Cacealmaua plafonării prețurilor la alimentele de bază. De ce au eșuat guvernanții cu ieftinirea mâncării

30_11zon

Dimensiune font:

| 22-01-2024 17:00

Guvernul a dat cu o mână și a luat cu două prin așa-zisa plafonare a prețurilor la alimentele de bază. Analistul economic Adrian Negrescu explică pentru „Adevărul” de ce măsura nu dă rezultate, ba chiar mâncarea a continuat să se scumpească.

Spre finalul anului trecut, guvernanții anunțau cu surle și trâmbițe prelungirea unei Ordonanțe de Urgență ce viza reducerea prețurilor la alimentele de bază, principala problemă cu care se confruntă mai mult de jumătate dintre români. Conform site-ului PSD, măsura, aplicată inițial până la 31 octombrie 2023, a fost prelungită până la 31 ianuarie 2024. Iar lista alimentelor care beneficiază de această măsură a fost extinsă, de la 14 la 21 de categorii de produse. Deocamdată, nu este clar dacă măsura va mai fi prelungită și dde la 1 februarie, și nici dacă vor exista alte modificări.

Un eșec lamentabil

Ce nu spun guvernanții este că dau cu o mână și iau cu două. Noile măsuri fiscale, scumpirea TVA și a carburanților duc la efecte în lanț de scumpire, iar alimentele nu reprezintă o excepție.

Analistul economic Adrian Negrescu spune că, departe de a rezolva problemele și de a le asigura românilor alimente de bază la prețuri decente, felul în care a fost făcută această plafonare a creat anomalii pe piață.

„Această măsură a fost nocivă pentru mediul de afaceri, pentru că a generat multiple efecte negative și a bulversat piața agroalimentară din România. S-a ajuns ca hipermarketurile să importe produse alimentare de bază din alte țări, culmea culmilor! Pentru că în România nu existau atât de multe produse cât erau cerute la prețurile plafonate”, spune analistul.

În plus, s-a creat un efect de bumerang prin ieftinirea forțată a unor alimente.

„Au bulversat tot ce înseamnă pricing la produsele alimentare, pentru că au fost mulți retaileri, multe companii care au scumpit celelalte produse care nu se află pe lista Guvernului României, în tentativa de a-și acoperi pierderile generate de plafonarea adaosului comercial. Deci a creat mai multe probleme decât soluții, pentru că, până la urmă, noi ce ne doream noi cu această măsură? Unu: Să susținem industria locală, ceea ce nu s-a întâmplat. Și doi: Să oferim publicului, oamenilor, varianta unor prețuri rezonabile la produsele alimentare de bază”, explică el paradoxul prețurilor mai mari.

În plus, mai spune analistul, nici măcar alimentele de bază nu au fost ieftinite semnificativ: „Dacă e să ne uităm la datele de la Institutul Național de Statistică, prețurile alimentelor au continuat să crească în tot acest interval când a fost adoptat plafonul ăsta, plafonarea adaosului comercial. În niciun caz nu au scăzut, în niciun caz nu am avut o tendință semnificativă de ieftinire a produselor alimentare de bază.”>În plus, mai spune analistul, nici măcar alimentele de bază nu au fost ieftinite semnificativ: „Dacă e să ne uităm la datele de la Institutul Național de Statistică, prețurile alimentelor au continuat să crească în tot acest interval când a fost adoptat plafonul ăsta, plafonarea adaosului comercial. În niciun caz nu au scăzut, în niciun caz nu am avut o tendință semnificativă de ieftinire a produselor alimentare de bază.”

Ce s-ar putea face

In opinia sa, ar fi existat alte metode pentru a ține prețurile alimentelor de bază în frâu.

„A fost o măsură fără cap și coadă, prost gândită, fără un studiu de impact în spate, care putea fi înlocuită cu o altă măsură mult mai bună. În SUA din anii 60 încă funcționează un program de tichete speciale pentru persoanele defavorizate, care se acordă în baza unor anchete sociale, prin care oamenii pot să-și cumpere produse alimentare de bază, într-adevăr la niște prețuri mult mai bune. Dar acolo e un întreg sistem pus la îndemâna oamenilor săraci, prin care există inclusiv standarde de cost, există niște mecanisme prin care aceste prețuri sunt menținute la un nivel foarte, foarte scăzut”, explică Negrescu.

O altă soluție, aplicată în țări ca Germania și Polonia, este reducerea TVA la alimentele de bază până la zero.

„O soluție mai bună era să reduci TVA-ul, într-adevăr, la zero. Așa s-a făcut și în Polonia, și în multe alte țări, inclusiv în Portugalia. Reducerea TVA-ului la zero tăia din prețul produselor alimentare. La noi, dimpotrivă, s-a mers pe ideea de a crește TVA-ul, mai ales la produsele alimentare sănătoase, de la 5% la 9%, de am ajuns ca tot ce înseamnă sănătos să se scumpească dintr-un foc, de la începutul anului, cu cel puțin 4%. Nu mai vorbesc de produsele zaharoase, de simpli pufuleți și de alte produse alimentare populare și care au acum un TVA de 19%, nu de 5% cum era până acum.”

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a deschis cea mai spectaculoasă șosea panoramică din Transilvania. Este un adevărat rival pentru Transfăgărășan
28/04/2024 00:08

I se mai spune Drumul Apusenilor sau Transalpina de Apuseni si este un drum de poveste. Traversează Muntii Apuseni si este inconjurat de un peisaj mirific. Astfel că, deschidere primului tronson din această ...

Fabrică veche de la 1880, ajunsă mall. Ce scria presa din anii '70 despre această glorie a industriei românești
27/04/2024 18:21

Ziarul brasovean Drum Nou scria acum o jumătate de veac despre uzina Hidromecanica. In momentul in care au preluat-o, comunistii i-au păstrat profilul. După anii 2000 a fost dăramată, iar acum e mall. In ...

Trenul RE 13211 Piteşti - Bucureşti Nord a ajuns în Gara de Nord cu o întârziere totală de 310 minute
27/04/2024 08:52

 Trenul RE 13211, care circulă in relaţia Piteşti - Bucureşti Nord, a ajuns vineri seara in Gara de Nord la ora 20:51, cu o intarziere totală de 310 minute, din cauza defectării locomotivei, informea ...

Pensiile vor fi plătite în avans
26/04/2024 13:51

Plata pensiilor şi a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, va fi făcută in avans, Guvernul urmand să aprobe in şedinţa de joi proiectul de Hotărare in acest sens, au declar ...

Directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia a fost retinut pentru trafic de influență
26/04/2024 10:04

Liviu Cătălin Stănculescu, directorul Direcţiei Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a primit mită 13.000 de euro de ...

Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei