Cea mai bună rețetă de pâine
Dimensiune font:
Aproape că nimic nu se compară cu mirosul pâinii de casă, abia scoasă din cuptor, cu textură crocantă și miez cald și pufos. Ce-i drept, pâinea de casă făcută de bunica va rămâne întotdeauna unul dintre cele mai apetisante preparate, însă la fel de ușor poți pregăti și tu diferite rețete de pâine de casă, fie că preferi varianta tradițională, fie diverse sortimente cu semințe, făină integrală, cartofi, măsline sau rozmarin.
1. Rețetă clasică de pâine de casă
Ingrediente:
1 kg făină tip 550 sau 650
700 ml apă caldă, nu fierbinte
20 g sare
25 g drojdie proaspătă
puțin ulei
Mod de preparare:
Începe prin a cântări toate ingredientele pe care le vei folosi. Într-un castron încăpător, toarnă 600 ml de apă călduță, adaugă drojdia și amestecă până se dizolvă, folosind o lingură de lemn. Presară deasupra puțină făină și lasă castronul pe masă, pentru 10 minute, până când se activează drojdia. Aceasta își va mări volumul și va deveni spumoasă.
Toarnă, apoi, toată făina peste drojdie și frământă aluatul pentru pâine. Când acesta este încă lipicios, adaugă sarea și restul de apă. În cazul în care aluatul pare foarte moale, cantitatea de apă adăugată trebuie să fie mai mică. Mai frământă puțin, apoi toarnă puțin ulei pe blatul de lucru, mută aluatul și frământă bine cu mâinile.
Pune aluatul într-o tavă, acoperă-l cu o folie de plastic și lasă-l la dospit pentru o oră, la temperatura camerei. După ce a dospit, formează pâinea sub forma unei bile, apoi pune aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Introdu în cuptorul preîncălzit la 250 de grade Celsius o tavă cu apă fierbinte, în partea de jos, iar în partea de sus introdu tava cu pâine. Aburul va împiedica formarea prematură a crustei. Lasă pâinea să se coacă pentru 20 de minute, apoi scoate tava cu apă. Redu temperatura la 200 de grade Celsius și mai lasă pâinea să se coacă pentru încă 30 de minute, pornind ventilația cuptorului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau