UE va analiza posibilitatea plăţii anticipate a fondurilor structurale destinate Ciprului
Dimensiune font:
Comisia Europeană va propune plata anticipată a fondurilor structurale destinate Ciprului în bugetul UE pentru 2014-2020, astfel încât fondurile alocate pentru următorii şapte ani să fie plătite mai devreme, în ideea de a da un impuls economiei cipriote, a anunţat marţi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmite Reuters.
Într-o scrisoare trimisă preşedintelui cipriot Nicos Anastasiades, Barroso a mai spus că Executivul comunitar ar putea oferi Ciprului nivele mai mari de prefinanţare şi, de asemenea, analizează posibilitatea majorării fondurilor convenite deja pentru Cipru în perioada 2014-2020.
'În ideea de a asigura un impact cât mai apropiat de teren posibil, propun să studiez cu autoritatea bugetară posibilitatea avansării asistenţei financiare viitoare pentru Cipru', se arată în scrisoarea trimisă de Jose Manuel Barroso. 'Nu exclud posibilitatea de a căuta sprijin suplimentar de la autoritatea bugetară, în pofida dificultăţilor care există în prezent cu privire la acest subiect la nivelul UE', adaugă Barroso
Potrivit proiectului de buget convenit de liderii UE, în următorii şapte ani Ciprul ar urma să primească 945 milioane de euro de la UE sub formă de cofinanţare pentru diferite proiecte, precum şi sub formă de plăţi directe pentru fermieri şi pentru dezvoltare rurală.
Acest anunţ vine pe fondul apariţiei unor informaţii potrivit cărora costul programului de sprijinire a Ciprului, estimat iniţial la 17,5 miliarde de euro, ar putea fi majorat până la 23 miliarde de euro.
Comisia Europeană estimează că necesităţile brute de finanţare ale Ciprului în perioada cuprinsă între al doilea trimestru al acestui an şi primul trimestru din 2016 se ridică la 23 miliarde de euro, dintre care 13 miliarde de euro vor fi asiguraţi de Cipru. Potrivit acestor estimări, necesităţile nete de finanţare se ridică la 10 miliarde de euro, dintre care Mecanismul European de Stabilitate va furniza nouă miliarde de euro, iar Fondul Monetar Internaţional va asigura restul de un miliard de euro. Din cele 10 miliarde de euro, o sumă de 2,5 miliarde de euro este alocată pentru recapitalizarea celorlaltor bănci cipriote, alte 4,1 miliarde de euro vor merge spre răscumpărarea datoriilor care ajung la maturitate şi 3,4 miliarde de euro vor acoperi cheltuielile guvernului. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau