FOTO - Ce este stir fry și cum se face
Dimensiune font:
Stir-fry este o tehnica asiatica de a gati legumele si carnea repede, astfel incat sa se poata profita la maxim de aromele si texturile lor.
Metoda aceasta de gatit consta in prajirea unor bucati mici de alimente intr-o tigaie mare, la foc foarte iute, amestecand constant si rapid.
Aceasta tehnica, asociata de obicei cu bucataria asiatica si cu tigaile wok, necesita cantitati minime de grasime, si produce mancare aromata, crocanta si frageda.
Metoda pas cu pas
Cumparati o tigaie adanca de teflon sau, cel mai bine, un wok din fonta. Desi stir-fry este un procedeu care se poate aplica in orice tigaie, adancimea wok-ului si marginile sale oblice si curbate (acolo temperatura este mai mica, deci se pot muta ingredientele de pe fundul vasului catre laturi) sunt ideale.
1. Pregatiti toate ingredientele inainte de a gati: masurati, cantariti, tocati etc.
2. Incalziti wok-ul inainte de a adauga uleiul; se inclina wok-ul pentru ca acesta sa se intinda uniform
in interiorul vasului.
3. Este important sa amestecati continuu continutul wok-ului. Tineti de maner (utilizati o manusa de protectie) cu o mana si cu cealalta amestecati.
4. Stir-fry carnea la foc iute, in transe, ca sa aiba spatiu sa se rumeneasca repede.
Reinfierbantati wok-ul inainte de fiecare transa. Carnea trebuie sa sfaraie; o
temperatura prea joasa o va face sa fiarba in suc propriu si
se va intari.
5. Gatiti legumele tari la inceput, cele mai moi dupa aceea.
Frunzele aromate se adauga chiar inainte de a lua wok-ul de pe foc.
6. Sosurile se adauga atunci cand carnea este cam 2/3 gata. Incalziti pana cand sosul
adaugat da in clocot.
Teoretic, orice leguma se poate gati prin procedeul stir-fry.
In practica insa, cele mai bune sunt cele care, in mod natural, sunt crocante si pot fi mancate crude. Vegetalele care sunt mai dense trebuie adaugate primele (morcovii, de exemplu), iar cele mai putin dense, la urma(broccoli, de exemplu).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau