Cea mai bună rețetă de pâine

reteta_clasica_paine_de_casa_773552584

Dimensiune font:

| 21-04-2021 13:22

Aproape că nimic nu se compară cu mirosul pâinii de casă, abia scoasă din cuptor, cu textură crocantă și miez cald și pufos. Ce-i drept, pâinea de casă făcută de bunica va rămâne întotdeauna unul dintre cele mai apetisante preparate, însă la fel de ușor poți pregăti și tu diferite rețete de pâine de casă, fie că preferi varianta tradițională, fie diverse sortimente cu semințe, făină integrală, cartofi, măsline sau rozmarin.

 

1. Rețetă clasică de pâine de casă

 

Ingrediente:

1 kg făină tip 550 sau 650
700 ml apă caldă, nu fierbinte
20 g sare
25 g drojdie proaspătă
puțin ulei
Mod de preparare:

Începe prin a cântări toate ingredientele pe care le vei folosi. Într-un castron încăpător, toarnă 600 ml de apă călduță, adaugă drojdia și amestecă până se dizolvă, folosind o lingură de lemn. Presară deasupra puțină făină și lasă castronul pe masă, pentru 10 minute, până când se activează drojdia. Aceasta își va mări volumul și va deveni spumoasă.

Toarnă, apoi, toată făina peste drojdie și frământă aluatul pentru pâine. Când acesta este încă lipicios, adaugă sarea și restul de apă. În cazul în care aluatul pare foarte moale, cantitatea de apă adăugată trebuie să fie mai mică. Mai frământă puțin, apoi toarnă puțin ulei pe blatul de lucru, mută aluatul și frământă bine cu mâinile.

Pune aluatul într-o tavă, acoperă-l cu o folie de plastic și lasă-l la dospit pentru o oră, la temperatura camerei. După ce a dospit, formează pâinea sub forma unei bile, apoi pune aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius o tavă cu apă fierbinte, în partea de jos, iar în partea de sus introdu tava cu pâine. Aburul va împiedica formarea prematură a crustei. Lasă pâinea să se coacă pentru 20 de minute, apoi scoate tava cu apă. Redu temperatura la 200 de grade Celsius și mai lasă pâinea să se coacă pentru încă 30 de minute, pornind ventilația cuptorului. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

%ANUNTSPECIAL%
Cât costă cel mai scump condiment din lume. Un kilogram este echivalent cu prețul unei mașini de lux
05/05/2021 12:30

Sofranul, căruia i se mai spune si “aurul rosu”, este o plantă mediteraneană din care se extrage condimentul cu acelasi nume, cel mai scump din lume. Spania si India sunt cei mai mari producăt ...

Cele mai consumate mâncăruri pe timp de pandemie. Care a fost produsul cel mai prezent pe masa Românilor
04/05/2021 11:45

Compania Mastercard a realizat un studiu in 19 ţări cu privire la cele mai populare mancăruri de carantină şi cum am gătit pe timp de pandemie, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador. Din studiu rezultă c ...

Ce este casu marzu și de ce este interzis în Statele Unite ale Americii
30/04/2021 20:12

Casu marzu (cunoscut si sub numele de casu modde, casu cundhídu, sau in italiană formaggio marcio) este un cascaval din regiunea Sardinia, Italia, deosebit prin faptul că este infestat de larve vii de ...

FOTO/VIDEO - Ce este pane carasau sau pâinea sardă
29/04/2021 12:14

Ca să tină mult, sarzii au ales o retetă de paine gata uscată, subtire, coaptă de două ori: il pane carasau. Este painea traditionala a ciobanilor din Sardinia. Sunt foi foarte subtiri, uscate, crocant ...

FOTO - Cozonacul perfect, rețeta lui Sorin Bontea
28/04/2021 08:42

Este stiut faptul că romanii sunt foarte implicati cand vine vorba de cozonacii de sărbători. Fiecare gospodină are reteta ei cu care se mandreste si se chinuie in fiecare an să o perfectioneze pentru a ...

FOTO - Sarmale cu foi de viță și mentă
27/04/2021 15:43

Pe taramul scaldat de Marile Egee, Ionica si Mediterana, menta este folosita atat la preparate vegetariene (gen faimosul “Chaniotiko Boureki”, un fel de gratin de cartofi si dovlecei, cu branza si m ...

FOTO/VIDEO - Cum se face cea mai bună friptură de Paști
27/04/2021 14:04

Friptura de miel la cuptor e perfecta pentru masa de Paste. Aromatizata cu rozmarin si usturoi, bine condimentata cu sare si piper si gatita la cuptor la foc molcom devine un adevarat deliciu.     ...

Topul rețetelor celebre care poartă numele creatorilor lor - ouă Benedict, piersici Melba, salata Cobb, pâinea Graham
27/04/2021 09:42

Multe dintre mancărurile pe care le apreciem au fost numite de creatorii lor sau inspirate de numele acestora. Există nenumărate mancăruri şi reţete ale căror denumiri au un inţeles, dar poate că sunte ...

Cum alegi mielul de Paște
27/04/2021 08:46

Carnea de miel este nelipsită de pe mesele romanilor, de Paşte şi se află deja in vitrinele măcelăriilor şi supermatketurilor. Dacă vrei să ştii exact ce vei manca, poţi alege mielul de la o stană a ...

Rețete boierești - Zalatină de toporași
27/04/2021 08:15

In cartea "200 de Retete Cercate", scoasa in Moldova pe la 1842 de catre Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi, apare o minunata reteta numita "zalatina de toporasi". Pelteaua de toporas ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei