De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă
Dimensiune font:
De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă
Pe lângă faptul că ai grijă de mașina ta pe tot parcursul anului, iarna trebuie să îi acorzi o atenție sporită, deoarece nu vrei să te lase în drum sau să riști reparații care să te coste mult.
Dar, mai exact, cum îți pregătești mașina pentru iarnă? Ce anume trebuie să verifici înainte de sezonul rece și ce e important să ai în mașină pe toată perioada iernii?
După ce parcurgi acest articol, pregătirea mașinii pentru iarnă va fi mult mai ușoară, astfel încât să ai un drum bun, fără probleme.
Circulă doar cu anvelope de iarnă
În timpul sezonului rece este crucial să circuli doar cu anvelopele de iarnă, acestea fiind importante atât pentru siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Folosind anvelopele de iarnă vei avea un control mai bun asupra mașinii indiferent de condițiile meteo sau drumul pe care te afli, tracțiunea va fi mult mai mare, iar distanța de frânare va fi mai mică.
Mai mult, verifică și presiunea din anvelope, astfel încât să ai nivelul perfect pentru aderență maximă. Pe lângă asta, frânarea va fi mult mai eficientă și nici consumul de combustibil nu va crește.
Și nu uita să ai cu tine în portbagaj un set de lanțuri pentru iarnă și o lopată, pentru că nu știi niciodată când vei putea avea nevoie de ele!
Verifică bateria mașinii
Verifică bateria de urme de coroziune în jurul bornelor, iar, dacă nu ești sigur că aceasta va face față iernii, inlocuiește-o cât de repede, deoarece la temperaturi scăzute, poate ceda.
Bateria este solicitată chiar și de trei ori mai mult iarna decât vara, așadar este important să economisești cât mai mult posibil din energie.
Pentru a proteja bateria, atunci când temperatura scade mai mult de 15 grade, încearcă să reduci cât mai mult din consum. Acest lucru presupune să nu pornești radioul, climatizarea, ștergătoarele sau luminile, doar atunci când este cazul.
Dacă ai o mașină cu motor diesel, trebuie să ai grijă înainte de a porni mașina în sezonul rece. Pentru a nu uza bateria mai mult decât e nevoie, atunci când vrei să pornești mașina, dacă avertizorul din bord îți spune că bujiile sunt incandescente, așteaptă până când acesta se oprește.
În cazul în care bateria ta este una veche, consideră să achiziționezi una nouă, iar, dacă ai posibilitatea, încarcă bateria acasă ori de câte ori este nevoie.
Nu uita de antigel
Verifică nivelul de antigel cu motorul rece, înainte de iarnă, iar, dacă este nevoie, suplimentează pentru a ajunge la densitatea potrivită.
Antigelul este extrem de important pentru mașină, deoarece protejează motorul și radiatorul și nu lasă lichidele să înghețe.
În funcție de când ai schimbat ultima dată antigelul, trebuie să știi că acesta se schimbă maxim la doi ani, deoarece, odată cu trecerea timpului, punctul de îngheț al substanței componente se schimbă.
Schimbă lichidul de parbriz și ai grijă de ștergătoare
Un lucru pe care nu ai vrea să îl uiți este schimbarea lichidului de parbriz. Iarna vei avea nevoie de un lichid de parbriz pentru iarnă, care să nu înghețe, așa că, înainte de a veni sezonul rece, încearcă să folosești tot lichidul de parbriz și, atunci când recipientul este gol, să îl umpli cu lichidul care rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.
Iar, dacă tot ești la această etapă, verifică orificiile prin care ies jeturile de lichid de parbriz - acestea nu trebuie să fie înfundate. În aceeași etapă, poți verifica și ștergătoarele - lamele de cauciuc nu trebuie să fie rupte sau întărite. Dacă observi ceva în neregulă, încearcă să rezolvi problema cât de repede.
Mai mult, atunci când ești pe cale să folosești ștergătoarele, asigură-te că acestea nu sunt blocate/înghețate în loc. Dacă vrei să le folosești și acestea nu se mișcă, riști să strici motorașul electric care le acționează.
Îndepărtează zăpada și gheața de pe geam cu ajutorul unei raclete de plastic înainte de a porni ștergătoarele.
Acordă o atenție sporită încuietorilor, mânerelor, geamurilor sau broaștelor
Din cauza temperaturilor scăzute, toate aceste componente ale mașinii pot îngheța, iar deschiderea lor poate fi dificilă sau chiar imposibilă.
Dacă vezi că nu poți să deschizi ușa este indicat să nu o forțezi. Sfatul nostru este să te înarmezi cu un spray împotriva înghețului și să îl folosești ori de câte ori este nevoie. În așa fel, te asiguri că poți să deschizi portiera și că nu trebuie să faci o vizită la service.
Ai grijă la nivelul de combustibil din rezervor
Pentru a evita problemele cu pompa de combustibil sau alte componente, este indicat să păstrezi nivelul combustibilului din rezervor la peste jumătate din capacitatea acestuia.
Când nivelul combustibilului scade, în interiorul rezervorului se poate crea umezeală, iar, la temperaturi scăzute, acea umezeală poate îngheța.
De aceea, încearcă, pe cât posibil, să păstrezi nivelul combustibilului peste jumătate, chiar dacă acest lucru înseamnă să alimentezi în situații în care, de alte ori, nu ai face-o.
Folosește frâna de mână doar în caz de nevoie
Pentru a evita riscul blocării frânei de mână, este indicat să nu o folosești atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Dacă, în schimb, acționezi frâna de mână înainte să pleci din mașină, iar temperaturile sunt foarte scăzute, atunci când te întorci, poți observa că aceasta este blocată.
Dacă nu parchezi în pantă, poți să lași mașina în treapta unu sau treapta doi, iar, dacă nu ai o altă alternativă, și trebuie să parchezi într-un loc înclinat, folosește-te de o piatră pentru a bloca mașina.
Pregătește-te din timp pentru iarnă, astfel încât să te asiguri că mașina ta e pregătită din toate punctele de vedere pentru sezonul rece, atât din punct de vedere mecanic, cât și din punct de vedere al actelor!
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau