Acum un an, la 14 octombrie 2022, se ridica la ceruri, pentru eternitate, sufletul marii soprane Mariana Nicolesco...
Dimensiune font:
Acum un an, la 14 octombrie 2022, se ridica la ceruri, pentru eternitate, sufletul marii soprane Mariana Nicolesco. La ceruri, în altitudinile supremeale sacralității, pe care a servit o cu vocea ei sublimă, cu măiestria ei desăvârșită, cu iubire fără margini.
Nu e de mirare că în Italia, patria artei cântului, e considerată Regina della Scala, Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta, că a cucerit continent după continent începând cu Europa și America, unde ziarul New York Times scria:
„Mariana Nicolesco a devenit din prima clipă favorita iubitorilor de operă din New York”, apoi Germania unde putem citi în renumita revistă Orpheus din Berlin: "Nu există astăzi soprană care să se poată compara cu Mariana Nicolesco”, în timp pe la Moscova Vecernîi Club scrie: „Cu greu și ar putea cineva aminti să fi asistat la Balshoi Teatr ori la Marea Sala a Conservatorului la o astfel de împlinire ca acest concert al Marianei Nicolesco, Belcanto Gala, susținut cu Orchestra Națională a Rusiei”. La fel în America de Sud, în Africa de Sud, în Japonia și în China.
Il Grande Soprano Rumeno, La Gran Diva Rumana, The Great Romanian Soprano, Diva Divină ea a purtat pe planeta întreagă gloria țării sale, în care, timp de două decenii nu s a putut întoarce.
Unică într un vast repertoriu, mergând de la Rossini, Bellini și Donizetti la Verdi și la Mozart, Mariana Nicolesco a triumfat și în creația contemporană, ca în premiera mondială a capodoperei lui Krzystof Penderecki Seven Gates of Jerusalem celebrând cei 3000 de ani Orașului Sfânt. Și nu este irelevant faptul că partea sopranei a fost compusă anume pentru vocea ei.
Și cum să nu ne amintim că la invitația Sanctității Sale Papa Ioan Paul II a cântat, la primul Concert de Crăciun în Vatican, minunate colinde românești urmărite în direct, prin Mondovisione, de un miliard de oameni.
Revenind în țară în 1991 Mariana Nicolesco avea să apară pentru prima oară în fața publicului nostru în 29 iulie, la Ateneul Român din București. Sala s-a ridicat în picioare, în ovații, de 17 ori, după fiecare arie și după fiecare bis.
Paris Match, într o superbă dublă pagină ilustrată cu o imagine reprezentând o în rolul Reginei Elisabet I din opera Roberto Devereux de Donizetti, titrează: Diva tuturor recordurilor, menționând faptul că transmisia în direct la televiziunea națională a acelui concert a făcut ca cel mai popular serial al epocii, Dallas, transmis pe alt canal, să aibă în acea seară o audiență de numai 4%.
Inițiativa sa a fost crucială în restaurarea Ateneului, a orgii acestuia, dăruind un pian de concert Steinway, de care acesta ducea lipsă de multă vreme.
La Ateneul Român avea să triumfe de nenumărate ori, adesea însoțită de discipolii săi aclamați și ei de public, iar celebrul parc din fața acestuia, în inima Bucureștiului, poartă azi numele Grădina Mariana Nicolesco.
În 1995 ea avea să creeze la Brăila cel mai prestigios Festival și Concurs Internațional de Canto din lume, dedicat memoriei Haricleei Darclée, aceste manifestări și Cursurile de Măiestrie Artistică fiind oferite gratuit, ca tot ce a făcut în România. Ele au reunit într-un sfert de veac 3000 de talente din 50 de țări și 5 continente, multe dintre acestea dominând azi scenele internaționale.
Marianei Nicolesco i-au fost atribuite Medalia UNESCO pentru Merite Artistice, Medalia Artist UNESCO pentru Pace și titlul de Ambasador Onorific UNESCO.
Sâmbătă 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, pe care o venera, Mariana ar fi împlinit primii 75 de ani din tinerețea ei eternă.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau