Ce riști când iei un taxi din aeroporturile României. Suprataxarea pe kilometru este cea mai mică problemă
Dimensiune font:
Taximetriștii din zona aeroporturilor fac orice pentru bani. Încalcă legi și siguranța persoanelor pe care le transportă. Mulți nu au RCA, alții nu au ITP, alții au la mașini anvelope atât de uzate încât și câteva picături de ploaie le-ar face să derapeze.
O acțiune a poliției a scos la iveală cum taxiurile de la aeroporturi sunt adevărate bombe pe roți, gata să ucidă oameni. Cei mai mulți șoferi nu emit bonuri fiscale, iar unii refuză clienți la îmbarcare.
”La data de 18 august a.c., Direcția de Poliție Transporturi a organizat și desfășurat o acţiune în sistem integrat, cu efective mărite, privind controlul legalității desfășurării transportului rutier în regim „TAXI” și „în regim de închiriere” în zona aeroporturilor civile din România.
La activitățile de control au participat poliţişti din cadrul structurilor de poliţie transporturi, poliţie rutieră și specialiști din cadrul Registrului Auto Român, respectiv din cadrul Biroului Român de Metrologie Legală, fiind verificate mai multe aspecte, de la starea tehnică a autovehiculelor, existența și/sau valabilitatea documentelor specifice (autorizații, atestate profesionale, buletine de verificare metrologică, etc), a inspecțiilor tehnice periodice, a polițelor de asigurare obligatorii R.C.A., până la existența poliței obligatorii de asigurare pentru persoane și bagaje.
Astfel, au fost verificate 259 de autovehicule, legitimate 293 de persoane și aplicate 138 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 98.250 de lei.
Din totalul sancţiunilor, 23 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003, privind transportul de persoane în regim taxi şi în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, 104 pentru încălcarea normelor privind circulaţia pe drumurile publice și 11 la alte acte normative.
Pentru defecţiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 19 certificate de înmatriculare, un set de plăcuțe cu numere de înmatriculare și reținut un permis de conducere.
Mașini fără ITP și RCA și clienți refuzați la împarcare
1. În zona unui aeroport, a fost oprit pentru control un autoturism inscripționat „TAXI”, iar în urma controlului, conducătorul auto, în vârstă de 63 de ani, nu a putut să prezinte documentele obligatorii pentru efectuarea serviciului de taxi.
În cauză, a fost dispusă suspendarea efectuării serviciului de taximetrie, până la prezentarea documentelor prevăzute de Legea nr. 38/2003.
2. În zona unui alt aeroport, a fost depistată o persoană, care ar fi efectuat transport persoane cu un autoturism înmatriculat în Republica Moldova, fără a deține atestat profesional. Acesta a fost sancționat contravențional conform O.U.G. nr. 195/2002.
3.În zona aceluiași aeroport, a fost depistată o persoană care ar fi efectuat o cursă în regim taxi, fără a elibera bon fiscal clientului la finalul cursei.
În urma controlului, s-a mai constatat faptul că șoferul nu avea dotările obligatorii și nici ecuson de identificare, fapt pentru care a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 38/2003.
4. La un alt aeroport, a fost depistat un taximetrist, care ar fi refuzat clienți la îmbarcare, motiv pentru care a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 38/2003, fiindu-i totodată, suspendat atestatul profesional.
În zona aceluiași aeroport, a fost depistată o altă persoană, care ar fi efectuat o cursă în regim taxi, fără a elibera bon fiscal clientului la finalul cursei, fapt pentru care a fost sancționată contravențional conform Legii nr. 38/2003.
5. La un alt aeroport, au fost efectuate verificări complexe împreună cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român și Biroului Român de Metrologie Legală, în urma cărora au fost constatate mai multe încălcări ale prevederilor privind transportul persoanelor în regim de taxi.
Astfel, a fost depistată o persoană, care ar fi condus un autoturism, având inspecția tehnică periodică expirată, buletinul de verificare metrologică expirat și lipsa atestatului profesional, fapte pentru care a fost reținut certificatul de înmatriculare al autoturismului și aplicate sancțiuni contravenționale.
De asemenea, a fost depistat un bărbat, care ar fi condus un autoturism, având anvelopele uzate peste limita admisă, fapt pentru care a fost sancționat contravențional și i s-a reținut certificatul de înmatriculare.
În zona aceluiași aeroport, a mai fost depistată o persoană, care ar fi condus un autoturism, având anvelopele neconforme cu specificațiile producătorului, precum și uzate peste limita admisă, fapt pentru care a fost sancționat contravențional și i s-a reținut certificatul de înmatriculare.
Totodată, la nivelul municipiului București, acțiunea a fost extinsă și în zona gării, cu participarea polițiștilor din cadrul Poliției Rutiere, împreună cu specialiști din cadrul Registrului Auto Român și Biroului Român de Metrologie Legală, fiind identificate mai multe încălcări ale prevederilor Legii nr. 38/2003 și ale O.U.G. nr. 195/2002.
Astfel, a fost depistat un microbuz de transport marfă, în care au fost identificate 13 persoane, care ar fi călătorit pe ruta Oltenița – Gara de Nord în condiții improprii și fără nicio măsură de siguranță și confort (scaune conforme, centuri de siguranță, ferestre, ventilație, etc.).
În acest context, conducătorul auto fost sancționat contravențional cu 13.785 de lei, fiindu-i reținute certificatul și plăcuțele de înmatriculare și fiindu-i suspendat dreptul de utilizare a autovehiculului, conform Legii nr.38/2003 și O.U.G. nr. 195/2002.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau