îmbrăţişată de America Latină şi de marea majoritate a popoarelor şi guvernelor din întreaga lume, care resping colonialismul.

"În 1960, Organizaţia Naţiunilor Unite a proclamat necesitatea de 'a pune capăt colonialismului sub toate formele şi manifestările sale'.

"În 1965, Adunarea Generală a adoptat, fără voturi împotrivă (nici chiar din partea Regatului Unit), o rezoluţie care a considerat Insulele Malvine un caz colonialist şi care a invitat cele două ţări să negocieze o soluţie la disputa privind suveranitatea dintre ele.

"Aceasta a fost urmată de multe alte rezoluţii în acest sens. În numele poporului argentinian, reiterez invitaţia noastră pentru ca noi să respectăm rezoluţiile Naţiunilor Unite".

Populaţia de 3.000 de locuitori a Insulelor Falkland este covârşitor pro-britanică, relevă The Telegraph. Locuitorii insulei urmează să fie întrebaţi dacă doresc să continue să fie un teritoriu de peste mari al Regatului Unit, în cadrul unui referendum ce va fi organizat în luna martie a acestui an. Cameron a declarat că Marea Britanie ''va respecta şi apăra" rezultatul plebiscitului.

"Noi nu suntem o colonie - relaţia noastră cu Regatul Unit este deliberată'', a declarat miercuri, pentru The Daily Telegraph, dr. Barry Elsby, membru al Adunării Legislative a Insulelor Falkland. "Spre deosebire de guvernul din Argentina, Regatul Unit respectă dreptul poporului nostru de a ne determina propriile chestiuni, un drept care este consfinţit în Carta ONU şi care este ignorat de Argentina", a ţinut să sublinieze el.

Ministerul britanic de Externe a declarat marţi că "respinge cu fermitate" afirmaţia că Marea Britanie ar fi expulzat cetăţeni argentinieni din Falklands, în 1833. "Oamenii din Insulele Falkland sunt britanici şi au ales să fie aşa. Ei sunt liberi să-şi aleagă propriul viitor, atât din punct de vedere politic cât şi economic şi au dreptul la autodeterminare aşa cum este el consfinţit în Carta ONU'', a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului. "Acesta este un drept fundamental al omului pentru toate popoarele. Există trei părţi în această dezbatere, nu doar două, aşa cum pretinde Argentina. Insularii nu pot fi pur şi simplu scoşi din istorie", a precizat el. ''Ca atare, nu pot exista negocieri privind suveranitatea Insulelor Falkland atât timp cât insularii doresc acest lucru", a adăugat el.

Potrivit The Guardian, la 30 de ani după ce Marea Britanie şi Argentina au mers la război pentru Insulele Falkland, preşedintele populist Cristina Fernandez de Kirchner, a revenit cu un atac usturător la adresa "colonialismului" britanic. Cotidianul mai notează că preşedintele argentinian şi consilierii ei par convinşi că prin menţinerea problemei Insulelor Falkland în atenţia publicului pot stânjeni Londra în eventuale negocieri.

Criticii sugerează că Kirchner încearcă să abată atenţia de la lipsa de armonie socială din Argentina. Rata de aprobare a ei este în scădere în perspectiva alegerilor legislative de la jumătatea mandatului, în octombrie. Argentinienii sprijină cauza Malvinelor, care este înscrisă în Constituţie, dar sunt, de asemenea, îngrijoraţi de probleme economice presante, cum ar fi inflaţia, criminalitatea în creştere şi corupţia, comentează The Guardian.

Robert Munks, redactor-şef adjunct la ''Jane's Intelligence Review'', a afirmat că cea mai recentă ofensivă de PR a lui Kirchner privind Insulele Falkland, care urmează după anunţuri de anul trecut la marcarea războiului, nu este "cu totul surprinzătoare". El consideră că a existat un "declin semnificativ" în relaţiile britanico-argentiniene din 2003 încoace, atunci când Nestor Kirchner, soţul Cristinei, a venit la putere.

''Relaţiile se află probabil în cel mai rău stadiu al lor acum mai mult decât oricând din 1982 încoace şi de la conflictul armat privind Insulele Falkland. Nu se poate spune însă că ar exista posibilitatea unui conflict armat. Nu va fi un alt război. Ceea ce argentinienii au făcut a fost să se retragă dintr-un număr de de acorduri bilaterale din anii 1990", a afirmat Munks.

Buenos Aires a reziliat cooperarea cu Marea Britanie în probleme din Atlanticul de Sud, cum ar fi pescuitul şi petrolul. Ambele părţi au convenit să discute hidrocarburile descoperite pe Insulele Falkland în 1998, separat de orice pretenţii teritoriale. Guvernul a întrerupt însă discuţiile, insistând că mai întâi trebuie soluţionată disputa privind suveranitatea.

Anunţul de joi din The Guardian pare să fi fost pregătit în secret absolut pentru a asigura un impact maxim. O sursă de la biroul de presă al lui Kirchner a declarat că a fost total în necunoştinţă de cauză cu privire la el. "Aceste genuri de decizii sunt gestionate în strict secret, la cel mai înalt nivel, pentru a maximiza efectul de surpriză", a declarat sursa pentru The Guardian.

Potrivit The Telegraph, campania diplomatică survine după decizia guvernului britanic de luna trecută de a da unei porţiuni importante din teritoriul pe care îl deţine în Antarctica numele reginei Elisabeta a II-a - un gest vazut la Buenos Aires drept provocator. The Guardian precizează că Argentina are pretenţii şi asupra a ceea ce este acum ''Queen Elizabeth Land'', precum şi alte posesiuni din Atlanticul de Sud, printre care Georgia de Sud şi Insulele Sandwich de Sud nelocuite.AGERPRES
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei