Ce este și cum se prepară sosul Chimichurri
Dimensiune font:
Chimichurri este un sos condimentat delicios cunoscut în toată America de Sud, dar mai ales în Argentina. Acesta se servește în special cu friptură, dar și cu pateuri sau salate specifice regiunii.
Sosul conține ierburi tocate și mirodenii amestecate cu ulei și oțet. Principalele sale ingrediente sunt pătrunjelul, uleiul de măsline și ardeiul iute.
Cum se prepară sosul chimichurri rece
În gastronomie, există trei variante care ar putea explica originea acestei denumiri.
Prima versiune susține că James McCurry, cunoscut simplu drept Jimmy, a creat și comercializat sosul în secolul al XIX-lea. Se pare că acesta ar fi preparat chimichurri ca un substitut al sosului Worcestershire. Vorbitori de limbă spaniolă, locuitorii regiunii au schimbat pronunția în „Yimi Churry”.
O altă versiune îi are în prim plan pe soldații britanici din secolul al XIX-lea capturați de coloniile spaniole din America de Sud. Prizonierii cereau un condiment pentru a-și asezona mâncarea: „give me curry” (eng. „Dă-mi curry”) sau „che-mi-curry” care, ulterior, s-a transformat în „chimichurri”.
Ultima teorie susține faptul că termenul provine din cuvântul basc răspândit în America de Sud, „tximitxurri”, care înseamnă „amestec” și care se referă la un sos care folosește diverse ingrediente și tehnici pentru diferite feluri de mâncare.
Cum se prepară sosul chimichurri tradițional
Ingrediente
3 frunze de dafin
Zeama unei limete (100 ml)
½ linguriță de sare (2 g)
1 cană de ulei de măsline (200 ml)
½ cană de oțet de vin alb sau roșu (100 ml)
½ linguriță de piper negru (2 g)
1 linguriță de cimbru uscat (5 g)
3 căței de usturoi tăiat mărunt (15 g)
1 lingură cu vârf de oregano (10 g)
5 linguri de pătrunjel tocat (40 g)
½ ceapă roșie tocată mărunt (20 g)
1 linguriță de boia dulce (5 g)
Mod de preparare
Pisează oregano, pătrunjelul, usturoiul și frunzele de dafin în mojarul cu pistil.
Adaugă în bol ceapa și restul condimentelor (cimbru, piper negru și boia dulce).
Amestecă uleiul, oțetul și sarea.
Adaugă acest dressing în primul bol și amestecă bine toate ingredientele.
Ține sosul într-un borcan de sticlă cu capac.
Păstrează-l în frigider, în locul cel mai puțin rece, timp de câteva zile.
După ce începi să îl folosești, îl poți păstra în frigider timp de 3 luni.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau