De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă

masina

Dimensiune font:

| 22-10-2024 10:15

De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă


Pe lângă faptul că ai grijă de mașina ta pe tot parcursul anului, iarna trebuie să îi acorzi o atenție sporită, deoarece nu vrei să te lase în drum sau să riști reparații care să te coste mult.
Dar, mai exact, cum îți pregătești mașina pentru iarnă? Ce anume trebuie să verifici înainte de sezonul rece și ce e important să ai în mașină pe toată perioada iernii?
După ce parcurgi acest articol, pregătirea mașinii pentru iarnă va fi mult mai ușoară, astfel încât să ai un drum bun, fără probleme.

Circulă doar cu anvelope de iarnă

În timpul sezonului rece este crucial să circuli doar cu anvelopele de iarnă, acestea fiind importante atât pentru siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Folosind anvelopele de iarnă vei avea un control mai bun asupra mașinii indiferent de condițiile meteo sau drumul pe care te afli, tracțiunea va fi mult mai mare, iar distanța de frânare va fi mai mică.
Mai mult, verifică și presiunea din anvelope, astfel încât să ai nivelul perfect pentru aderență maximă. Pe lângă asta, frânarea va fi mult mai eficientă și nici consumul de combustibil nu va crește.
Și nu uita să ai cu tine în portbagaj un set de lanțuri pentru iarnă și o lopată, pentru că nu știi niciodată când vei putea avea nevoie de ele!

Verifică bateria mașinii

Verifică bateria de urme de coroziune în jurul bornelor, iar, dacă nu ești sigur că aceasta va face față iernii, inlocuiește-o cât de repede, deoarece la temperaturi scăzute, poate ceda.
Bateria este solicitată chiar și de trei ori mai mult iarna decât vara, așadar este important să economisești cât mai mult posibil din energie.
Pentru a proteja bateria, atunci când temperatura scade mai mult de 15 grade, încearcă să reduci cât mai mult din consum. Acest lucru presupune să nu pornești radioul, climatizarea, ștergătoarele sau luminile, doar atunci când este cazul.
Dacă ai o mașină cu motor diesel, trebuie să ai grijă înainte de a porni mașina în sezonul rece. Pentru a nu uza bateria mai mult decât e nevoie, atunci când vrei să pornești mașina, dacă avertizorul din bord îți spune că bujiile sunt incandescente, așteaptă până când acesta se oprește.
În cazul în care bateria ta este una veche, consideră să achiziționezi una nouă, iar, dacă ai posibilitatea, încarcă bateria acasă ori de câte ori este nevoie.

Nu uita de antigel

Verifică nivelul de antigel cu motorul rece, înainte de iarnă, iar, dacă este nevoie, suplimentează pentru a ajunge la densitatea potrivită.
Antigelul este extrem de important pentru mașină, deoarece protejează motorul și radiatorul și nu lasă lichidele să înghețe.
În funcție de când ai schimbat ultima dată antigelul, trebuie să știi că acesta se schimbă maxim la doi ani, deoarece, odată cu trecerea timpului, punctul de îngheț al substanței componente se schimbă.

Schimbă lichidul de parbriz și ai grijă de ștergătoare

Un lucru pe care nu ai vrea să îl uiți este schimbarea lichidului de parbriz. Iarna vei avea nevoie de un lichid de parbriz pentru iarnă, care să nu înghețe, așa că, înainte de a veni sezonul rece, încearcă să folosești tot lichidul de parbriz și, atunci când recipientul este gol, să îl umpli cu lichidul care rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.
Iar, dacă tot ești la această etapă, verifică orificiile prin care ies jeturile de lichid de parbriz - acestea nu trebuie să fie înfundate. În aceeași etapă, poți verifica și ștergătoarele - lamele de cauciuc nu trebuie să fie rupte sau întărite. Dacă observi ceva în neregulă, încearcă să rezolvi problema cât de repede.
Mai mult, atunci când ești pe cale să folosești ștergătoarele, asigură-te că acestea nu sunt blocate/înghețate în loc. Dacă vrei să le folosești și acestea nu se mișcă, riști să strici motorașul electric care le acționează.
Îndepărtează zăpada și gheața de pe geam cu ajutorul unei raclete de plastic înainte de a porni ștergătoarele.

Acordă o atenție sporită încuietorilor, mânerelor, geamurilor sau broaștelor

Din cauza temperaturilor scăzute, toate aceste componente ale mașinii pot îngheța, iar deschiderea lor poate fi dificilă sau chiar imposibilă.
Dacă vezi că nu poți să deschizi ușa este indicat să nu o forțezi. Sfatul nostru este să te înarmezi cu un spray împotriva înghețului și să îl folosești ori de câte ori este nevoie. În așa fel, te asiguri că poți să deschizi portiera și că nu trebuie să faci o vizită la service.

Ai grijă la nivelul de combustibil din rezervor

Pentru a evita problemele cu pompa de combustibil sau alte componente, este indicat să păstrezi nivelul combustibilului din rezervor la peste jumătate din capacitatea acestuia.
Când nivelul combustibilului scade, în interiorul rezervorului se poate crea umezeală, iar, la temperaturi scăzute, acea umezeală poate îngheța.
De aceea, încearcă, pe cât posibil, să păstrezi nivelul combustibilului peste jumătate, chiar dacă acest lucru înseamnă să alimentezi în situații în care, de alte ori, nu ai face-o.

Folosește frâna de mână doar în caz de nevoie

Pentru a evita riscul blocării frânei de mână, este indicat să nu o folosești atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Dacă, în schimb, acționezi frâna de mână înainte să pleci din mașină, iar temperaturile sunt foarte scăzute, atunci când te întorci, poți observa că aceasta este blocată.
Dacă nu parchezi în pantă, poți să lași mașina în treapta unu sau treapta doi, iar, dacă nu ai o altă alternativă, și trebuie să parchezi într-un loc înclinat, folosește-te de o piatră pentru a bloca mașina.

Pregătește-te din timp pentru iarnă, astfel încât să te asiguri că mașina ta e pregătită din toate punctele de vedere pentru sezonul rece, atât din punct de vedere mecanic, cât și din punct de vedere al actelor!
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:14

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Sunt obligați polițiștii să țină cont de abaterea radarului în 2024?
18/10/2024 00:24

Pentru toate dispozitivele de măsurare, indiferent că analizează viteza, greutatea, densitatea sau alt aspect, este stabilită o marjă de eroare. Asadar, si aparatele radar folosite de Politia Romană pentr ...

Din 2025, posesorii acestor mașini nu vor mai avea voie să circule pe drumurile publice!
10/10/2024 13:11

O nouă lege europeană va intra in vigoare de anul viitor. Este vorba despre soferii care detin masini mai vechi de 15 ani. Măsura isi propune să elimine treptat vehiculele mai vechi si mai poluante in favoa ...

Modificări în Codul Rutier care au intrat în vigoare de la 1 octombrie. Permisul va fi suspendat pentru abateri considerate până acum minore
03/10/2024 19:43

     De la inceputul lunii octombrie, o serie de reglementări din Codul Rutier s-au inăsprit si pot duce chiar la suspendarea dreptului de a conduce. Chiar si abateri ...

SUVCARS România lansează 4 modele noi la Salonul Auto București
02/10/2024 13:33

 Pe 1 octombrie, in deschiderea Salonului Auto Bucuresti 2024, SUVCARS Romania a prezentat 4 noi modele in premieră natională: BAIC BJ60, DSFK E5, Fengon 600 si SWM G03F Tiger. BAIC BJ60 - un SUV embl ...

Dilema așteptării la semafor cu piciorul pe frână. Mecanic: „Vei uza mai tare cutia”
10/09/2024 16:48

Dilema asteptării la semafor cu piciorul pe frană a creat discutii aprinse in randul soferilor. Multi sustin că nu este bine, desi a devenit un gest intrat in automatismul conducătorilor auto. Un mecanic a ...

 Planifică-ţi weekendul perfect: 5 idei pentru o scurtă evadare
28/08/2024 11:55

 Planifică-ţi weekendul perfect: 5 idei pentru o scurtă evadare Două-trei zile sunt suficiente pentru o evadare din cotidian, in care să descoperi locuri şi lucruri noi. Nici măcar nu trebuie să i ...

Dacă vrei să-ți schimbi culoarea mașinii trebuie să știi asta. RAR explică care e procedura legală
23/08/2024 21:57

 Registrul Auto Roman a explicat care este procedura legală pe care trebuie să o urmeze proprietarii de autoturisme in cazul in care decid să schimbe culoarea masinii. Totodată, RAR a explicat si ce se ...

A fost descoperit 'sistemul mafiot' al service-urilor auto: Riscăm creșterea prețurilor RCA, din cauza prețurilor umflate artificial
08/08/2024 09:17

Consiliul Concurentei dezvăluie practicile scandaloase pe care le investighează in cazul mai multor service-uri auto din cea mai bogată zonă a tării Bucuresti-Ilfov. Companiile de asigurare ar putea scumpi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei