Scordolea, o delicatesă a lipovenilor şi ucrainenilor din Deltă
Dimensiune font:
Preparatul este o mâncare a lipovenilor şi ucrainienilor din Deltă. Provenienţa cuvântului ”scordolea” este grecească şi vine de la usturoi.
Scordoleaua este o mâncare de peşte cu cartofi care se mănâncă cu oţet în loc de lămâie şi cu usturoi din belşug. Primul pas în pregătirea preparatului este să punem peştele la fiert, ca să se desăreze bine. Vom lăsa apoi peştele să se răcească, după care îl vom dezosa, fără a fărâmiţa carnea foarte tare. ”Se fierb cartofii curăţaţi de coajă şi tăiaţi cuburi în zeama în care a fiert peştele, unde se adaugă usturoi pisat ca pentru mujdei, ulei de floarea soarelui şi puţin oţet”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară. Ingrediente:
-un kilogram de peşte sărat, fără oase (ştiucă, şalău, novac);
-un kilogram de cartofi;
-usturoi-trei, patru căţei;
-oţet-50 de mililitri;
-ulei de floarea soarelui-200 de mililitri;
-gogoşari-100 de grame;
-un castravete murat;
-un morcov.
Vom adăuga şi morcovul la fiert odată cu cartofii, urmând ca apoi să pregătim piureul. Tăiem apoi gogoşarii, castrevetele şi morcovul, acestea urmând să constituie elementele de decor ale preparatului. ”Pe un platou vom pune bucăţile de peşte, peste care vom adăuga piureul, nivelând apoi frumos cu un cuţit. Preparatul va fi decorat cu bucăţile de castravete, gogoşari şi rondele de morcovi în formele pe care le dorim”, încheie descrierea maestrul Nichi Mărăcine. Scordoleaua cu peşte se mănâncă rece de la frigider, dar e bună şi călduţă, iar la acest preparat merge şi un vin uşor, de preferinţă alb.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau