Se termină canicula!
Dimensiune font:
Vara lui 2024 a adus în România aproape zece zile cu maxime de peste 40 C și anul acesta nu vor mai veni astfel de temperaturi în țară.
Luni, 26 august, a fost oficial finalul climei sahariene în România. Canicula este pe cale să se termine, dar nu trebuie să uităm că luna lui septembrie, denumită popular și „Răpciune”, a virat în ultimul deceniu mai mult spre vară, decât spre toamnă. Cum va fi septembrie în 2024? Care sunt zilele ceva mai răcoroase de la final de august?
Luna septembrie a tot fost foarte caldă în ultimii 15 ani, cu temperaturi precum cele de vară, chiar și în a doua parte. Au fost și luni septembrie care au stabilit recent recorduri de ploaie. În 2023, septembrie a fost extrem de caldă la București (cu 5 grade C peste medie).
Estimările ANM arată că luna septembrie 2024 va fi mai caldă decât de obicei, mai ales în primele zece zile. Până atunci vor fi însă trei zile puțin mai răcoroase: 28, 29 și 30 august.
Ultima dată când luna septembrie a fost neobișnuit de rece s-a întâmplat în 2013. La polul opus, în a doua parte din septembrie în 2015 și 2023 au fost temperaturi de peste 35 C.
Probabil cea mai caldă vară din istoria meteo a României
Anul 2024 a adus atât în iulie, cât și în august, valuri de căldură ce au durat peste zece zile fiecare și mai ales cel din iulie va rămâne la loc de frunte în istoria meteo românească, alături de valul de căldură din iulie 2012. Iunie a fost și ea plină de recorduri.
La stația meteo București Filaret au fost zece zile de caniculă în iunie, 16 zile în iulie și 18 zile în august, dar luna nu s-a terminat. Zilele caniculare sunt cele în care temperatura trece de 35 C.
Mai puține locuri sub căldură mare
Luni au fost în țară și 38 C, pentru marți sunt prognozate temperaturi maxime de 36 C, iar miercuri se vor atinge maxime de 35 C. Maximele pe țară se vor înregistra în sudul Olteniei și al Munteniei, în timp ce în cele mai multe zone din Maramureș și Transilvania au fost la prânz cel mult 28-30 C.
Cum vor arăta zilele care vin
De marți devine suportabil, iar joi, 29 august, maximele prognozate vor fi de 25 C la Constanța, 32 C la București și 35 C la Arad. Vor veni și ploile. În penultima zi de august vor fi 30 C la București, dar maximele pot trece de 33 C în Moldova și Banat. La Constanța se anunță ploaie și o maximă de 26 C pe data de 30 august.
În prognozele extinse emise de ANM se arată faptul că în primele zile de septembrie pot fi în zone din Oltenia, Muntenia și Dobrogea maxime de 32-34 C. În Transilvania pot fi maxime de peste 30 C, iar în Maramureș, de 30 C. Minimele dimineții rar vor coborî sun 12 C în Transilvania și vor fi și de peste 18 C în Dobrogea. În sud-estul țării ar putea să plouă mai mult decât media perioadei.
ANM publică prognoze detaliate pe următoarele cinci zile cu temperaturi minime și maxime pentru câteva orașe mari, iar pentru regiuni sunt publicate estimări pentru următoarele 14 zile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau