Vicepreşedintele BCE spune că banii ieftini nu ajung la cei care au nevoie de ei
Dimensiune font:
Dobânzile extrem de scăzute practicate de Banca Centrală Europeană (BCE) nu îşi fac simţite efectele asupra celor care au cea mai mare nevoie de credite ieftine din cauza diferenţelor existente între condiţiile bancare din zona euro, a declarat luni vicepreşedintele BCE, Vitor Constancio, relatează Reuters.
BCE a decis, joia trecută, să menţină dobânda de referinţă în zona euro la nivelul record de 0,75%, cel mai scăzut nivel de la introducerea monedei euro.
'La ora actuală, fragmentarea pieţelor afectează profund difuzarea politicii monetare a BCE', a declarat Constancio într-un discurs ţinut la think-tankul londonez Chatham House. 'În unele ţări, modificările aduse dobânzii noastre de referinţă îşi fac simţite efectele prin intermediul băncilor ,însă în alte state, din cauza faptului că finanţarea bancară este restrânsă, modificarea costului creditului nu se face simţită', a adăugat Constancio.
Potrivit vicepreşedintelui BCE planurile vizând introducerea unei uniuni bancare în zona euro ar ajuta la evitarea acestei fragmentări. Un cadru unic de supervizare ar reduce îngrijorările în rândul investitorilor vizavi de posibilitatea ca băncile din unele state membre ascund problemele din bilanţurile lor.
Pentru a evita o repetare a crizei financiare din 2008, BCE va prelua şi supervizarea celor mai mari 120-150 de bănci din zona euro, pe lângă rolul său tradiţional de stabilire a dobânzii de politică monetară în zona euro. Planurile vizând introducerea unui nou sistem de supraveghere bancară condus de BCE ar urma să fie finalizate de Comisia Europeană la mijlocul acestui an, însă Constancio a subliniat necesitatea completării lor cu un sistem pan-european de sprijinire sau lichidare a băncilor cu probleme.
AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau