Radiografia economiei ieşene. Află câte firme sunt active la nivelul judeţului şi câte au dispărut anul trecut!
Dimensiune font:
* mai puţin de jumătate dintre firmele înregistrate în judeţul Iaşi erau active la sfârşitul anului 2012 * numărul societăţilor radiate anul trecut a crescut cu 7%, cele mai vulnerabile domenii fiind comerţul cu amănuntul, serviciile şi construcţiile
Economia Iaşului este susţinută de aproape 33.800 de firme active, deşi la nivelul judeţului erau înregistrate peste 79.400 de societăţi, la finele lui 2012. Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, dintre comercianţii activi în Iaşi, peste 12.000 sunt persoane fizice autorizate, iar diferenţa o reprezintă persoane juridice. „Sunt considerate active, din punct de vedere juridic, firmele înregistrate în Registrul Comerţului care nu şi-au declarat suspendarea activităţii şi nu se află în niciuna din stările ce pot duce la pierderea personalităţii juridice. Din numărul total de firme înregistrate în Registrul Comerţului, au fost excluse firmele cu suspendare temporară a activităţii, sucursalele fără personalitate juridică, firmele radiate, firmele aflate în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment sau insolvenţă“, au transmis reprezentanţii Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.
În ceea ce priveşte activitatea economică a comercianţilor, în 2012 s-a înregistrat o creştere a numărului de firme radiate. Astfel, anul trecut s-au raportat 3.408 firme radiate, cu aproape 7% mai mult decât în 2011. Cele mai multe firme şterse din evidenţele ORC, aproximativ o treime, aveau ca domeniu de activitate comerţul cu amănuntul şi ridicata, intermedieri de produse alimentare şi nealimentare. 900 de firme care ofereau servicii precum asistenţă medicală, turism, arhitectură, consultanţă juridică, iar alte 301 din construcţii au fost radiate în 2012.
În primele 11 luni din 2012 au fost dizolvate 486 de firme la Iaşi, cu aproape 55% mai multe decât în aceeaşi perioadă a lui 2011. Numărul societăţilor dizolvate s-a dublat la Bacău, Suceava şi Neamţ, iar la Botoşani şi Vaslui a crescut de patru ori, în aceeaşi perioadă a lui 2012 comparativ cu 2011.
În 2012 a crescut şi numărul firmelor din Iaşi cu activitatea suspendată. Astfel, în primele 11 luni ale anului trecut erau înregistrate 764 de astfel de societăţi, cu 18% mai multe decât în perioada similară a lui 2011. Cele mai multe firme care au recurs la această decizie sunt cele din domeniul comerţului cu amănuntul şi al construcţiilor. „Pentru a reduce numărul firmelor în lichidare ar trebui să existe sprijin din partea guvernanţilor pentru înfiinţarea întreprinderilor mici şi mijlocii şi asigurarea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Orice ban investit în IMM-uri se multiplică, iar efectele sunt vizibile în scurt timp“, a explicat Neculai Viţelaru, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.
Şi numărul firmelor nou înfiinţate în judeţ anul trecut a crescut, ajungând la 5.150, cu 2% mai mult decât în 2011. Cele mai multe firme înmatriculate în anul 2012 au declarat ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi şi tutun- 321 de firme, activităţi în ferme mixte-cultura vegetală combinată cu creşterea animalelor- 267 de firme şi consultanţă în tehnologia informaţiei, 200 de firme. (Alina Stan)
La nivelul Moldovei, Iaşul, cu 472 de comercianţi, se află pe locul secund în ceea ce priveşte firmele intrate în insolvenţă, după Suceava, unde, în primele 11 luni ale anului trecut, au fost 679 de firme. La Bacău au falimentat 178 de societăţi, la Vaslui s-au înregistrat 167 de firme în insolvenţă, la Neamţ 117, iar la Botoşani 68.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau