Ar putea reîncepe activitatea la Fortus
Dimensiune font:
* nou-instalata conducere a Autorităţii de Valorificare a Activelor Statului are în plan revigorarea treptată a economiei naţionale * pe lista de priorităţi pentru acest an se află reînceperea activităţii de producţie în trei companii de interes strategic * este vorba despre Aversa Bucureşti, compania de minerit Remin Baia Mare şi de fostul Combinat de Utilaj Greu din Iaşi, actualul Fortus SA
Aducerea de specialişti din mediul privat de business se pare că este strategia celor de la Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) pentru punerea pe picioare a ceea ce a mai rămas din economia naţională. Industria de stat va reprezenta o prioritate anul acesta pentru AVAS, iar acest proces de durată va începe cu trei dintre marile companii de interes naţional. În top în lista instituţiei se află compania Aversa Bucureşti, compania de minerit Remin Baia Mare şi Fortus SA, fosta „glorie comunistă” a Iaşului. „Marea problemă a industriei româneşti de stat este că duce lipsă de manageri profesionişti. Noi, la AVAS, intenţionăm să găsim specialişti din mediul privat care să poată pună pe picioare fabricile de stat. Clienţi există, tehnologia existentă încă le permite să menţină un nivel rezonabil al producţiei, tot ce trebuie e să ai omul potrivit cu soluţiile potrivite. Eu vin tocmai din mediu privat deci ştiu că soluţiile există”, a declarat preşedintele AVAS Adrian Volintiru pentru economica.net. Anterior numirii în acest post, Volintiru a fost director general la uzina Vulcan a omului de afaceri Ovidiu Tender pe care a reuşit s-o aducă pe profit în doar doi ani de la preluarea mandatului.
Fortus, şanse mari de redresare
Cele mai multe şanse de redresare le are chiar Fortus Iaşi, potrivit lui şefului AVAS. Fostul Combinat de Utilaj Greu a trecut printr-o privatizare eşuată, prin insolvenţă, iar acum este în administrare specială sub conducerea lui Gheorghe Chişcă, numit în funcţie chiar de AVAS. „Fortus este bancabilă, să ne gândim că are active de 235 de milioane de euro şi un credit de doar un milion de euro. Nici celelalte două fabrici nu au o situaţie dramatică”, a mai precizat Volintiru.
Fabrica de pompe şi hidrofoare Aversa Bucureşti este în faliment şi şi-a înstrăinat o parte din terenuri. Cel mai important activ al său este chiar terenul având în vedere că este situată la doi paşi de kilometrul 0 al Capitalei. Remin Baia Mare este valoroasă prin stocurile de pirită auriferă pe care le deţine. De mai mulţi ani este în conservare şi nu înregistrează datorii majore către stat sau entităţi private. Spe exemplu datoriile Remin la Fisc sunt de circa 500.000 de lei.
(Dana Chiru)
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Comentarii
ady
Jan 08, 2013
mai spuneti si adevaruri nu numai minciuni
Adauga comentariul tau