Ziua Independenţei în Israel: 65 de ani de la crearea statului evreu
Dimensiune font:
Israelul sărbătoreşte marţi cea de-a 65-a aniversare a declaraţiei de independenţă, din 1948, cu tradiţionalele ceremonii, excursii şi vizite la bazele militare ale ţării, decorată peste tot cu steaguri alb-albastre având steaua lui David în centru, informează marţi agenţia EFE.
În cursul dimineţii, avioane şi elicoptere ale forţelor armate israeliene au făcut demonstraţii de zbor în mai multe localităţi ale ţării cu excepţia Ierusalimului, unde au fost suspendate din cauza condiţiilor meteorologice.
Preşedintele israelian, Shimon Peres, a început festivităţile cu un omagiu adus celor 120 de soldaţi şi ofiţeri care s-au remarcat pentru comportamentul lor deosebit anul trecut.
Mai târziu este prevăzut concertul 'Cântec pentru Independenţă', în cadrul căruia cadre militare vor intona cântece tradiţionale israeliene şi la care se aşteaptă şi participarea unor oficialităţi, precum preşedintele Peres în vârstă de 89 de ani, premierul Benjamin Netanyahu, ministrul apărării, Moshe Yaalon, şi şeful Statului Major, Benny Gantz.
La primele ore ale dimineţii, 10.000 de persoane au participat la o rugăciune specială cu acest prilej, la Zidul Plângerii din vechiul oraş al Ierusalimului, potrivit informaţiei publicate online de Arutz Sheva.
Între activităţile dedicate acestei zile se numără şi vizitele făcute la bazele militare ale armatei, care se deschid o dată pe an publicului cu această ocazie, şi organizarea de picnicuri în aer liber, inclusiv în parcurile oraşelor.
Marea parte a muzeelor şi a monumentelor naţionale vor fi deschise şi vor fi gratuite în această zi când are loc şi Concursul Internaţional al Bibliei.
După-amiază, Shimon Peres va primi corpul diplomatic acreditat în ţară, după care va înmâna premiul Israelului.
Sărbătorirea Zilei Independenţei are loc după calendarul evreiesc, de aceea nu coincide cu data din calendarul gregorian care cade la 14 mai. Festivităţile au început luni la apusul soarelui, cu concerte şi dansuri, după ce a fost adus un omagiu solemn celor căzuţi, a căror comemorare precede întotdeauna Ziua Independenţei.
Palestinienii cu cetăţenie israeliană, care reprezintă a cincea parte a populaţiei, nu sărbătoresc această zi, dimpotrivă o deplâng în fiecare an, la 15 mai, sub numele de 'Nakba' (catastrofă), când comemorează exilul pe care l-a presupus crearea statului Israel. AGERPRES
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau