De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă

masina

Dimensiune font:

| 22-10-2024 10:15

De ce trebuie să ţii cont când îți pregătești mașina pentru iarnă


Pe lângă faptul că ai grijă de mașina ta pe tot parcursul anului, iarna trebuie să îi acorzi o atenție sporită, deoarece nu vrei să te lase în drum sau să riști reparații care să te coste mult.
Dar, mai exact, cum îți pregătești mașina pentru iarnă? Ce anume trebuie să verifici înainte de sezonul rece și ce e important să ai în mașină pe toată perioada iernii?
După ce parcurgi acest articol, pregătirea mașinii pentru iarnă va fi mult mai ușoară, astfel încât să ai un drum bun, fără probleme.

Circulă doar cu anvelope de iarnă

În timpul sezonului rece este crucial să circuli doar cu anvelopele de iarnă, acestea fiind importante atât pentru siguranța ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.
Folosind anvelopele de iarnă vei avea un control mai bun asupra mașinii indiferent de condițiile meteo sau drumul pe care te afli, tracțiunea va fi mult mai mare, iar distanța de frânare va fi mai mică.
Mai mult, verifică și presiunea din anvelope, astfel încât să ai nivelul perfect pentru aderență maximă. Pe lângă asta, frânarea va fi mult mai eficientă și nici consumul de combustibil nu va crește.
Și nu uita să ai cu tine în portbagaj un set de lanțuri pentru iarnă și o lopată, pentru că nu știi niciodată când vei putea avea nevoie de ele!

Verifică bateria mașinii

Verifică bateria de urme de coroziune în jurul bornelor, iar, dacă nu ești sigur că aceasta va face față iernii, inlocuiește-o cât de repede, deoarece la temperaturi scăzute, poate ceda.
Bateria este solicitată chiar și de trei ori mai mult iarna decât vara, așadar este important să economisești cât mai mult posibil din energie.
Pentru a proteja bateria, atunci când temperatura scade mai mult de 15 grade, încearcă să reduci cât mai mult din consum. Acest lucru presupune să nu pornești radioul, climatizarea, ștergătoarele sau luminile, doar atunci când este cazul.
Dacă ai o mașină cu motor diesel, trebuie să ai grijă înainte de a porni mașina în sezonul rece. Pentru a nu uza bateria mai mult decât e nevoie, atunci când vrei să pornești mașina, dacă avertizorul din bord îți spune că bujiile sunt incandescente, așteaptă până când acesta se oprește.
În cazul în care bateria ta este una veche, consideră să achiziționezi una nouă, iar, dacă ai posibilitatea, încarcă bateria acasă ori de câte ori este nevoie.

Nu uita de antigel

Verifică nivelul de antigel cu motorul rece, înainte de iarnă, iar, dacă este nevoie, suplimentează pentru a ajunge la densitatea potrivită.
Antigelul este extrem de important pentru mașină, deoarece protejează motorul și radiatorul și nu lasă lichidele să înghețe.
În funcție de când ai schimbat ultima dată antigelul, trebuie să știi că acesta se schimbă maxim la doi ani, deoarece, odată cu trecerea timpului, punctul de îngheț al substanței componente se schimbă.

Schimbă lichidul de parbriz și ai grijă de ștergătoare

Un lucru pe care nu ai vrea să îl uiți este schimbarea lichidului de parbriz. Iarna vei avea nevoie de un lichid de parbriz pentru iarnă, care să nu înghețe, așa că, înainte de a veni sezonul rece, încearcă să folosești tot lichidul de parbriz și, atunci când recipientul este gol, să îl umpli cu lichidul care rezistă și la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.
Iar, dacă tot ești la această etapă, verifică orificiile prin care ies jeturile de lichid de parbriz - acestea nu trebuie să fie înfundate. În aceeași etapă, poți verifica și ștergătoarele - lamele de cauciuc nu trebuie să fie rupte sau întărite. Dacă observi ceva în neregulă, încearcă să rezolvi problema cât de repede.
Mai mult, atunci când ești pe cale să folosești ștergătoarele, asigură-te că acestea nu sunt blocate/înghețate în loc. Dacă vrei să le folosești și acestea nu se mișcă, riști să strici motorașul electric care le acționează.
Îndepărtează zăpada și gheața de pe geam cu ajutorul unei raclete de plastic înainte de a porni ștergătoarele.

Acordă o atenție sporită încuietorilor, mânerelor, geamurilor sau broaștelor

Din cauza temperaturilor scăzute, toate aceste componente ale mașinii pot îngheța, iar deschiderea lor poate fi dificilă sau chiar imposibilă.
Dacă vezi că nu poți să deschizi ușa este indicat să nu o forțezi. Sfatul nostru este să te înarmezi cu un spray împotriva înghețului și să îl folosești ori de câte ori este nevoie. În așa fel, te asiguri că poți să deschizi portiera și că nu trebuie să faci o vizită la service.

Ai grijă la nivelul de combustibil din rezervor

Pentru a evita problemele cu pompa de combustibil sau alte componente, este indicat să păstrezi nivelul combustibilului din rezervor la peste jumătate din capacitatea acestuia.
Când nivelul combustibilului scade, în interiorul rezervorului se poate crea umezeală, iar, la temperaturi scăzute, acea umezeală poate îngheța.
De aceea, încearcă, pe cât posibil, să păstrezi nivelul combustibilului peste jumătate, chiar dacă acest lucru înseamnă să alimentezi în situații în care, de alte ori, nu ai face-o.

Folosește frâna de mână doar în caz de nevoie

Pentru a evita riscul blocării frânei de mână, este indicat să nu o folosești atunci când temperaturile sunt foarte scăzute.
Dacă, în schimb, acționezi frâna de mână înainte să pleci din mașină, iar temperaturile sunt foarte scăzute, atunci când te întorci, poți observa că aceasta este blocată.
Dacă nu parchezi în pantă, poți să lași mașina în treapta unu sau treapta doi, iar, dacă nu ai o altă alternativă, și trebuie să parchezi într-un loc înclinat, folosește-te de o piatră pentru a bloca mașina.

Pregătește-te din timp pentru iarnă, astfel încât să te asiguri că mașina ta e pregătită din toate punctele de vedere pentru sezonul rece, atât din punct de vedere mecanic, cât și din punct de vedere al actelor!
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Se schimbă regulile la susținerea examenului auto în România!
20/11/2024 11:57

 Se schimbă regulile la sustinerea examenului auto in Romania! Este binecunoscut faptul că toti cei care au făcut cursuri la scolile auto vor avea un timp limitat pentru sustinerea probei teoretice si a ...

VIDEO Primele imagini de pe cea mai așteptată autostradă a României: Se inaugurează un traseu esențial
18/11/2024 18:44

  Distribuie: Ascultă articol     00:00 / 02:34   Circulaţia pe Loturile 1 şi 2 ale autostrăzii Moldovei A7 partea di ...

RAR: Tot ce trebuie să știți despre anvelopele de iarnă
15/11/2024 08:32

Primele ninsori aduc si primele intrebări despre ce pneuri trebuie montate pe autovehicule in sezonul rece, despre marcajele de pe anvelope sau despre data de la care acestea devin obligatorii. Vă intelegem n ...

Ce trebuie să știi despre mașina pe benzină și cea pe motorină iarna
12/11/2024 09:58

 Odată cu venirea sezonului rece tot mai multi soferi se intreabă cum trebuie să pornesti corect masina iarna. Putini conducători auto din Romania sunt constienti de faptul că, in sezonul rece, este e ...

Conducerea auto sub influența substanțelor psihoactive: Înalta Curte decide dacă trebuie introdus un prag de concentratie
11/11/2024 14:02

  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar urma să decidă luni, 11 noiembrie, dacă introduce un prag de la care conducerea sub influenţa drogurilor intră sub incidenţă penală, sim ...

Când se montează, de fapt, cauciucurile de iarnă. Cum pot evita șoferii amenzile usturătoare
11/11/2024 00:20

In Romania, legislatia referitoare la utilizarea anvelopelor de iarnă nu stabileste o dată fixă pentru schimbarea anvelopelor de vară. In schimb, normele rutiere impun ca soferii să fie echipati cu anvelop ...

Scandal neașteptat la Formula 1: Piloții protestează contra interdicției de a înjura la conferinţele de presă
08/11/2024 11:35

  Piloţii de Formula 1 s-au declarat impotriva măsurilor impuse pentru a-i impiedica să profereze injurături in timpul conferinţelor de presă, conform unui comunicat publicat pe Instagram, ...

Șoferii vor scăpa de amendă dacă plătesc rovinieta în decurs de 24 de ore. Legea a fost promulgată de șeful statului
05/11/2024 18:57

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea potrivit căreia utilizatorii reţelei de drumuri naţionale au posibilitatea să plătească rovinieta şi in termen de cel mult 24 de ore de la data de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei