Patronii magazinelor nealimentare cer inchiderea mall-urilor si anunta ca le suspenda angajatilor contractele de munca
Dimensiune font:
Organizatia Patronala a Retailerilor din Romania, RORETAIL, are mai multe solicitari in contextul pandemiei de coronavirus, care a luat amploare atat la nivel mondial, cat si in tara noastra.
Intre altele, RORETAIL cere inchiderea imediata a centrelor comerciale de tip mall - cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor.
"RORETAIL (...) considera ca pandemia COVID-19, impreuna cu masurile legale luate de autoritati pentru combaterea acestei pandemii, reprezinta evenimente fortuite, care reunesc atat forta majora, cat si cazul fortuit (...)
Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat, cu scaderea vanzarilor pana la 100%, lucru ce a dus la imposibilitatea achitarii datoriilor companiilor fata de furnizori si a platii salariilor.
Riscul unui colaps economic pentru toata industria de retail este iminent, neexistand, cel putin temporar, niciun remediu pentru aceasta situatie si niciun pachet de masuri pentru redresarea economica a companiilor din domeniu. Dimpotriva, situatia economica se inrautateste de la o zi la alta, raspandirea virusului avand totodata o curba de crestere.
Ca atare, zeci de mii de angajati sunt in pericol imediat de a-si pierde slujbele, iar mii de firme din domeniu sunt deja in pragul insolventei, cu efecte in lant pentru economia romaneasca", transmite organizatia intr-un comunicat de presa remis miercuri
Astfel, "retailerii care functioneaza in centrele comerciale de tip mall - cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor - vor pune in aplicare urmatoarele masuri preventive:
1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul Art.1.351 si 1.271 din Codul Civil, suspendarea contractelor de inchiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16.03.2020;
2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneste atat forta majora cat si cazul fortuit si, pe cale de consecinta, in temeiul Art.50 din Codul Muncii, suspendarea contractelor individuale de munca ale lucratorilor comerciali din magazinele aflate in centrele comerciale de timp mall pe intreaga durata a starii de urgenta decretate incepand cu data de 16.03.2020".
In plus, retailerii cer Guvernului adoptarea urmatoarelor masuri:
"- Declararea in mod oficial a pandemiei Covid-19 drept eveniment de forta majora pentru toti comerciantii romani;
- Inchiderea imediata a centrelor comerciale de tip mall - cu exceptia magazinelor alimentare si a farmaciilor;
- Achitarea integrala din fonduri guvernamentale a indemnizatiei pentru somajul tehnic (75% din salariu), inclusiv taxele aferente, pentru perioada in care firmele sunt afectate de carantina, starea de urgenta sau de alte masuri cu caracter restrictiv luate de guvern.
- Scutirea, amanarea, prorogarea sau reesalonarea platii taxelor si impozitelor aferente perioadei fara activitate;
- Plata urgenta a restantelor la plata indemnizatiilor pentru concediile medicale precum si a restantelor la rambursarile de TVA;
- Obligarea prin legislatie specifica a bancilor si altor institutii de credit sa amane sau sa reesaloneze ratele creditelor pentru perioada fara activitate sau cu activitate redusa a companiilor afectate".
Organizatia subliniaza ca promovarea unor astfel de decizii la nivel guvernamental reprezinta "singura abordare care poate sustine retailerii romani sa depaseasca aceasta perioada dificila".
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau