Ciolacu, la Ambasada SUA

27

Dimensiune font:

| 02-07-2024 22:39

Premierul Marcel Ciolacu va participa la recepția organizată cu prilejul Zilei Independenței Statelor Unite ale Americii de Ambasada SUA în România. Alocuțiunea prim-ministrului Marcel Ciolacu va fi transmisă LIVE pe conturile de Facebook și YouTube ale Guvernului și pe canalul unic al Palatului Victoria.

Politici și istorie

Statele Unite au stabilit relații diplomatice cu România în 1880, în urma obținerii independenței României față de Imperiul Otoman. Cele două țări au întrerupt legăturile diplomatice după ce România a declarat război împotriva Statelor Unite în 1941, însă acestea au fost restabilite în 1947. Relațiile au continuat să se mențină tensionate în vremea Războiului Rece, cât timp România se afla sub conducere comunistă. După 1989, revoluția a pus capăt conducerii comuniste, totuși, politicile României au devenit în mod neechivoc pro-vestice. În deceniile următoare, Statele Unite și România și-au consolidat relațiile, amplificând colaborarea pe obiectivele comune, inclusiv în ce privește dezvoltarea economică și politică, reforma apărării și amenințările netradiționale precum criminalitatea transnațională și neproliferarea.

În 2011, Statele Unite și România au adoptat „Declarația comună privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI între România și Statele Unite ale Americii și România.” Cele două țări au identificat domeniile esențiale pentru o cooperare îmbunătățită, concentrându-se asupra relației politic-militare, cooperarea în aplicarea legii, oportunitățile comerciale și de investiții și securitatea energetică. În plus, Statele Unite și România și-au luat un angajament reciproc de a susține drepturile omului, statul de drept, pacea și libertatea pentru toată lumea. Cele două țări sunt conectate prin numeroase legături între oameni în afaceri, în artă, burse, precum și o mulțime de alte schimburi. Promovarea de către România a unei cooperări mai ample între vecinii săi din zona Mării Negre, în domeniul apărării, al ordinii și siguranței publice, al energiei, dezvoltării economice și al mediului completează obiectivul Statelor Unite de a spori stabilitatea în această regiune sensibilă și importantă.

România s-a alăturat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) în 2004 și s-a consacrat drept un aliat statornic, atât al Statelor Unite, cât și al NATO. Țara continuă să își dezvolte capacitățile pentru operațiunile NATO și pentru cele multinaționale și și-a demonstrat în repetate rânduri dorința de a furniza forțe și bunuri pentru a susține interesele naționale comune, inclusiv prin contribuții semnificative cu trupe, echipamente și alte forme de sprijin, oferite în Afganistan, Irak, Libia și Kosovo.

România a fost de acord să găzduiască elementele Abordării Adaptive Etapizate a Statelor Unite de apărare antirachetă europeană, care va fi funcțională până la finalul anului 2015. Cele două țări au semnat un acord de apărare antirachetă în 2011, permițând amplasarea personalului din Statele Unite, a echipamentelor și a interceptoarelor antirachetă în România. În octombrie 2014, Marina Statelor Unite a întemeiat oficial Unitatea de Sprijin a Forțelor Navale – Deveselu, prima bază nouă a Forțelor Navale din 1987 până în prezent. În septembrie 2015, România a inaugurat Unitatea de Integrare a Forțelor NATO. Țara va găzdui sediile Diviziei Multinaționale din partea Sud-Estică a Alianței la București și dedică resurse semnificative Forței Comune de Reacție Foarte Rapidă.

Sprijinul Statelor Unite în România

Asistența oferită de Statele Unite sprijină România în finalizarea modernizării militare, îmbunătățindu-i interoperabilitatea cu forțele Statelor Unite și cu NATO și sporindu-i capacitățile de amplasare expediționară, pentru a susține operațiunile colective de apărare și de coaliție ale NATO cu Statele Unite.

Relațiile economice bilaterale

După revoluția din 1989, economia României a început o tranziție de la controlul de stat la capitalism. Țara a depus eforturi pentru a crea un cadru legal, consecvent cu economia de piață și promovarea investițiilor. România a devenit membru al Uniunii Europene (UE) în 2007. În 1992, Statele Unite și România au semnat un tratat bilateral de investiții (BIT), care a intrat în vigoare în 1994. În 2003, înainte de intrare României în UE, Statele Unite și România au amendat BIT, care rămâne în vigoare. România atrage investitorii din Statele Unite, interesați să acceseze piața europeană, principalele elemente de atracție reprezentând costurile relativ scăzute și populația educată, cu competențe în domeniul tehnic. În România, principalele firme din Statele Unite operează în sectorul energiei, al producției, al tehnologiei informatice și al telecomunicațiilor, al serviciilor și al produselor de consum. Printre principalele exporturi efectuate către Statele Unite se află mașini, piese auto, articole din oțel și metalice, precum și îngrășăminte.

Apartenența României la organizațiile internaționale

România și Statele Unite aparțin amândouă mai multor organizații internaționale, printre care Națiunile Unite, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, Consiliul Parteneriatului Nord-Atlantic, Consiliul Parteneriatului Euro-Atlantic, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială și Organizația Mondială a Comerțului, printre altele, informează Ambasada SUA.

Material Anca Murgoci dcnews.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Plopana, cu sediul in sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau, telefon 0234.220.011, fax 0234.220.051, e-mail: primaria@comuna plopana.ro, cod fiscal 4591520. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -Spatiu birou in suprafata de 22,79 mp, situat in cladirea fostei primarii din satul Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 62, apartinand domeniului public al Comunei Plopana, judetul Bacau, conform caietului de sarcini, H.C.L. Plopana nr. 37/19.09.2023 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Achizitii Publice din cadrul Comunei Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, in format letric, ce se va achita la casieria institutiei sau gratuit, in format electronic, de pe site-ul: www.comuna plopana.ro, Rubrica Anunturi. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.07.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 29.07.2024, ora 10.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Plopana, Compartimentul Registratura, relatii cu publicul si stare civila, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.07.2024, ora 11.00, Comuna Plopana, sat Plopana, comuna Plopana, Str. Mihail Sturdza nr. 72, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bacau, Bacau, Str. Cuza Voda nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234.207.604, fax 0234.207.601, e-mail: tr-bacau-info @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 04.07.2024.
Se întoarce Nicușor în USR? Răspunsul de ultimă oră al primarului general
07/07/2024 08:10

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a exprimat in emisiunea Insider politic de la Prima TV opinia sa referitoare la alegerea Elenei Lasconi ca presedinte al USR, afirmand: ”Era necesar ca USR să aibă un candid ...

Marcel Ciolacu: ”Mircea Geoană nu este considerat independent”
07/07/2024 08:08

Premierul Marcel Ciolacu, lider al PSD, a explicat că in coalitie a fost stabilit un calendar pentru alegerile prezidentiale si că PSD si PNL vor avea candidaturi separate la aceste alegeri. El a subliniat c ...

Sorin Grindeanu joacă iar alba-neagra cu patrimoniul Spitalului Clinic CF Nr.2 București
07/07/2024 08:06

Disperarea ministrului Transporturilor de a da gratis cat mai repede cele 15 spitale CFR către baronii locali PSD si PNL a condus la o serie de cascadorii legislative penale, cum este cazul incredibil de la Sp ...

Lider PNL îl atacă pe Grindeanu: 'Ministrul Transporturilor, prin comportamentul său, pare Dumnezeu'
07/07/2024 08:03

Preşedintele PNL Valcea, deputatul Cristian Buican, il acuză sambătă de arogantă pe ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu (PSD), după ce acesta a anuntat inchiderea temporară a circulatiei pe timp ...

Turcia propune crearea unei
06/07/2024 14:16

Ministrul turc al afacerilor externe, Hakan Fidan, este convins că pentru a pune capăt războiului ruso-ucrainean, este necesară crearea unei "platforme de pace", cu o implicare largă a tărilor. Potrivit ...

Marcel Ciolacu anunță 3 lovituri de proporții: Ăsta este calendarul! Mai mult ca sigur intrăm în Schengen
06/07/2024 13:51

Premierul Marcel Ciolacu sustine că, pană la finalul anului 2024, Romania va intra si terestru in spatiul Schengen, vom obtine dubla cetătenie pentru Spania si se vor ridica vizele pentru intrarea in SUA. ...

 Pedro Sanchez, la București: Marcel Ciolacu face în România ceea ce fac și eu în Spania
06/07/2024 13:45

Premierul spaniol Pedro Sanchez a sustinut un discurs la Internationala Socialistă, alături de Marcel Ciolacu. Sanchez a lăudat măsurile luate de Guvernul din Romania, sustinand că ”Marcel face in Romani ...

Fostul ambasador SUA: E o rușine alegerea lui Rutte in fruntea NATO. A cășunat pe economia românească.Nu e un om care unește țările, ci face diviziuni între ele
06/07/2024 10:05

Adrian Zuckerman, fostul ambasador american la Bucuresti, consideră că numirea lui Mark Rutte ca secretar general al NATO este o mare greseală. Zuckerman critică decizia lui Rutte, ca prim-ministru al Oland ...

Nebunie în SUA: Sponsorii democraților, scrisoare prin care îi cer lui Biden să se retragă
06/07/2024 09:47

Un grup de lideri de afaceri, sponsori ai Partidului Democrat, i-au trimis vineri presedintelui Joe Biden o scrisoare prin care il indeamnă să se retragă , ca urmare a prestatiei sale slabe la dezbaterea cu ...

PNL caută soluții pentru a evita DEZASTRUL / Se prefigurează un congres pentru DEBARCAREA lui CIUCĂ? / Cine l-ar putea înlocui
06/07/2024 00:28

Liberalii sunt in corzi, după alegerile din 9 iunie. Rezultatele au arătat, teoretic, două mari castigătoare: PSD si PNL, iar liderii au clamat nu doar confirmarea aliantei, de către electorat, ci si conti ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei