Expoziție inedită la Muzeul Kafka din Praga, la împlinirea a 100 de ani de la moartea scriitorului

dreamstime_xxl_65429313

Dimensiune font:

| 31-05-2024 13:11

Opera literară a lui Franz Kafka, de la moartea căruia se împlinesc 100 de ani la 3 iunie, include nuvele şi numeroase fragmente de astfel de scrieri, trei romane neterminate, jurnale şi corespondenţă. Scriitorul a fost mulţumit de doar câteva dintre lucrările sale pentru a accepta publicarea lor. Majoritatea ediţiilor princeps ale operelor lui Kafka, dar şi scrisori, jurnale şi manuscrise sunt expuse la muzeul dedicat autorului din Praga, "oraşul lui Kafka".

Franz Kafka, una dintre cele mai de seamă personalităţi literare ale secolului XX, a publicat doar la insistenţele prietenilor săi şi nici acest lucru nu s-a întâmplat foarte frecvent. El a ars multe manuscrise înainte de moarte şi a cerut ca tot ceea ce nu putea să distrugă el însuşi să fie distrus în numele lui. Însă, Max Brod, scriitor şi prieten al lui Kafka, a fost cel care a facilitat publicarea postumă a operelor sale, mai întâi de către Editura Schocken din Berlin, apoi de către Editura Mercy din Praga şi, mai târziu, după descoperirea unor scrieri necunoscute anterior, a extins numărul lucrărilor publicate, de către Editura Schocken din New York şi, în acelaşi timp, de către Editura S. Fischer din Frankfurt, Germania, potrivit site-ului Muzeului Franz Kafka din capitala Republicii Cehe, kafkamuseum.cz.

Muzeul Franz Kafka a fost deschis la Praga în vara anului 2005, în clădirea fabricii de cărămidă Herget, situată în cartierul Mala Strana (Lesser Town), pe malul Vltavei. Printre exponate se numără majoritatea ediţiilor princeps ale operelor lui Kafka, scrisori, jurnale, manuscrise, fotografii şi desene, instalaţii 3D, fragmente audiovizuale şi o coloană sonoră creată special pentru expoziţie.

Majoritatea manuscriselor lui Franz Kafka au fost păstrate de familia sa, care le-a predat lui Max Brod. Acesta din urmă a primit, de asemenea, manuscrise de la Milena Jesenska, de care Kafka a fost îndrăgostit.

În ceea ce priveşte epistolele scrise de Kafka, familia sa le deţinea doar pe cele adresate membrilor săi. De asemenea, Brod nu a avut acces la scrisorile scrise lui Felice Bauer, fostă logodnică a lui Kafka. Aceasta le încredinţase editurii Schockner din New York cu cinci ani înainte de moartea ei, în Statele Unite.

În mod similar, Brod nu a avut acces la manuscrisele din primii ani ai lui Kafka, care au rămas în posesia Dorei Diamant, iubită a lui Kafka. În 1933, acestea au fost capturate de Gestapo şi de atunci au rămas de negăsit.

Când, în 1939, Brod fugea din Praga pentru a scăpa de nazişti, a luat cu el manuscrisele lui Kafka în Palestina. Ceea ce a rămas în posesia familiei sale din Praga includea scrisori către membrii familiei şi manuscrisele operelor publicate ulterior "Metamorfoza" şi "Scrisoare catre tata".

Rudele lui Willy Haas, fost jurnalist, critic de film şi scenarist german, care a avut contacte personale cu Franz Kafka şi cu Ernst Polak, soţul Milenei Jesenska, au păstrat epistolele adresate Milenei, publicate sub titlul "Scrisori către Milena", pe care aceasta i le-a dat lui Haas în 1939.

După al Doilea Război Mondial, Brod a depus cea mai mare parte din moştenirea lui Kafka pe care o avea în posesie la Arhiva Bibliotecii Schockner din Tel Aviv. Ulterior, în timpul Crizei Suezului, scrierile au fost transferate la adăpostul oferit de o bancă elveţiană, urmând ca în 1961 să fie predate nepoatei lui Kafka, Marianna Steiner, la Londra. Aceasta din urmă, a încredinţat scrierile Bibliotecii Bodleian din Oxford.

Unele dintre manuscrisele lui Kafka au rămas la colaboratoarea lui Brod, Esther Hoffe. De asemenea, Brod le-a dat câteva dintre manuscrisele considerate mai puţin importante prietenilor şi colaboratorilor săi.

"Pentru maximalistul care a fost Kafka, scrisul a reprezentat lupta lui pentru atingerea celor mai înalte scopuri posibile, o luptă împotriva imposibilului. Aceasta este sursa nemulţumirii neîncetate a lui Kafka faţă de aproape tot ceea ce a scris, motivul pentru care există atât de multe introduceri scurte şi mai lungi pe care nu le-a continuat niciodată, şi totodată motivul pentru care opera sa este atât de fragmentară. Acesta este motivul săptămânilor şi lunilor de luptă zadarnică, fără niciun rezultat, şi aşteptând atât de mult momentul potrivit. Şi apoi perioade euforice de incredibile eforturi şi productivitate. Aceasta este originea criteriilor stricte aplicate operelor altora. Scrisul a fost, în acelaşi timp, mântuirea şi osânda lui, uneori o dulce răsplată, alteori o muncă în slujba diavolului, o sursă de putere şi de chin, de fericire şi deznădejde, un obstacol în călătoria vieţii sale, precum şi un refugiu în vremuri de deznădejde şi înfrângeri", potrivit kafkamuseum.cz.

Scrierile lui Kafka, publicate şi nepublicate, au atras interesul unor specialişti aflaţi în căutarea motivelor care l-au determinat pe autor să respingă anumite pasaje sau chiar lucrări întregi. La rândul lor, editorii au tipărit adesea pasaje tăiate ca addendum la textele pe care Kafka nu le respinsese.

Pentru Kafka, scrisul nu a reprezentat doar o nevoie existenţială, ci şi un subiect de reflecţie neîncetată. El nu se considera un scriitor. Făcea referire la scriitori drept profesioniştii din domeniul literar care scriu în mod regulat sau chiar îşi câştigă existenţa scriind. Kafka îi admira pe astfel de scriitori, "cel puţin în exterior", după cum se arată pe kafkamuseum.cz.

El s-a referit întotdeauna la textele sale drept "scrieri". Faptul de a scrie fără un scop practic, actul de a aşterne cuvinte pe foaie mai degrabă decât rezultatul lor, a devenit curând un impuls primordial, adânc înrădăcinat la Kafka. "Treptat, acesta a înlocuit sau a suprimat alte obiective pentru care el s-a străduit în viaţă - reuşita la locul de muncă, căsătoria, întemeierea unei familii, a avea un copil", potrivit site-ului citat. Şi, pentru că natura sa, simţul datoriei, incapacitatea de a-şi asuma riscuri şi respectul faţă de familia sa nu i-au permis să-şi părăsească locul de muncă, Kafka a fost nevoit să ducă o viaţă dublă, împărţit între biroul de la locul de muncă şi masa de scris, ceea ce a reprezentat "o sursă de chin permanent", conform kafkamuseum.cz.

Deşi Kafka a murit în urmă cu un secol, continuă să rămână un fenomen rar în lumea literaturii, deoarece opera sa stârneşte neîncetat interesul cititorilor din diferite părţi ale lumii şi în special al tinerelor generaţii. Ce anume îi atrage pe aceştia din urmă la scrierile lui Kafka? "Există multe răspunsuri la această întrebare", potrivit Muzeului Kafka. "Pe scurt, îi introduce în lumea în care trăiesc, o lume în care nu se pot baza pe vechile certitudini, în care credinţa în progresul constant i-a dezamăgit; o lume care corodează societăţile umane tradiţionale, îi împinge pe indivizi în singurătate, îi face să se simtă vinovaţi, dar şi să simtă dorinţa de a ieşi din izolarea lor şi de a deveni parte a unei noi societăţi care să reflecte vremurile, de a găsi în ea un cămin spiritual şi ordinea de a trăi şi de a muri", potrivit kafkamuseum.cz.

La data de 3 iunie 2024 se împlinesc 100 de ani de la moartea scriitorului Franz Kafka. Autor de limbă germană, descoperit de public şi apreciat îndeosebi după decesul său prematur, survenit la doar 40 de ani, în Austria, însă cu o puternică influenţă asupra unor autori postbelici de renume, Franz Kafka a lăsat în urma sa atât opere care figurează printre cele mai importante scrieri din proza modernă, cât şi un stil caracteristic al scriiturii, numit "kafkian". Franz Kafka, printre ale cărui opere deosebit de apreciate se numără "Procesul", "Castelul" şi nuvela "Metamorfoza", este comemorat în acest an în diverse locuri şi în cadrul a numeroase evenimente, fapt ce subliniază o dată în plus cât de actuale şi de inspiratoare sunt textele şi reflecţiile sale despre viaţă şi artă.

Franz Kafka s-a născut la Praga la 3 iulie 1883 şi a murit într-un sanatoriu din Kierling, Austria, la 3 iunie 1924. El a fost înmormântat în Noul Cimitir Evreiesc din Praga.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 235 mp, teren curti constructii, situat in intravilan sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, str. Principala nr. 30, comuna Grumazesti, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 09.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 1, judetul Neamt, telefon 0233.786.059, fax 0233.786.364, e-mail: primariagrumazestineamt@yahoo.com, cod fiscal 2614198. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Teren identificat cu sola 31, parcela 712 al comunei Grumazesti, in suprafata de 152 mp, teren curti constructii, situat in sat Topolita, comuna Grumazesti, F.N., judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Grumazesti, conform H.C.L. Grumazesti nr. 63/30.05.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin cerere scrisa, transmisa prin mijloace electronice sau depusa in format fizic inregistrata la Comuna Grumazesti -Registratura. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 19.06.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 28.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Grumazesti -Registratura, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 exemplar original, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 01.07.2024, ora 11.00, Comuna Grumazesti, sat Grumazesti, comuna Grumazesti, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, cod postal 617235. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra-Neamt, Bd. Decebal nr. 5, judetul Neamt, cod postal 610012, telefon 0233.212.717, fax 0233.232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 06.06.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Orasul Negresti, cu sediul in orasul Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/457.679, e-mail: inforpnegresti@gmail.com, cod fiscal 13407333. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Teren intravilan in suprafata de 35 mp, situat in orasul Negresti, Str. Decebal nr. 5, ce apartine domeniului public al Orasului Negresti, judetul Vaslui, identificat prin Cartea Funciara Nr. 73695 Negresti, Nr. Cadastral 73695, conform H.C.L. Orasul Negresti nr. 49/28.05.2024 si temeiul legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019 privind Codul Administrativ, pentru realizarea unei constructii provizorii in vederea desfasurarii de activitati conexe serviciilor medicale referitoare la sanatatea umana. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei, Serviciul Juridic. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Serviciul Juridic, din cadrul Orasului Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 Lei/exemplar, se achita cu numerar la Casieria Serviciului Impozite si Taxe Locale din cadrul Orasului Negresti. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 12.06.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 20.06.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Registratura, Orasul Negresti, Negresti, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.06.2024, ora 11.00, Orasul Negresti, Negresti, Sala Mare, parter, Str. N. Balcescu nr. 1, judetul Vaslui. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon/fax 0235/311.582, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 29.05.2024.
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
15/06/2024 22:26

Babasha, cantăretul de manele care a fost huiduit la primul concert sustinut de Coldplay, a atras atentia lumii intregi, publicatiile străine relatand evenimentul, si afirmand că reactia publicului ar reapri ...

Pe 15 iunie 1889 s-a stins din viață cel mai mare patriot român al tuturor timpurilor: Mihai Eminescu
15/06/2024 16:50

In data de 15 iunie avea să se stingă din viată cel mai mare patriot roman: Mihai Eminescu. Poetul a murit singur, aşa cum şi-a petrecut şi ultimii ani de viaţă, marcat de o suferinţă cruntă, dar poe ...

Cornel Nistorescu: Mai avem puţin şi o să se spună că dacă nu-ţi plac manelele eşti rasist.
14/06/2024 10:32

”Să vă fie rusine!”, strigă pe Facebook un pui de vedetă (cu Macarena si alte două-trei cintece) pe numele ei Erika Isac. Ne-a moralizat nitel intr-un cintec si a devenit mare si moralizatoare. Şi, ca ...

Banii se urcă pe Babasha după ce a fost huiduit de roackeri: manelistul a fost invitat să cânte la un festival celebru
14/06/2024 08:49

Manelistul Babasha e in centrul atentiei publice, după ce a fost huiduit de fanii Coldplay la conert. Dacă unii contestă momentul, altii salută prestatia artistului. Cert este că pană in prezent manelistu ...

Vasile Bănescu mută scandalul Babasha în cheie politică: Votează strâmbii, pociții și impostorii loviți de delir ultranaționalist și antieuropean
13/06/2024 18:38

Purtătorul de cuvant al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, intervine in scandalul Coldplay. Dacă majoritatea celor care au comentat incidentul in care interpretul de manele Babasha a fost huiduit in cheie r ...

Opinie Florin Puscas:Vox populi, vox Dei?
11/06/2024 20:54

Trecut-au, iată, primele alegeri din acest an politic de foc. Cu scandalurile aferente si surprizele sporadice, cu dezamăgirile inevitabile si miturile rostogolite pentru incă patru ani. Dacă m-am felicitat ...

A început Bucharest Opera Festival. Artiștii din Iași vor aduce spe scenă spectacolul „Boema
09/06/2024 08:44

Anul centenar puccinian va fi sărbătorit la Opera Naţională Bucureşti prin cea de-a treia ediţie a Bucharest Opera Festival, care incepe vineri şi se va incheia pe 16 iunie şi va aduce cele mai importan ...

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei cu şinoare specifică zonei Sibiului, în urma campaniei iniţiate de comunitatea La Blouse roumaine „Give Credit”.   „În mod firesc, vom solic
04/06/2024 10:41

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat că va solicita companiei Louis Vuitton să recunoască modelul iei cu şinoare specifică zonei Sibiului, in urma campaniei iniţiate de comunitatea La Blouse roum ...

CTP, constatare extrem de amară: 'La noi, dacă faci greşeala să demonstrezi că eşti bun, prima reacţie este să fii lichidat!'
02/06/2024 19:34

Scriitorul şi gazetarul Cristian Tudor Popescu a lansat sambătă, la Bookfest 2024, "Rasul dracului. Interceptări, informaţii desecretizate, autodenunţuri", volum apărut la editura Polirom. "In ultimii an ...

01/06/2024 00:10

„ Nu stiu altii cum sunt, dar eu, cand ma gandesc la locul nasterii mele, la casa parinteasca din Humulesti, la stalpul hornului unde lega mama o sfara cu motocei la capat, de crapau matele jucandu-se cu ei, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei