COVID lasă sechele mentale

images

Dimensiune font:

| 14-02-2022 11:30

Pe lângă impactul fizic evident ale pandemiei de Covid-19, profesioniștii din domeniul sănătății au declarat pentru CNBC că mulți oameni se luptă cu imensele schimbări emoționale pe care le-a adus această pandemie. În plus, le este greu să se adapteze la o „nouă normalitate” acum, când blocajele încep să nu mai existe.

Mulți psihologi și psihiatri au raportat mai multe persoane care au căutat sprijin pentru sănătatea mintală în timpul pandemiei, criza globală fără precedent de sănătate provocând o creștere a anxietății și depresiei.


„Nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea și nu mi-am văzut niciodată colegii la fel de ocupați”, a declarat pentru CNBC Valentine Raiteri, un psihiatru care lucrează la New York.

„Nu pot redirecționa oamenii către alți medici pentru că toată lumea este plină. Nimeni nu ia pacienți noi. Așa că nu am fost niciodată la fel de ocupat în viața mea, în timpul pandemiei și niciodată în cariera mea”, a spus el, adăugând că a văzut, de asemenea, un aflux de foști pacienți care s-au întors la el pentru ajutor.


Raiteri a spus că mulți dintre pacienții săi lucrează în continuare de la distanță și au fost izolați, mulți simțindu-se „deconectați și pierduți de la viață”.

„Îmi este foarte greu să fac ceva”, a spus el, remarcând: „Nu pot face presiunile să dispară. Pot întotdeauna să tratez boala.”

Au fost efectuate numeroase studii privind impactul Covidului asupra sănătății mintale. Un studiu, publicat în revista medicală The Lancet în octombrie, a analizat prevalența globală a depresiei și a tulburărilor de anxietate în 204 țări și teritorii în 2020, din cauza pandemiei de Covid.


A constatat că sănătatea mintală a scăzut dramatic în acel an, cu aproximativ 53 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări depresive majore și 76 de milioane de cazuri suplimentare de tulburări de anxietate observate la nivel global. S-a constatat că femeile și tinerii sunt afectați mai mult decât bărbații și adulții în vârstă.

Anxietate
Întrucât pandemia a pornit din primăvara lui 2020, nu s-a știut cât de mult va dura. Psihologii spun că a existat o cantitate surprinzătoare de rezistență în primele luni ale izbucnirii virusului, în special atunci când multe țări au intrat în blocaje fără precedent.

Raiteri a spus că, în timp, însă, pierderea contactului social zilnic a început să ia amploare.


„Există cu siguranță un impact uriaș asupra sănătății mintale din cauza unei lungi perioade de incertitudine și schimbare care i-a lăsat pe oameni foarte izolați și nu sunt știu cum să se conecteze. Doar să fii în public și să interacționezi într-un mod foarte lejer cu străini, acesta ar fi un prim pas.”

Când nu mai primim acele semnale, a spus Raiteri, „vocile noastre interne devin mai puternice și ne este din ce în ce mai greu să ne auto-reglementăm”.

Acest lucru a creat o „oală sub presiune mare, în special pentru persoanele care au deja o vulnerabilitate”, a spus el.


Natalie Bodart, psiholog clinician din Londra și șef al The Bodart Practice, a declarat pentru CNBC că pandemia a însemnat că mulți oameni trebuie să se confrunte cu probleme în viața lor pe care le-au putut evita înainte, cum ar fi alcoolul, problemele relaționale, izolarea și singurătatea.

„Viețile noastre de zi cu zi servesc ca mecanisme de apărare. Ne distrag foarte multe lucruri care ne ajută să evităm lucrurile rele”, a spus ea.

Repere pierdute
Doliul, izolarea, incertitudinea și pierderea. Pierdere libertății, a relațiilor și a momentelor care nu pot fi retrăite și recuperate, sunt doar câteva dintre problemele care au afectat mulți oameni în timpul pandemiei. Psihologii spun că, deși pandemia s-ar putea afla în faza de final”, impactul asupra sănătății mintale al Covidului s-ar putea resimți ani de zile de aici încolo.

Alex Desatnik, psiholog clinician consultant din Regatul Unit, care lucrează cu adulți și copii, a declarat pentru CNBC că, crede că va fi nevoie de „cel puțin o generație” pentru a rezolva daunele aduse tinerilor.

„Copiii care au crescut în această stare, în această stare și acele lucruri de care au fost privați, vor lua asta cu ei de-a lungul vieții. Ca societate trebuie să ne implicăm cât putem de mult pentru a compensa ceea ce s-a întâmplat și încă se întâmplă, de fapt”, a spus el.

„O singură dată ești adolescent și ai 15 ani”, a spus el. „Tot ce știm despre dezvoltarea creierului, dezvoltarea fizică, dezvoltarea emoțională, cu fiecare vârstă există o fereastră unică de oportunități” în care să crești, să înveți și să te dezvolți, a spus el.

Noua normalitate?
Apariția vaccinurilor Covid a anunțat ceea ce sperăm cu toții să fie începutul sfârșitului pandemiei, în ciuda noilor variante, cum ar fi omicron. Amenințarea unei noi mutații care ar putea prezenta un risc mai sever pentru sănătate este, de asemenea, o preocupare.

Deocamdată, totuși, majoritatea națiunilor dezvoltate, cu o acoperire largă de vaccinare și programe de rapel se redeschid și revin la „noua normalitate”.

Bodart a menționat că „un lucru cu care poate ne confruntăm acum în această etapă a pandemiei, este acest sentiment că nu ne întoarcem cu adevărat la cum au fost lucrurile înainte”.

„Am ajuns la această situație de viață hibridă acum, în care companiile și majoritatea locurilor par să accepte că această situație hibridă va continua. Deci, există un sentiment puțin ciudat în legătură cu asta”, a menționat ea.

Pandemia a oferit oamenilor o oportunitate de a ține piept problemelor și de a se confrunta cu ele. Au existat chiar și rezultate pozitive, a spus Bodart. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
Ce rol joacă sarea și potasiul în echilibrul sănătății. Dr. Cezar: „De la prea puțină sare se poate ajunge la hipertensiune”
26/06/2024 18:50

Există o perceptie comună că sarea este dăunătoare, in special pentru persoanele cu probleme cardiovasculare. Această idee a dus la evitarea consumului de sare, uneori chiar la eliminarea completă a aces ...

Un inamic nevăzut și „extrem de periculos” este prezent în aerul din România: „Nu ştiam până în momentul de faţă”
26/06/2024 18:38

Ambrozia constituie o cauză majoră a alergiilor, insă un alt „inamic” foarte periculos si-a făcut aparitia in aerul din Romania, a atras atentia presedinta Societătii Romane de Alergologie si Imunologi ...

O treime din populația globului este sedentară
26/06/2024 14:10

Aproape 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli precum cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică, iar această situ ...

O treime din populația globului este sedentară
26/06/2024 11:45

Aproape 1,8 miliarde de adulţi sunt expuşi riscului de a dezvolta boli precum cancer, accident vascular cerebral, demenţă şi diabet din cauza unui nivel insuficient de activitate fizică, iar această situ ...

Job de ospătar de acasă, o nouă oportunitate de muncă, dar o mare ciudățenie pentru clienți. Mai lăsam sau nu bacșiș la restaurant?
25/06/2024 14:04

Cine doreste un job de ospătar va putea să lucreze, mai nou, chiar din confortul propriei case! Slujba care nu se credea vreodată că va iesi din spatiul fizic se mută pe o platformă online. Inovatia vine ...

Pălinca și țuica din sticlele de plastic, o reală bombă cu ceas: Consumate, produc o 'furtună' în sistemul hormonal
25/06/2024 12:25

Un studiu inovator arată de ce consumul de alcool din sticle de plastic poate creste riscul de diabet de tip 2. O substantă chimică comună din sticlele de plastic si recipientele alimentare a fost asociată ...

Scolioza: cauze și opțiuni de tratament
23/06/2024 07:45

Scolioza: cauze si optiuni de tratament Scolioza este o afectiune caracterizată prin curbura laterală anormală a coloanei vertebrale (ia forma literei C sau S). Poate apărea la orice varstă, dar este m ...

Operat din răzbunare: Un tânăr de 20 de ani s-a trezit cu organele genitale amputate. 'Acum ești femeie, ne putem căsători'
20/06/2024 18:50

A adormit bărbat si s-a trezit femeie. Pentru tanărul in varstă de 20 de ani, viata a luat o intorsătură cel putin senzatională, cand a fost păcălit să se supună unei interventii chirurgicale, după c ...

Un cardiolog dă alerta: Aceste obiceiuri pot să te omoare, dacă afară e caniculă!
19/06/2024 15:45

Cardiologul Florin Mitu afirmă că, in această perioadă caniculară, persoanele hipertensive sau cele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să işi adapteze medicaţia in funcţie de aceste modificări ale ...

  Generația Alpha. Provocările sănătății într-o lume digitală
18/06/2024 14:43

  Generatia Alpha este un termen folosit pentru a descrie copiii născuti intre 2010 si 2025. Ei sunt urmasii Generatiei Millennials si sunt caracterizati printr-o familiaritate innăscută cu tehnologia ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei